До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кислоти на обличчя: чому це так популярно та що про це потрібно знати

Щоденний догляд з АНА-кислотами ідеально підходить для зменшення видимості дрібних зморщок, пігментації та висипання і є ключем до гладенької та осяйної шкіри. Головний секрет успіху такого догляду — розумне поєднання з іншими косметичними засобами, які містять активні речовини. Vogue зібрав основні поради, до яких варто дослухатися, щоб безпечно використовувати кислоти.

Реклама

Що таке AHA-кислоти і як вони працюють?


AHA (Alpha Hydroxy Acids) — це тип кислот, які діють на поверхні шкіри. За походженням вони можуть бути як природними, так і синтетичними. Зазвичай їх отримують із цукристих або цитрусових фруктів. Популярні АНА молочна, мандаринова та гліколева кислоти. Вони входять до складу різноманітних б'юті-продуктів: очищувальних засобів, зволожувальних кремів, сироваток, тоніків, і можуть вирішити безліч проблем зі шкірою — пігментацію, акне, нерівномірну текстуру, а також стимулювати вироблення колагену та зробити менш помітними дрібні зморшки. "АНА-кислоти здебільшого досить м'які і чудово підходять для домашнього використання", — каже експертка з догляду за шкірою Тереза Тармі.


У чому різниця між BHA й AHA?


AHA-кислоти розчиняються у воді, BHA розчиняються в олії. "Це означає, що вони можуть проникати глибоко в пори та видаляти відмерлі клітини дерми та надлишок сала, що робить їх ідеальними у догляді за шкірою, схильною до акне та комедонів", — говорить косметологиня Керен Бартов. Загалом AHA більше підходять для шкіри, що потребує омолодження та освітлення, тоді як BHA — для шкіри, схильної до появи дефектів.


Чи корисні для шкіри кислоти щодня?


Як і у випадку з більшістю активних інгредієнтів, їх неправильне застосування може призвести до подразнення шкіри. "Я не прихильниця надмірного використання кислот, — каже Тармі. — Але все залежить від типу шкіри клієнта і концентрації засобу". Вводити кислоти в догляд треба поступово: починайте з одного разу на два-три дні, а коли відчуєте, що шкіра адаптувалась, зменште інтервал.

Чого слід уникати при використанні АНА-кислот?


Є кілька речей, про які слід пам'ятати, якщо ви користуєтеся АНА-кислотами. Перше — це SPF. "Після використання будь-яких кислот необхідно наносити сонцезахисний крем, і не лише влітку, а й цілий рік, — каже Діана Акерс, косметологиня бренду Doctors Formula. — Шкірі потрібен цей додатковий рівень захисту, особливо при використанні кислот, оскільки ви видаляєте зовнішні шари відмерлих клітин і відкриваєте нову і ніжну шкіру". Більшість експертів рекомендують SPF не менше 30, а в літні місяці він повинен бути максимальним — не менше 50. Якщо ви збираєтеся у відпустку в особливо сонячне місце, Акерс рекомендує змінити вміст AHA на нижчий відсоток і використовувати його лише у вечірньому догляді.

Також варто уникати застосування додаткових пілінгів, хімічних або механічних скрабів, оскільки надмірне відлущування може пошкодити шкіру, спричинити запалення, подразнення або почервоніння. "Ви можете використовувати AHA і ретинол у поєднанні, — каже Бартов. — Але я наполегливо рекомендую проконсультуватися з дерматологом, перш ніж комбінувати ці активні речовини, інакше можна нашкодити шкірі. Фахівець після огляду порадить продукти з потрібною концентрацією і підкаже, у якій послідовності їх застосовувати".

Vogue зібрав найкращі продукти з AHA-кислотами

Сироватка Liftactiv Specialist від темних плям і пігментації з 5% ніацинамідом і 8% комплексом AHA, Vichy
Маска Superfood AHA Glow Cleansing Butter для осяйної шкіри, Elemis
Нічна гліколева сироватка T.L.C. Framboos, Drunk Elephant
Сироватка зі скваланом і молочною кислотою, Biossance
Тонік з гліколевою кислотою, The Inkey List
Маска-пілінг Skin Perfecting 25% AHA і 2% BHA, Paula's Choice
Маска-пілінг з молочною кислотою, Teresa Tarmey
Нічний крем Glycolic 10 Renew Overnight Cream, який стимулює відновлення клітин, SkinСeuticals
Сироватка для гладенької шкіри з молочною кислотою, Shani Darden
Тонік Ready Steady Glow для осяйної шкіри, Ren Clean Skincare

Текст: Tish Weinstock
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.