До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Чим зайнятися у Венеції: 9 подій, що конкурують за увагу з кінопоказами

Протягом Бієнале, а особливо його кінематографічної частини — Венеційського кінофестивалю — мікроскопічне місто на воді стає центром світського та культурного життя планети. Фестивальний розклад на острові Лідо дуже щільний: у програмі новинки Тіма Бертона та Педро Альмодовара, прем’єри з Анджеліною Джолі, Леді Гагою та Тільдою Свінтон. Проте культурних спокус у лагуні не менше, ніж фільмів, — додаємо гід найцікавішими оказіями початку вересня.

Плавуче кіно

Реклама

Квінтесенція венеційського стилю життя — це коли навіть кіно припливаєш дивитися з борта власного човна. На великому екрані посеред лагуни на фестивалі Cinema Galleggiante показують мікс артхаусу та вінтажної класики (для пішоходів передбачені сидячі місця на плавучій платформі), а у лаунж-зоні на березі пригощають сучасними стравами від місцевих гастро-експериментаторів Tocia та шефів на гастролях із модних ресторанів з усієї Італії. Після десятої вечора — диджей та танці.

До 8 вересня, www.cinemagalleggiante.it/en

Ручна робота

На острові-монастирі Сан Джорджо утретє відбудеться фестиваль крафту Homo Faber, масштабна виставка робіт найкращих артизанів з усього світу. Цього року артдирекцією події займався режисер Лука Гуаданьїно (його фільм Queer — в конкурсній програмі кінофестивалю), тому феєрична сценографія виставки заслуговує на особливі компліменти. Окрім основної локації, Homo Faber публікує гід майстернями венеційських ремісників, пропонує тематичні екскурсії та майстер-класи.

З 1 до 30 вересня, www.homofaber.com

Вдома у Fortuny

Всесвітньо відома венеційська текстильна мануфактура Fortuny (тканини зі штампованим візерунком досі виробляються за незмінною секретною технологією початку ХХ століття) вирішила відкрити для відвідувачів двері резиденції історичної власниці, графині Гоцці. У приватному палаці на острові Джудекка можна подивитися результат колаборації фабрики з інтер’єрним дизайнером Чаханом Мінасяном (поміж його клієнтів — Дайан фон Фюрстенберг), а в романтичному саду з басейном під час Homo Faber розмістяться меблі, створені у партнерстві з відомим брендом Dante Negro. Візит — за попереднім записом.

Пн—Сб, 10:00—18:00, https://fortuny.com/book-an-appointment

Прогулянка садами Бієнале

Головна ревізія всього найважливішого у світі сучасного мистецтва. Арт-Бієнале, що відбувається раз на два роки, має дві основні локації. У садах Джардіні представлені національні павільйони — вони заслуговують уваги також з архітектурного погляду (як австрійський, авторства Йозефа Хоффмана, венесуельський від Карло Скарпа, фінський від Альвара Аальто), а також побудований у 1104 році венеційський Арсенал. Саме в ньому розташувався український павільйон. Тим часом у місті проходить безліч колатеральних виставок, заради яких для публіки відкриваються приватні палаци, маловідомі церкви, секретні сади та інші місця, зазвичай недоступні для туристів. Вхід на більшість — вільний. Часу — до кінця листопаду.

https://www.labiennale.org/en/art/2024/

‘Італійський’ де Кунінг

В одному з головних музеїв міста, Gallerie dell’Accademia, до 15 вересня триває масштабна ретроспектива Віллема де Кунінга (75 шедеврів), присвячена рокам, які художник провів в Італії — 1959 та 1969, та їхнього впливу на творчість маестро. Окрім картин, натхнених Римом та Неаполем, можна побачити тринадцять бронзових скульптур, створених у 70-х.

https://www.gallerieaccademia.it/

В об’єктиві

У новому просторі Gallerie della Fotografia на острові Сан Джорджо проходять одразу дві експозиції, які не можна пропустити. До сторіччя Гельмута Ньютона демонструють 250 робіт великого фотографа, серед яких його знакові знімки для Vogue та колаборації з Івом Сен-Лораном, Карлом Лагерфельдом та Тьєрі Мюглером. Паралельно з Ньютоном виставляють атмосферні світлини сина Джона Леннона, Джуліана, зроблені під час подорожей музиканта світом.

https://stanzedellafotografia.it/en

Все в дім

У Фундації Prada на Гранд Каналі представляють найбільш нестандартну експозицію за всі часи існування — артінсталяцію Крістофа Бюхеля, яка перетворила зали історичного палаццо на декорації до апокаліптичного фільму про кризу сучасного світу, де кожна деталь цього вавилонського нагромадження суворо на своєму місці. Метафорична назва Monte di Pietà відсилає до італійських інституцій минулих століть, яка поєднувала функції банку, ломбарду та благодійного фонду, звідси — ідея накопичення речей, від мішків з кавою до старих умивальників. Суть виставки можна інтерпретувати нескінченно (головний посил — поняття боргу як кореня людської спільноти), але побачити своїми очами — просто необхідно.

До 24 листопада, https://www.fondazioneprada.org/project/monte-di-pieta

В гостях у Франсуа Піно

З 2005 року голова холдингу Kering Франсуа Піно володіє двома найбільшими музеями сучасного мистецтва у Венеції — Palazzo Grassi та Punta Della Dogana. Візит до обох інституцій — must visit для артентузіастів. До цьогорічної Бієнале у Palazzo Grassi відкрили велику ретроспективу абстрактної художниці Джулі Мехрету, американки з ефіопським корінням. А в ексмитниці Венеційської республіки Punta Della Dogana розгорнулася імерсійна інсталяція П’єра Юіга — темна, апокаліптична, вона розмірковує щодо майбутнього нашої присутності на планеті.

https://www.pinaultcollection.com/

Палаццо-тур

Одне з головних відкриттів цього року — Palazzo Diedo, грандіозний венеційський палац вісімнадцятого сторіччя, який викупив німецький мільярдер-філантроп Ніколас Берггруен. Цей новий артцентр — найбільш амбіційний проєкт у місті з часів Франсуа Піно. У стінах палацу (чотири тисячі квадратних метрів) будуть виставлятися як роботи з приватної колекції власника, так і ті, що створенні сучасними митцями спеціально для музею. Зараз показують твори Урса Фішера, Маріко Морі, Стерлінга Рубі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.