До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найцікавіших виставок червня в Києві

Попри майже щоденні обстріли, Київ продовжує жити — зокрема у місті вирує мистецьке життя. Публікуємо гід найцікавішими виставками, що триватимуть у столиці в червні. Не пропустіть!

"Гопак". Об'єкти з металу

Галерея ЦЕХ, з 9 червня

Реклама

"Тризуб", Ярослав Деркач, 2023
"Тризуб", Ярослав Деркач, 2023

Серія "Гопак" художника Ярослава Деркача представляє 15 об’єктів з металу, що символізують традиційні поняття української культури. Козак, трембіта, мазанка, шабля, сонях — це тільки деякі з об’єктів-символів, які побачать на виставці глядачі. Утім, не варто очікувати звичних зображень: рефлексія автора спрямована на переосмислення народних архетипів і трансформацію їх в абсолютно неочікувані образи, які цікаво "розгадувати".

Ярослав Деркач — митець та філолог родом з Луганська,резидент київської галереї ЦЕХ, брав участь у провідних міжнародних ярмарках: Art Vienna, POSITIONS Berlin, ArtVilnius.У своїх роботах Деркач, який за останні 16 років пройшов шлях від фігуративного живопису до концептуального, досліджує зокрема складне питання культурної ідентичності. Сьогодні художник працює насамперед з металом, відкриваючи для себе нові властивості цього матеріалу. "Я досліджую метал понад сім років і прийшов до того, що мені цікавий метал, який не відповідає своїм типовим характеристикам, як-от брутальність, стійкість і важкість, — міркує Ярослав Деркач. — Мені хочеться показати його в зовсім іншому вимірі, коли він набуває прозорості, вишуканості. Це якраз помітно у проєкті "Гопак"".

"Ти як?"

Український дім, з 1 до 25 червня

100 художників, 500 мистецьких робіт, 5 поверхів Українського дому: виставка з промовистою назвою "Ти як?" досліджує наш досвід проживання війни за останній рік. До проєкту увійшли роботи українських художників і художниць з диджитал-архіву мистецтва воєнного стану, започаткованого 24 лютого 2022 року. Хронологічний принцип архівування вплинув на архітектуру експозиції: рухаючись вгору поверхами Українського дому, глядачі проходять шлях від сьогодення до перших тижнів повномасштабного вторгнення.

Проєкт "Ти як?" реалізується в межах програми "Культура пам'яті в повоєнній Україні" (PWMC), що впроваджується громадською організацією "Музей сучасного мистецтва" у партнерстві із Платформою культури пам’яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво за підтримки Швейцарії.

"Документація хепенінґу"

З 2 червня до 2 липня, The Naked Room

Хепенінґ, який лежить в основі персональної виставки Нікіти Кравцова, був задуманий як відповідь на заяву президента Макрона про те, що події в Бучі не є геноцидом українського народу. Тоді Нікіта, який з 2015 року мешкає в Парижі, але творчість якого активно пов'язана з подіями в Україні, запросив звичайних людей відтворити власними тілами сцени, побачені на вулицях міст і селищ Київської області після деокупації. Нікіта задокументував цей процес через живопис.

"Говорю про себе? Говорю про тебе"

З 2 червня до 9 липня, Voloshyn Gallery

Групова виставка, яка досліджує поняття травми та те, як вона перетворюється на художній метод у мистецтві. "Виставка демонструє перформатування травми як художній метод: вдаючись до перформативних дій, художники та художниці не документують війну, а рефлексують власний досвід або досвід друзів та знайомих", — розповідає її куратор Микола Рідний. В експозиції представлені п'ять відеоробіт, які в різний спосіб розповідають про травму художників, але разом з тим — і про нашу колективну травму.

Учасники виставки: Катерина Вишнева, Відкрита Група, Сашко Протяг, Даша Чечушкова та Каміла Янар.

"Фонтан виснаження" Павла Макова

З 3 червня до 30 липня, Музей Ханенків

В Музеї Ханенків експонують проєкт Павла Макова "Фонтан виснаження", який торік представляв Україну на бієнале у Венеції. Задуманий художником як об’єкт для міського простору, з 1994 року по сьогодні Фонтан мав багато версій — від малюнків, офортів, книжок і незакінчених моделей до першого завершеного варіанту з поданою всередину водою на 59-й Венеційській бієнале у 2022 році. Представлений у Павільйоні Україні в Венеції, Фонтан виступав метафорою виснаження на екологічному, політичному та культурному рівнях і відповідав на водні ритми Венеції, міста, яке йде під воду і оприявнює перебіг нового кліматичного режиму.

На виставці буде представлено не лише діючу версію Фонтану, а також графічні твори, фотографії та інші артефакти, пов’язані з важливими епізодами його історії.

"Дні, дні"

З 2 червня до 3 липня, Хлібня (на території Софії Київської)

Автор – Костянтин Смолянінов
Автор – Костянтин Смолянінов

В галереї Хлібня на території Софії Київської відкривається виставка "Дні, дні" — про щоденність та ритуали, які стають життєво необхідними у буремні часи. Експозиція зібрала твори українських авторів та авторок, що пов’язують сьогодення з минулим та майбутнім. Серед учасників — Тіберій Сільваші, Люся Іванова, Лада Наконечна, Руслан Тремба, Віра Мінайлова.

"Концентрація волі"

З 1 червня до 1 серпня, ЦСМ М17

Такому важливому сьогодні поняттю, як воля, присвячений великий проєкт у Центрі сучасного мистецтва М17. Виставка поєднує мистецькі твори, які висвітлюють різні аспекти наслідків повномасштабного російського вторгнення. В експозиції — відеоарт, фотографія, інсталяція з уламків військового обладнання, об’єкти, графіка, живопис, скульптура.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.