До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке афропіки та чому про них мають знати люди з кучерявим або хвилястим волоссям

Що таке афропіки, звідки походять та чому вони потрібні кожній власниці кучерявого або хвилястого волосся, розповідає Катерина Чорна, засновниця київського салону Brave Wave, що спеціалізується у догляді за кучерявим волоссям.

Що таке афропіки та звідки назва?

Afro pick або afro comb – це гребінь з довгими зубчиками, за допомогою якого піднімальними рухами (pick) формують об’єм від кореня. Часто їх називають curl comb. Але оскільки цим гребенем свого часу користувалися переважно люди з африканським типом волосся – саме звідси і частинка afro.

Реклама

Історія їхнього використання розгортається аж до древнього Єгипту. Найстаріший збережений гребінь на сьогодні має вік близько 5 500 років.

Та у 1970-х роках, коли активізувалася боротьба за рівні права всіх людей, незалежно від кольору шкіри, афропік набув нового символічного значення культурної ікони, протестного символу. Люди почали носити афропіки встромленими у свої кучері максимально напоказ, як символ єднання тих, "у кого волосся росте вгору, а не вниз".

Саме тому зараз часто руків’я таких гребенів зроблені у формі піднятого кулака, який теж є символом руху Black Power.

Американський музикант і продюсер Квестлав (Амір Халіб Томпсон), з гурту The Roots, тримає афропік, прикрашений символом миру та кулаком Black Power, Нью-Йорк, 2011

Чи потрібні вони тільки людям з афрокучерями?

Хоча сучасна історія використання починалася дійсно здебільшого від людей з афрокучерями, та, якщо відкласти культурно-соціальний аспект, використовувати такі гребені можуть люди з різними типами та текстурами волосся. Єдине, що може відрізнятися, – техніки використання. Наприклад, для людей з афроволоссям достатньо одного гребеня, щоб піднімальними рухами повернути об’єм та форму. А людям з менш текстурованим волоссям уже знадобляться два гребеня, щоб утримувати цей об’єм за допомогою їхнього перехрещення.

Чи згодяться вони тим, у кого пряме або хвилясте волосся?

Що більше я занурююся в тему кучерів та волосся, то більше розумію, що 90% як косметики, так і аксесуарів класно пасують усім, незалежно від типу текстури. Питання часто лише в техніках використання.

Щодо конкретно таких гребенів – вони підійдуть людям з будь-якими текстурами волосся, хто хоче втримати об’єм. Якщо мити волосся під вертикальним душем, закинувши голову назад, то волосся "прилипає" до шкіри голови, і потім відчувається нестача об'єму (на відміну від методики миття "перекинувши голову через бортик ванної").

Єдина категорія (окрім людей з коротким волоссям), для кого гребені можуть не завжди підійти – люди з легким волоссям, якого дуже небагато. Таке волосся може просто не тримати конструкцію.

Як обрати афропіки?

Такі гребені бувають різні як за матеріалом виготовлення (пластик, метал, дерево), так і за самою конструкцією. Дерев’яні, як на мене, найменш довговічні та можуть травмувати волосся, бо з часом поверхня шершавіє. Пластикові в особистому гіт-параді на другому місці, бо вони пластичніші та не травмують волосся. Але саме для мене недостатньо їхньої гнучкості та довжини зубчиків. Тому я надаю перевагу гребеням з металевими зубчиками, які закріплені в руків’ї з пластику чи дерева. За рахунок довжини такі зубчики виявляються найбільш рухомими та найкраще фіксуються, якщо зчіплювати два гребеня між собою.

Але раджу звертати увагу на те, щоб руків’я не було дуже важким – інакше гребінь буде постійно намагатися випасти. Також важливо зважати на гладкість заточення зубчиків, щоб вони не дряпали шкіру голови та не травмували волосся зачіпками. Все решта – дизайнерські вподобання кожної людини.

Які особливості застосування?

Два найпопулярніші методи застосування:

1. Занурити гребінь в корінь волосся та прочесати вгору – таким чином підняти волосся біля кореня та надати об’єму.

2. За допомогою перехрещення двох афропіків зафіксувати вологе волосся на маківці у вертикальному положенні і дати йому так підсохнути. Таким чином ми попереджуємо "прилипання" волосся до маківки під власною вагою і даємо проявитися прикореневому об’єму.

Як зберігати афропіки, як доглядати за ними, як перевозити

Як і з будь-якими аксесуарами, що контактують зі шкірою голови, я раджу системно обробляти зубчики водою з милом або неспиртовим дезінфектором та витирати насухо. Витирати – обов’язково. Це попередить розмноження бактерій (якщо ми говоримо про деревину чи пластик) та корозію (якщо йдеться про метал).

Транспортування та зберігання не потребують додаткових зусиль. Класно, якщо є кейс або мішечок, який захищає їх від механічних пошкоджень та не дає гребеню проткнути щось із речей.

Свої афропіки ми пакуємо у полотняні мішечки та фіксуємо за допомогою карабіна, щоб вони не пошкоджувалися один від одного.

І дещо про культурну апроприацію

Я дізналася про ці гребені не від людей африканського походження, тому тема афропіків для мене була і є цікавою ще в контексті культурного привласнення. Наприклад, наскільки доцільно називати їх афропіками, якщо ними користуються люди не тільки з афроволоссям. Або ж, до прикладу, є захищена торговою маркою назва AfroPick. Або, навпаки, чи не є це культурною апропріацією, якщо називати ці гребені curl comb і не зловживати коренем "afro"? Відповідей на це все ще не маю, тож і надалі спостерігатиму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.