До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

МУХі 2021: молоді українські художниці та важливі розмови про мистецтво

В артцентрі М17 відкрилася виставка фіналісток конкурсу МУХі 2021 — великий проєкт Щербенко Арт Центру. Подію доповнить публічна програма — Форум МУХі, що відбудеться 12—14 листопада. Кураторки, художниці, дослідниці й менеджерки говоритимуть про спільноту, історію й етику сучасного мистецтва.

Програма Форуму передбачає 8 окремих дискусій, об’єднаних фокус-темою "Середовище". Організаторки вибрали аналітичний підхід: розібрати систему мистецтва на елементи, від імені яких виступатимуть спікерки. Образ середовища виникатиме з різноголосся заявлених тем. Якщо виставка презентує художниць, то Форум — спільноту професіоналок мистецтва. Його мета — облаштувати публічний майданчик для спостереження за мистецтвом в Україні та вийти на сильніші, продуманіші позиції.

Реклама

Форум МУХі 2021. Дизайнерка: Ніка Кудінова © Щербенко Арт Центр

Всі дискусії стосуються поняття "система мистецтва" — поняття, що визначає взаємодії між некомерційними й комерційними інституціями, та їхніми дієвцями: художницями, кураторками, менеджерками, галеристками, колекціонерками тощо. З цього погляду, фокус-тема порушує проблему: якою має бути суспільна угода щодо сучасного мистецтва? Адже саме середовище здатне створювати цінність мистецтва, що спирається на публічність, демократію, різноманіття та новаторство.

Форум — це критична дискусія про нове мистецтво. Повністю розкрити різні теми покликане обговорення про освіту, етику, інновації тощо. Ключовий принцип програми — презентація різних досвідів і відкритість програми для розширення й залучення регіональних, феміністичних, самоорганізованих практик. У публічних дискусіях індивідуальні досвіди перетворюється на ідеї, які можна інтерпретувати, критикувати й досліджувати. Різні досвіди збагачують публічну дискусію й підтримують сталість середовища завдяки розширенню й оновленню ідей. Але навіть якісні ідеї, що не перебувають у публічній сфері, не здатні проривати бульбашки окремих закритих спільнот. Форум про середовище сучасного мистецтва покликаний стати дискусійною програмою, що охоплює ці питання.

Виставка МУХі 2019, Ярема Малащук та Роман Хімей, Присвячується молоді всього світу II © Щербенко Арт Центр

"Спільнота, середовище, колаборація — ці поняття займають помітне місце в словнику професіоналів мистецтва. Їх можна почути, як в інституціях, так і в неформальному спілкуванні, однаково часто в галереях і музеях. А втім, розмова про те, що ми маємо спільного, які наші теоретичні й практичні позиції — повсякчас актуальна. Форум МУХі 2021 збирає професіоналок мистецтва: художни_ць, куратор_ок, дослідни_ць, менеджерів_ок мистецьких інституцій, що представляють спільноти Києва, Львова, Харкова, Одеси, Дніпра й Полтави для обговорення середовища сучасного мистецтва в Україні. Ми запрошуємо всіх поміркувати над ідеями, що панують у нашому середовищі. Захід відбувається у форматі панельних дискусій і доповідей про покоління, фемінізм, систему мистецтва, кураторство, освіту, правові відносини тощо", — зазначає Дмитро Чепурний, куратор публічної програми МУХі 2021

Реєстрація на подію

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.