До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як доглядати за волоссям узимку: говорить експерт

Як доглядати за волоссям узимку, які інгредієнти в компонентному складі засобів шукати, що робити, якщо волосся електризується під шапкою, відповідають трихологи: засновниця клініки Litus, трихологиня, дерматологиня, канд. мед. наук Ірина Літус та співзасновник клініки hair Help, президент Всеукраїнської асоціації трихологів Денис Прокопович.

Сезонні відмінності в питаннях догляду за волоссям – реальна потреба чи маркетинг?

"Звісно, зимовий догляд відрізняється від догляду за волоссям улітку, – каже Денис Прокопович. – Якщо влітку основний агресивний вплив на волосся чинить ультрафіолет, то взимку – навпаки: холодна погода, перепади температур у приміщеннях і на вулиці, сухе повітря нагрівачів і тертя волосся об головні убори ускладнюють життя. Тому влітку ми вибираємо легші композиції шампунів, не обтяжуємо волосся додатковими засобами для догляду. А взимку виникає потреба в більш структурному й багаторівневому догляді за волоссям".

Реклама

"Влітку ми можемо дозволити собі помити голову безпосередньо перед виходом на вулицю, – додає Ірина Літус, – взимку ж мити голову треба хоча б за 2–3 години до виходу, щоб волосся встигло висохнути. І не забуваємо про головні убори. Взимку ховати волосся під шапку чи одяг потрібно по всій довжині. Також не забувайте про зволожувач повітря: сухість у приміщенні може підсилити сухість волосся й спричинити ламкість".

Які засоби варто додати до догляду й чому?

"Тим, у кого сухе волосся, рекомендую додати до догляду живильні маски, – каже Ірина Літус, власниця довгого освітленого хвилястого волосся, – і використовувати їх хоча б один раз на тиждень. Носіння головного убору швидше робить волосся брудним на вигляд. Тому в разі жирного типу шкіри голови треба додати пілінг для глибокого очищення. Також зверніть увагу на незмивний догляд – він запобігатиме електризації волосся від головних уборів".

"Взимку обов’язково використовуйте очищувальний шампунь кілька разів на тиждень, – радить Прокопович. – Через перепади температур сальні залози починають продукувати більшу кількість себуму. Відповідно волосся швидше жирніє, і шкіру голови треба якісно очищати". Але перестаратися теж не можна. "Якщо ви митимете волосся тільки очищувальним шампунем, є ризик сухості волосся по довжині, – пояснює експерт. – Рішення просте: чергуйте шампунь для частого миття з очищувальним слаболужним шампунем".

Також обов’язкові взимку маски для волосся. "Вони мають бути щільної текстури з поживними компонентами, – каже Денис. – Крім того, згодяться незмивні засоби, спреї, сироватки для довжини волосся, які додатково зволожуватимуть волосся та зніматимуть електростатичну напругу".

Експерт радить курс терапевтичних пілінгів, які зможуть призначити та провести в клініці трихологи. Також варто розрадити себе процедурою відновлення стрижня волосся, що надає йому шовковистості та блиску.

Які засоби варто прибрати?

"Відмовтеся взимку від стайлінгових засобів, – каже Денис, – вони додатково "забиватимуть" воронку волосяного фолікула й провокуватимуть розвиток себореї. Не перестарайтеся з використанням безсульфатних нейтральних шампунів. Вони, звісно, можуть бути у вашому арсеналі догляду, але якщо митимете тільки ними, ви не будете якісно очищати волосся".

Ірина Літус радить прибрати SPF-спреї для волосся: "Взимку їх доцільно використовувати лише на гірськолижних курортах, та й то за умови, що волосся не заховане під одяг, шапку чи шолом".

Що варто шукати в компонентному складі засобів для догляду за волоссям узимку?

"До компонентного складу засобів для догляду за волоссям узимку мають входити насамперед потужні живильні композиції. Це можуть бути фітоекстракти, протеїни, амінокислоти. Також серед компонентів мають бути ті, що поліпшують мікроциркуляцію й підсилюють приплив крові до волосся", – каже Прокопович.

"Шампунь вибираємо за типом шкіри голови", – каже Літус. І радить уникати агресивних мийних основ (SLS, SLES). "У масках для волосся варто шукати протеїни, амінокислоти, олії (макадамії, аргани), рослинні екстракти, – зазначає трихологиня. – Після маски обов’язково наносьте кондиціонер для волосся – він закриє волосяні лусочки й "запакує" вологу всередині волосся".

Інтуїтивно хочеться додати олії. Чи це потрібно?

"З оліями треба бути обережними, – каже Денис. – У разі тривалого використання чисті олії можуть ще більше сушити волосся. Їх варто наносити лише на кінчики. Нині кожна гідна лінійка догляду за волоссям має у своєму арсеналі незмивні сироватки, які додатково зволожують стрижень волосини. Віддайте перевагу саме таким засобам".

Ірина Літус, втім, радить віддавати перевагу незмивним оліям (солодкого мигдалю, кокосовій, аргановій) та спреям з протеїнами для відновлення структури волосся.

Чи треба ховати волосся під шапку, каптур, комірець тощо? – А якщо скористатися термозахистом?

"Звісно, у сильні морози волосся краще захищати головним убором, – говорить Денис. – Але приготуйтеся до того, що волосся швидше жирнітиме, електризуватиметься. У підсумку це може призвести до проблем шкіри голови й активізації себорейного процесу. Тому не забувайте про лікувальні пілінги, якісне очищення шампунем та індивідуальний добір засобів за типом шкіри.

Що стосується головних уборів, краще віддавати перевагу натуральним, а не синтетичним виробам.

Як позбутися електризації від шапок/шарфів?

Позбутися електризації волосся взимку (або принаймні знизити її) можна, якщо активніше живити та зволожувати його. Тут допоможуть живильні маски. "За сильної сухості й електризації волосся використовуйте їх після кожного миття, – радить Денис. – І спробуйте таку послідовність: вимити волосся шампунем, нанести маску на 4–5 хвилин, змити, а потім "закрити" кутикулу волосяного стрижня бальзамом". Від важких стайлінгових засобів краще відмовитися.

Про що треба пам’ятати через постійні вимкнення електроенергії і як наслідок – хаотичніше миття голови?

"Через непередбачувані вимкнення енергії та води варто ретельніше планувати свій догляд за волоссям. Головне правило – мити голову в міру забруднення, – каже Денис. – Якщо ваш режим миття через день, постарайтеся дотримуватися цього графіка, запасіться водою. Але не переживайте: випадіння волосся через зміну режиму миття навряд чи загрожує. Інша річ, можуть активізуватися запальні прояви на шкірі голови, що призводять до себорейного дерматиту.

І, звісно, не захоплюйтеся використанням сухого шампуню. Тільки як SOS-засобом, коли інших варіантів привести волосся хоча б до мінімального ладу немає".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.