Куркумін – це спеція, яку варто вживати щодня, аби підтримати здоров'я суглобів, сприяти відновленню м'язів після тренувань, допомогти кишківнику. Тому терміново перекажіть це близьким й дізнайтеся більше про цей диво-продукт в матеріалі vogue.ua.
Нутриціологи рекомендують куркумін при скаргах на біль у спині та плечах, при набряках ніг, застуді, синцях та як профілактичний засіб від запалення, якого не уникнути з віком. Дослідження показали, що куркумін має антиоксидантні властивості, які сприяють зменшенню висипів на обличчі та тілі, підтримують процес здорового старіння та полегшують запальні захворювання, зокрема ревматоїдний артрит, псоріаз та захворювання очей. Регулярне вживання куркуміну може сприяти здоров'ю судин та мозку, допомогти у боротьбі з діабетом, зниженням когнітивних функцій, перепадами настрою та депресією. Клінічні випробування також показали, що куркумін може певним чином допомогти у знищенні ракових клітин настільки, що цю спецію пропонують для комплексного лікування раку. Отже, що це за диво-продукт такий?
Що таке куркумін?
Якщо корисні властивості куркуміну звучать знайомо, це тому, що такі ж має його близька родичка куркума. Різниця лише в тому, що властивості куркуміну набагато потужніші. "Куркумін є активним інгредієнтом куркуми, а куркуміноїди є протизапальними компонентами", – пояснює спортивний дієтолог Бен Кумбер. Ця яскраво-помаранчева сполука міститься в корені куркуми – частині, яка має найбільшу користь. Добуваючи її для використання у харчових добавках, куркума видаляється, оскільки має менше переваг для здоров'я.
"Дослідження показують, що потрібно 1500 міліграмів куркуміну на день, аби зменшити біль у суглобах, знизити симптоми остеоартриту та депресії", – додає Кумбер. "Отже, якщо ви вживаєте 1500 міліграмів куркуми, дуже малоймовірно, що ви наблизитесь до рекомендованої дози. У куркумі все ще міститься куркумін, просто доведеться вжити дуже велику порцію цієї спеції". Фактично куркума містить лише від 2 до 6 відсотків куркуміну.
Однак, саме куркума завдяки маркетингу є головним суперфудом. Річ в тому, що для компаній, які займаються харчовими добавками з куркумою, це набагато легше та дешевше, аніж проведення дорогих процесів екстракції куркуміну з куркуми. "Куркумін – продукт преміумкласу", – пояснює Кумбер, який є одним з тих людей, який вживає куркумін щодня для відновлення після фізичних вправ та полегшення запалення ліктьового суглоба.
Адам Пейн, генеральний директор бренду харчових добавок Ultra Botanica, який спеціалізується на розробці рослинних ліків, досліджує куркумін вже понад десять років. "Куркумін відкрили епідеміологи у 1970-х роках, вивчаючи популяційні тенденції на різних ринках", – розповідає він. "Отримані дані показали, що серед населення Індії та японської Окінаві рівень хворих на хворобу Альцгеймера, рак та діабет значно нижчий, ніж в інших країнах – це пов'язано з щоденним споживанням двох-трьох грамів куркуми з їжею". Подрібнену куркуму часто використовують для приготування індійського каррі, а на Окінаві вона є основою молочних чаїв. "Вони природно вживали величезну кількість куркуміну з їжею та напоями протягом багатьох років. Фактично, коли проводили розтин цих людей, вони мали помаранчевий мозок через споживання куркуміну протягом усього життя", – додає Пейн. "З цього почалися дослідження, було видано сотні статей, і, нарешті, вчені виявили три молекули, які називаються куркуміноїдами й мають життєво важливі для нас властивості".
Який куркумін приймати?
Обираючи добавку з куркуміном, варто звертати увагу на його біодоступність – кількість куркуміну в продукті, яка фактично потрапить до ваших клітин. Це поширена проблема, коли мова заходить про харчові добавки та їжу загалом – коли ми все більше знаємо про те, які продукти корисні для нашого організму, нам все ще потрібно більше розуміння, як ці продукти та сполуки найкраще транспортуються та засвоюються нашими клітинами. Куркумін, як відомо, не розчиняється у воді, а лише у певних жирах та оліях, тому великі кількості куркуміну можуть проходити через організм безрезультатно.
Пейн пояснює, що історично індіанці та жителі Окінави неусвідомлено правильно використовували куркумін. "Вони звільняли куркуміноїди, поміщаючи корінь куркуми в гарячу олію або кип'ятивши його для чаю та даючи настоятися – тобто вони зв'язували молекули куркуміну з білками в молоці. А коли ваше тіло приймає цей комплекс, білки та молекули звільняються".
Ще куркумін часто вживають з екстрактом перцю. Цей трюк працює таким чином, що ферменти перцю розщіплюють куркумін до того, як той досягне кровотоку, внаслідок чого він ефективніше всмокчеться зі стінок кишківника в кров.
Кому потрібно вживати куркумін?
"Згідно з дослідженнями, куркумін особливо корисний людям із захворюваннями суглобів, такими як остеоартрит, людям, які страждають на депресію, та всім, хто багато займається спортом", – пояснює Кумбер.
Пейн погоджується і додає, що куркумін може бути корисним для всіх: "Я думаю, що куркумін – це продукт для кожного. Існує стільки доказів, що щоденна доза куркуміну дійсно допомагає пом'якшити запальні процеси серцево-судинних, неврологічних та вікових захворювань, що дивно ігнорувати цей продукт". І він також доповнює, що куркумін має бути обов'язковим доповненням раціону, коли вам за 50 років.
Якщо ви приймаєте будь-які ліки, поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж вживати куркумін. Людям, які приймають ліки, що розріджують кров, варто повністю уникати куркуміну.
За матеріалами vogue.co.uk