До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок жовтня у Києві та Львові

Цей теплий жовтневий вікенд ідеальний привід відвідати музеї й галереї, підтримати українське мистецтво та культурний сектор. Ми зібрали найцікавіші виставки, які зараз проходять у Києві та Львові.

"Спалах. Українська фотографія сьогодні"

Український дім, до 23 жовтня

Реклама

Війна в Україні актуалізувала насамперед ті види мистецтва, які здатні до миттєвого відображення дійсності. Серед них – фотографія, що стала основним медіумом, який відображає події війни та висвітлює різноманіття досвідів і сьогодення українців. Цей досвід не передати словами, але його можна прожити завдяки образам, які вириваються з реальності затвором камери, та фіксують наше життя тут і зараз, – кажуть організатори виставки. Саме ці моменти зафіксовані на виставці "Спалах. Українська фотографія сьогодні": це воєнна фотографія та фотографія під час війни, яка відображає театр бойових дій, героїку спротиву й повсякденність людей з епіцентрів, сірих зон та околиць війни. Серед учасників – вже добре відомі глядачу Мстислав Чернов, фотограф, що разом зі своїм колегою Євгеном Малолеткою до останнього залишилась в Маріуполі; Вєра Бланш, Олександр Глядєлов, Сергій Гудак, Олександр Чекменьов та інші.

"Щоденники. Колективна виставка мистецтва воєнного часу"

Dymchuk Gallery, до 9 жовтня

У проєкті зібрано роботи митців та мисткинь, що були створені після 24 лютого, коли війська рф розпочали наступ на територію України. Твори, що увійшли до експозиції, часто фіксують події, що сталися упродовж останніх місяців війни. Так, графічні роботи Інги Леві — це щоденникові малюнки: кожна робота складається зі сцени мирного життя, яку переживала мисткиня у цей день, та зображення воєнних подій з новинних стрічок. Також до виставки увійшли живописні роботи Юрія Пікуля з серії "Народна архітектура України", присвячені провінційній архітектурній традиції, зразки якої можна стріти скрізь у невеликих містах України. На виставці також представлений живопис Олега Тістола: роботи з серії, яка зображує тіні предметів зі сховища, в якому перебував художник перші місяці війни.

MYPH. Миколаївська молода фотографія

"MYPH" – це школа концептуальної та арт-фотографії, що була заснована в 2018 році молодим миколаївським фотографом Сергієм Мельниченко, лауреатом премії Leica Oskar Barnack Award Newcomer. За цей час школа стала справжнім ком'юніті, а завдякиї їй в Украні з'явилось ціле покоління цікавих молодих імен. Виставка "MYPH" продемонструє найперспективніші роботи випускників школи, також відбудеться презентація книги видавництва "Родовід", до якої увійшли роботи 63 авторів школи. Після повномасштабного воєнного вторгнення в Україну, школа активно бере участь у волонтерському русі та допомагає збирати кошти для потреб ЗСУ й на гуманітарну допомогу.

Tribunal

"Територія Терору" Львів, до 20 жовтня

Киянка Вєра Бланш – відома українська фешн- та артфотографиня, що знімала для Vogue, Dazed and Confused, Fucking Young, Harper’s Bazaar, L’Officiel та співпрацювала з модними брендами. Вєра закінчила лондонський коледж Central Saint Martins та обожнювала знімати моду й портрети людей. Але з початком повномасштабного вторгнення дівчина отримала акредитацію ЗСУ й вирушила на фронт документувати війну. Ця виставка представить фото, зроблені Вєрою за останні 6 місяці в Києві та Бучі, Бородянці та Краматорську, Слав'янську та Бахмуті.

"Нова львівська скульптура"

"Я Галерея", Львів; З 28 вересня по 27 листопада

"На цій виставці ми говоримо про скульптуру саме сьогоднішнього дня й акцентуємо на поколінні, яке активно творить", – розповідає куратор проєкту Павло Гудіов. – "Такі проєкти дають можливість скульпторам подивитись на себе збоку та в компанії, побути поруч з колегами, а авдиторії – ознайомитись з явищем, яке, можливо, стане яскравим і самодостатнім у нашому сучасному мистецтві". У Львові можна побати найцікавіші імена сучасної української скульптори, випускників Львівської академії мистецтв: це і Василь Гриневич, і Денис Шиманський, Володимир Семків.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.