До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке плазмотерапія для шкіри голови, найефективніший засіб від випадіння волосся

Що таке плазмотерапія для шкіри голови, чи дійсно це болюча, але найефективніша процедура від випадіння волосся, чи підходить вона всім та чи можна робити її влітку, розповідає трихолог, співзасновник клініки hair Help, президент Всеукраїнської асоціації трихологів Денис Прокопович.

Як правильно — плазмоліфтинг чи плазмотерапія?

Коректніше, на мою думку, називати методику PReP-терапія, або просто плазмотерапія. Термін "плазмоліфтинг" більше використовується в косметології, адже, погодьтеся, який ліфтинг ми можемо очікувати на волосистій частині шкіри голови? Там ми ставимо зовсім інші завдання.

Реклама

Метод дуже широко використовується в різних галузях медицини і надзвичайно простий. Якщо дуже коротко, це введення активної тромбоцитарної маси, яку ми виділяємо з крові пацієнта шляхом центрифугування. Ін’єкції проводимо внутрішньошкірно. А механізм дії побудований на потужному регенерувальному потенціалі пептидів і чинників росту, що містяться в наших із вами тромбоцитах.

Чи доведена ефективність процедури та чи схвалена вона FDA?

Існує дуже багато торгових марок, які пропонують варіанти класичної плазмотерапії, використовуючи водночас запатентовані системи центрифугування та поділу отриманого матеріалу на фракції, також на ринку представлені різні пробірки. І частина таких методик отримала сертифікат FDA.

Універсальної системи плазмоліфтингу не існує, як немає і межі досконалості. І хоча принцип і основний механізм плазмотерапії залишається незмінним, різні компанії пропонують свої модифіковані системи, що містять основні етапи процедури — забір крові пацієнта, пробірки, в яких обробляється матеріал, і центрифуги.

Кому процедура показана і які проблеми вирішує?

Якщо ми говоримо про показання до процедури плазмотерапії саме в трихології, то спектр застосування досить широкий і покриває практично всі найпоширеніші проблеми шкіри та волосся. Такий ефект досягається абсолютною біосумісністю та потужним регенеративним потенціалом. Це насамперед стимуляція росту волосся, поліпшення якості ослабленого волосся, схильного до ламкості та сухості. Також процедура чудово зарекомендувала себе в разі проблем шкіри голови, таких як себорейний дерматит.

Коли вона марна?

Процедура, найімовірніше, буде малоефективною в разі різкого випадіння волосся, у фазу загострення. Але це стосується практично всіх ін’єкційних методик. Тому я призначаю процедуру в процесі курсу лікування. Коли ми пропрацювали баланс шкіри голови, розібралися з причинами, компенсували дефіцити. І тільки коли випадіння волосся знижується або припиняється, — призначаю плазмотерапію для досягнення максимального ефекту стимуляції.

Чи існують чітки медичні покази для плазмотерапії?

Жоден з методів у трихології не варто пробувати "на око" за порадою (рекомендацією друзів, перукарів, сусідів і бабусь біля під’їзду). Трихологія — досить точна наука, що вимагає системності та аналізу ситуації. Відповідно, і лікування має бути комплексним і етапним.

Чи дійсно це панацея від випадіння?

На жаль, панацеї в трихології не існує. Жодна методика не може запропонувати вирішення всіх проблем, пов’язаних із випадінням волосся. Завжди наголошую, що наше волосся — чуйний лакмусовий папір, що відображає всі зміни, які відбуваються в організмі. І успіх лікування волосся — виключно в комплексному підході, де плазмотерапія посідає своє законне і значуще місце, водночас залишаючись лише фрагментом терапевтичного курсу, який вибудовує лікар-трихолог.

Чи правда, що це до біса боляче?

Чомусь існує упередження, що всі ін’єкційні процедури, і процедура плазмотерапії зокрема, дуже болючі. Час розвінчувати міфи. Нині в таких процедурах використовують ультратонкі та гострі мікроголки, що дають змогу провести ін’єкцію на достатню глибину, а це приблизно 3—4 мм, але при цьому звести до мінімуму неприємні відчуття від процедури. Безумовно, у кожного свій поріг больової чутливості, і деякі неприємні моменти можуть супроводжувати сеанс. Але дозвольте, гарне волосся вимагає маленьких жертв. І, звісно, все залежить від досвіду і майстерності лікаря, який проводить процедуру. Таке поняття, як "легка рука", ніхто не відміняв. Начебто таке твердження з розряду лікарських байок, та все ж таки... Наприклад, за всі роки моєї практики жоден пацієнт не перервав процедуру через те, що йому було занадто боляче.

Яка пора року краще для плазмотерапії та чому?

Немає переваг, у яку пору року краще робити процедуру. Усе залежить від показань та часу, коли я бачу, що саме зараз процедура плазмотерапії буде корисною й актуальною.

Як вона поєднується з фарбуванням?

Я практично ніколи не раджу своїм пацієнткам відмовитися від звичного ритму життя, припинити фарбувати волосся, наприклад. Лікування волосся не має бути великоваговим списком обмежень і заборон. Воно має бути ненав’язливим і навіть десь приємним. Варто зробити лікування і необхідні процедури елементом догляду за собою. Такими самими, як планові візити до косметолога, стоматолога, робота над власним тілом у спортзалі. Тому фарбування волосся цілком може бути зроблене за 3—4 дні, або, відповідно, через 3—4 дні після сеансу PReP.

А з іншими процедурами?

Процедура плазмотерапії чудово поєднується з іншими методами, які я можу запропонувати пацієнтові з проблемою випадіння волосся і порушенням росту. Наприклад, балансувальний пілінг шкіри голови може бути обов’язковим елементом тактики. Щоб прибрати омертвілий шар епідермальних клітин і надлишок шкірного себума. У клініці я навіть рекомендуватиму зробити це в один сеанс: спочатку проводять пілінг у процедурному залі, а потім, на максимально очищену шкіру голови, проводжу плазмотерапевтичну сесію. Також процедура відмінно поєднується з іншими ін’єкційними методиками.

Мені дуже подобається комбінувати класичну мезотерапію з плазмотерапією. За такого поєднання ми можемо відмінно опрацювати кілька трихологічних завдань. Також рекомендую плазмотерапію як попередню процедуру перед пересадкою волосся і проведення васкуло-строгальної процедури Regenera. Це дає змогу отримати більш якісні результати

Який курс процедур оптимальний?

Кратність та кількість процедур завжди визначається індивідуально. Процедура проводиться в середньому 1 раз на 21—30 днів. Кількість процедур варіюється від 3 до 7. В середньому проводжу зазвичай 5 сеансів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.