До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що робити, якщо ви дізналися про вагітність під час воєнних дій

Військове вторгнення росії в Україну стало несподіванкою для мільйонів мирних громадян, у кожного з яких були свої плани – хтось збирався здобути нову професію, хтось готувався до весілля, а хтось планував розширення сім’ї. Що робити, якщо під час воєнних дій ви дізналися про вагітність, а змоги відразу звернутися до лікаря немає, нам відповідає лікарка-гінекологиня Ганна Горохова. Усі рекомендації надані для першого триместру (3,5 місяці).

– Відлік терміну вагітності рахуйте з 1 дня останньої менструації. Наприклад, якщо це був понеділок, то кожен новий тиждень наступатиме в понеділок. Також можна завантажити програму для вагітних. Вона рахуватиме термін за Вас. Це важливо.

Реклама

– По змозі почніть вживати фолієву кислоту по 400 мкг 1 раз на день. Якщо вже почали, то треба продовжувати до 12 тижнів вагітності.

– Відмовтеся від усіх лікарських препаратів, крім тих, що показані для постійного вживання через хронічні захворювання. Також унеможливте вживання алкоголю та нікотину.

– Найголовнішу рекомендацію, яку я даю на малих термінах вагітності, це берегти себе, залишатися в душевній рівновазі й намагатися не наражати себе на сильний стрес. По змозі раджу обмежити кількість споживаної інформації про війну, особливо знімків зі слідами жорстокості та насилля. Насамперед вам треба думати про стан та почуття своєї майбутньої дитини.

– Постарайтеся потрапити до максимально безпечних областей України. Ви маєте повне право перебувати в безпеці, не звинувачуйте себе за це

– Почніть вживати екстракт валеріани по 1 таблетці 3 тричі на день для підтримки нервової системи. Це точно не буде зайвим.

– На 9–10 тижні треба стати на облік у жіночій консультації (вони є в державних поліклініках і приватних клініках), де треба буде здати кілька аналізів і пройти огляд акушера-гінеколога та терапевта. Можна відразу заздалегідь здати аналізи та йти до лікаря вже з ними. Ось потрібний мінімум: загальний аналіз сечі, бак. посів сечі (у 2 різні баночки), загальний аналіз крові, група крові, резус-фактор, коагулограма, рівень глюкози у венозній крові, АТ до ВІЛ, HbsAG (гепатит Б), RW (сифіліс); ПАП-тест. Звісно, список може бути більшим, якщо цього потребує стан здоров’я жінки.

– На 11–13 тижні вагітності треба пройти "Пренатальний скринінг першого триместру вагітності". До нього входять: лабораторні дослідження певних показників венозної крові (можна зробити в клініці й у лабораторії) та ультразвукове дослідження плода для виявлення патологій розвитку плода та вагітності загалом, яке проводить спеціально навчений цьому лікар УЗ-діагностики. Такі фахівці зазвичай є в спеціалізованих центрах, пологових будинках, жіночих консультаціях або великих клініках з гінекологічним відділом.

– Після того, як станете на облік, вас має постійно вести лікар. Обов’язково обміняйтеся контактами й постійно підтримуйте з ним зв’язок. Якщо ви поїхали до іншої країни, ставайте на облік там.

– Якщо почався біль унизу живота різної інтенсивності та/або з’явилися кров’яні виділення – обов’язково відразу ж зверніться по медичну допомогу до найближчого гінекологічного відділу або пологового будинку.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.