До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найцікавіших виставок цієї весни, які варто побачити

Від Венеційської бієнале до ретроспективи культової мисткині Джоан Джонас у Нью-Йорку: ми зібрали для вас гід найважливішими художніми виставками цієї весни.

Венеційська бієнале

Реклама

Тема цьогорічної бієнале "Іноземці всюди" — вона натхнена роботами 2000-х років французького артколективу Клер Фонтейн. В основній виставці візьмуть участь понад 300 художників з усього світу, зокрема програма "Ядро сучасне" представить роботи квір-митців, митців-аутсайдерів, яких часто називають художниками-самоуками, або народними художниками, а також митців, що є представниками корінного населення різних країн.

Україна у Венеції покаже груповий проєкт "Плетіння сіток" кураторів Вікторії Бавикіної та Максима Горбацького, що відштовхується від практики колективного плетіння маскувальної сітки як метафори спільних горизонтальних дій. Проєкт представляє твори художників Каті Бучацької, Андрія Достлєва та ЛіїДостлєвої, ДаніїлаРевковського, Андрія Рачинського, Олександра Бурлаки. Також команда артцентруPinchukArtCentre представить проєкт "З України: Сміливі мріяти", що увійшла до офіційної паралельної програми бієнале.

З 20 квітня по 24 листопада, Венеція

"Марина Абрамович"

З Амстердамом художницю Марину Абрамович пов’язують близькі взаємини: вона переїхала сюди із Сербії у 1975 році невідомою 30-річною мисткинею, тут познайомилася з Улаєм, який став її партнером і чоловіком на дванадцять років. Зрештою, саме в столиці Нідерландів найвідоміша у світі перформансистка жила і творила понад два десятиліття. Її ретроспективу в музеї Стеделек готували понад три роки: виставка охоплює 50 років творчості та 60 ключових робіт Абрамович. Серед них — реконструкція культових перформансів: ArtMustBeBeautiful, ArtistMustBeBeautiful1975-го, Imponderabilia1977-го, Luminosity1997-го та TheHousewiththeOceanView 2002 року.

Амстердам, музей Стеделек, з 16 березня до 14 липня

"Рой Ліхтенштейн. Столітня виставка"

Фото: Robert Bodnar

Віденська "Альбертіна" святкує 100-річний ювілей зірки поп-арту Роя Ліхтенштейна масштабною ретроспективою, яка об’єднує понад 90 картин, скульптур і гравюр і нагадує нам: поряд з Енді Ворголом, Рой Ліхтенштейн залишається одним із засновників поп-арту та тим, кому вдалося блискучо поєднати низьке та високе мистецтво. Яскраві та впізнавані роботи Ліхтенштейна — зокрема стереотипні зображення білявок, героїв війни та персонажів коміксів — приїхали до Відня з усього світу, зокрема з Музею сучасного мистецтва Нью-Йорка та Музею Вітні, Національної галереї мистецтв у Вашингтоні, Музей Людвіга в Кельні.

До 14 липня, Альбертіна, Відень

"Бранкузі"

Фото: hcentrepompidou.fr

Велика виставка-присвята батькові сучасної скульптури КонстантіновіБранкузі (румунська версія прочитання прізвища — Бринкуш),в Центрі Помпіду. Експозиція представить дійсно унікальну виборку творів митця: двісті скульптур, а також фотографії, малюнки, фільми, архіви, інструменти та меблі його майстерні, яка в середині 60 років була музеїфікована та сьогодні є частиною комплексу Центру Помпіду. Виставка ставить на меті розповісти історію Бранкузі, митця родом з маленького румунського містечка, який прожив яскраве та непросте життя та став одним з найважливіших художників ХХ століття. Виставка проходить під особистим патронатом президента Франції Еммануеля Макрона.

З 27 березня по 1 липня, Центр Помпіду, Париж

"Піно Паскалі"

Цієї весни міланський фонд Prada присвячує головний проєкт Піно Паскалі — сценографу й скульптору, зірці італійського поп-арту і артеповере. Митець прожив надто мало (Паскалі загинув у 32 році в автокатастрофі саме тоді, коли на Венеційській бієнале тривала його виставка), проте встиг зробити десяток гучних проєктів, серед яких один з найбільш помітних — "Bridge" (1968), восьмиметровий міст зі сталевих мочалок. Експозиція містить сорок дев’ять робіт Піно Паскалі з італійських та міжнародних музеїв і приватних колекцій; фотографії та відео. Виставка покаже найвідоміші скульптури Паскалі та зосередиться на тому впливі, який за останні п’ять десятиліть справили його роботи на кілька поколінь художників.

28 березня – 23 вересня, FondazionePrada, Мілан

"Джоан Джонас: На добраніч, доброго ранку"

Джоан Джонас позує для нереалізованого плаката для вистави Organic Honey’s Visual Telepathy в галереї LoGiudice, Нью-Йорк, 1972. Photo: Photograph: Richard Serra. © Joan Jonas/Artists Rights Society (ARS), New York

Одна з головних культурних подій весни — виставка легендарної Джоан Джонас, однієї з найвпливовіших мисткинь ХХ століття, засновниці відеоарту та перформансу, чиї роботи можна побачити в колекціях від амстердамського Стеделека до Тейт Модерн у Лондоні. Це офіційно найповніша ретроспектива художниці в Сполучених Штатах, що охоплює понад 50 років її видатної кар’єри. На виставці представлені роботи, створені з 1968 року до сьогодення, — відео, малюнки, фотографії, інсталяції та перформанси, багато з яких були переглянуті та змінені художницею з нагоди цієї виставки. У назву виставки винесено її відомий відеоперформанс "На добраніч, доброго ранку" 1976 року, в якому мисткиня досліджувала поняття пам'яті та ритуалу, знімаючи кілька місяців на камеру те, як вона вітається та говорить на добраніч.

До 6 липня, MoMa, Нью-Йорк

"IMAGINE! Сто років сюрреалізму"

Фото: fine-arts-museum.be

Сальвадор Далі, Макс Ернст, Джорджіо де Кіріко, Жоан Міро, Джейн Гравероль, Доротея Таннінг, Ман Рей: культових художників-сюрреалістів збере на виставці, присвяченій століттю цього напрямку у мистецтві, головний музей Брюсселя. Невипадково це відбувається в Бельгії, адже саме Бельгія відома в усьому світі як країна сюрреалізму, де напрям зароджувався та розвивався, паралельно з Парижем. На виставці покажуть понад 130 творів мистецтва (живопис, графіку скульптури, об’єкти, фотографії). Після Брюсселя виставка поїде до Парижа, Мадрида, Гамбурга та Філадельфії.

До 21 липня, Королівський музей витончених мистецтв, Брюссель

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.