Фестиваль ГОГОЛЬFEST повертається в Україну

ART
Сьогодні

Популярний фестиваль сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST, започаткований 17 років тому театральним режисером Владом Троїцьким, повертається в Україну. З 18 по 20 жовтня фестиваль, який увійшов у п'ятірку найкращих Європи, відбудеться у Запоріжжі — вперше за свою історію.

image
Вистава "Місто Марії"

Захід відкриє 9-метрова інсталяція, що є центральною частиною майбутнього меморіального комплексу "Посадка. Дерево пам’яті". Це величезне металеве дерево, на кожній гілці якого закарбована світла пам’ять про воїнів, віддавших життя за свободу та перемогу українського народу. Автором меморіального комплексу є режисер та чинний військовий Дмитро Костюминський.

"Серце Матері: Діти зберігають наші сльози"

На фестивалі також покажуть виставу "Місто Марії", яку буде вперше зіграно в Україні після прем'єри на європейському театральному фестивалі в Авіньйоні. Крім того, глядачів чекатиме українсько-німецький проєкт "Серце Матері: Діти зберігають наші сльози" від режисера Владислава Троїцького — вистава про трагедію матерів, чиї діти на фронті.

У програмі також — виступи відомих українських гуртів Dakh Daughters, "Пиріг і Батіг", Zapaska; музичний перформанс "Соняний народ" за поезією Миколи Вінграновського та прозою Тараса Прохаська тощо. "Цьогорічний фестиваль має на меті підтримати мешканців прифронтового Запоріжжя українськими сучасними сенсами, — зазначає директор фестивалю Максим Демський. — Це не "ентертеймент", а глибоке переосмислення спільного досвіду та пошук нових шляхів розвитку і життя в умовах сьогодення".

Нагадаємо, що ГОГОЛЬLFEST, було засновано у 2007-му режисером театра "ДАХ" Владом Троїцьким. Перші роки він проходив у Києві, пізніше —у Херсоні, Дніпрі, Маріуполі, а також в Осло, Берліні, Гамбурзі, Дюссельдорфі, Празі та інших містах Європи. У 2024 році ГОГОЛЬLFEST також пройде у Любліні, який здобув звання "Європейської Культурної Столиці".

Популярне на VOGUE