До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок січня в Києві

Святкові вихідні гарна нагода провести час із близькими: сходити в кіно (наприклад, на нового "Аватара") чи в музей. У цій добірці 5 найцікавіших виставок у Києві на свята.

"Скарби різдвяної скрині"

В Музеї історії Києва, до 29 січня

Реклама

Чи знаєте ви, з чого було створено першу штучну ялинку? Чи чули ви про різдвяного павука? Чи бачили колись ялинку з гусячого пір'ячка? Що нам відомо про традиції власне українського Різдва? Як за ялинковою прикрасою впізнати епоху? Про все це і розповідає виставка "Скарби різдвяної скрині". В музеї можна побачити близько тисячі ялинкових іграшок, серед яких істинні раритети та предмети колекціонування. Справжніми скарбами національної спадщині у представленій "різдвяній скрині" є старовинна іграшка, яка датується 1850-ми роками; ялинкові прикраси кінця ХІХ ст., виготовлені в Німеччині, Бельгії, Греції, Чехії; богемські каркасні іграшки та стилізована ялинка початку ХІХ ст., вбрана "їстівними" іграшками, оздобами з рогожки та свічками.

"Нескорена нація"

Виставковий проєкт в рамках "Зимової країни" на ВДНГ, павільйон 4

Майже всю зиму на ВДНГ працює "Зимова країна", яка занурює гостей в особливу атмосферу. Окрім традиційних ковзанки, атракціонів та резиденції Санти, тут працює великий виставковий проєкт "Нескорена нація", присвячений українській культурі. У павільйоні номер 4 влаштували масштабну виставку, що допоможе дізнатися більше про нашу історію: перший простір присвячений трипільській культурі, другий – історії українського козацтва, а третій – релігії та духовній культурі. На виставці демонструють старовинну козацьку зброю, розписний трипільський посуд та сакральні артефакти.

"Караван". Виставка Матвія Вайсберга

У галереї "Дукат"

Один з найвідоміших українських художників Матвій Вайсберг презентує новий виставковий проєкт "Караван", присвячений Одесі. Усі роботи, представлені в галереї "Дукат", створені у 2022 році, є своєрідною рефлексією щодо ролі та місця Одеси в сучасній Україні, яка протистоїть жорстокій російській навалі. "Художник Матвій Вайсберг показав нервову напруженість моменту – ось воно, наше Чорне море: хоча воно було заміноване упродовж усього літа, а пляжі поросли бур'янами, ми відправляємо наші каравани з зерном – це означає, що Україна неодмінно переможе".

"Об'єднані. Pinchuk Art Centre Prize 2022"

В PinchukArtCentre

Традиційна виставка номінантів і номінанток на премію PinchukArtCentre, яка щороку відзначає найяскравіших молодих українських митців до 35 років. Відчуття, яке згуртувало усіх учасників процесу впродовж роботи над експозицією, втілилося в назві виставки – "Об'єднані". Це єднання і відчувається в атмосфері виставкових залів, і залишиться в нових взаєминах, які долають будь-які відстані та виклики. І далі творити під час війни – це для митців не лише можливість рефлексувати травматичний історичний досвід, а й потужна форма спротиву. Серед учасників цьогорічної виставки – Катерина Лісовенко, Михайло Алексеєнко, Ніколай Карабінович, Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський, Ян Бачинський.

"Класичний живопис". Виставка Анатолія Криволапа

В музеї "Київська картинна галерея", до 15 січня

Про художника Анатолія Криволапа, учасника творчої групи "Живописний заповідник", зазвичай говорять у найвищому ступені: найдорожчий український художник, майстер нефігуративного живопису, роботи якого знаходяться у приватних та музейних колекціях у всьому світі. На виставці представлено 37 робіт майстра різних періодів, від ранніх творів до живопису останніх місяців. Проєкт дає змогу побачити, як розвивався і трансформувався стиль 76-річного митця, який відомий, зокрема, роботою з українським пейзажем та цікавими експериментами з кольором.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.