До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Анатомія Безхребетних": виставка робіт Віталія Кравця, створених під час повітряних тривог

У київській галереї "Дукат" 28 липня розпочне роботу персональна виставка художника, графіка Віталія Кравця "Анатомія безхребетних". До проєкту ввійшло 26 робіт митця, які він створив під час повітряних тривог за останні кілька місяців. Робота за графіком повітряних тривог стала для художника певною сублімацією переживань, а згодом вилилася в маштабну, змістовну та дещо іронічну серію графічного живопису.

"Лебедине озеро"

"Цикл робіт Віталія Кравця "Анатомія Безхребетних" лише здається простим антиросійським маніфестом, — говорить мистецтвознавець Антон Проненко. — Навіть гумор, властивий як авторові особисто, так і деяким його творам, не є визначальним у цих образах, створених фарбами, вугіллям та клеєм. Однією з особливостей цього циклу є принцип, за яким автор працював над ним. На початку війни Віталій Кравець опинився в далечі від своєї майстерні, сім’ї та звичних умов праці й існування. У чужій порожній квартирі, просякнутій радянським духом, Віталій по суті чекав, коли це все закінчиться".

Реклама
"Бойовий комбайн піхоти"

"Найбільшим стресом, але водночас і єдиним "вікном в емоції" були відрізки часу від початку й до кінця повітряних тривог. Тож за місяць після вторгнення, коли тривоги стали регулярними, ігнорувати їх було неможливо, проте й реагувати якось адекватно на кожну теж не було сил, Віталій Кравець вирішує розпочати роботу. Щоб якось сублімувати напруження від повітряних тривог, він починає працювати за їхнім графіком, проводити сеанси від початку й до кінця. Саме через це роботи, на думку самого автора, мають дещо не системний вигляд і нерівномірну промальовку".

"Ватний костюм", 2022

За словами мистецтвознавця Антона Проненка, цикл Кравця викликає асоціації з визначним твором доби Ренесансу – циклом монументальних панно "Тріумф Цезаря" пензля Андреа Мантенья.

Виставка "Анатомія Безхребетних" триватиме з 28 липня до 21 серпня в галереї "Дукат".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.