До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найгучніші невдачі й скандали королівських весіль в історії

Від невдоволених гостей і політичних протестів до флакона парфумів, розлитого на весільну сукню майбутньої нареченої, — згадуємо невдачі й скандали в дні королівських весіль.

Для безнадійних романтиків королівські весілля видаються найчарівнішою подією, сповненою величі й ніжних митей, які підтверджують, що любов справді є. Неможливо не зітхати з тугою на саму думку про принців і принцес, які обмінюються обітницями, обіцяють любити одне одного все життя, та вбрані в дизайнерські сукні й прикраси, про які прості смертні можуть тільки мріяти.

Реклама

Подібні заходи не відбуваються відразу. Їм передують місяці планування, щоб перетворити їх на пам’ятні історичні події. Але, врешті-решт, члени королівської сім’ї та організатори їхніх весіль — усього лише люди, і, попри ретельно продумані плани, закон Мерфі не жалує нікого, і щось може піти не так навіть у монархів.

У Єлизавети II зламалася тіара
Принцесса Елизавета и Филипп Маунтбеттен в день свадьбы

У 1947 році принцеса Єлизавета, майбутня королева Великої Британії, пережила весільний кошмар — її діамантова тіара розкололася на дві частини, коли перукар прикріплював її до вуалі. Тіару "Торочки" Єлизаветі дала її мати як щось позичене відповідно до британських весільних традицій. Однак члени королівської сім’ї були готові до таких прикрощів. Придворний ювелір доправив тіару в супроводі поліції до королівського ювелірного Дому Garrard, щоб полагодити коштовність. Тіару було реабілітовано до весілля. Про невдачу свідчив лише невеликий люз між центральною алмазною голкою і правою.

Тіара леді Габріелли Віндзор ледь не впала
 Томас Кингстон и леди Габриэлла Виндзор

Леді Габріелла Віндзор вийшла заміж за фінансиста Томаса Кінгстона в каплиці Святого Георгія в травні 2019 року. Її сукню розробила італійська дизайнерка Луїза Беккаріа. За словами Hello, Габріелла порушила традиції, не залучивши матір до обговорення зовнішнього вигляду весільного вбрання. Крім того, під час її врочистої ходи до вівтаря сталася невелика затримка. У своєму інтерв’ю леді Віндзор згадала, як подружки нареченої наступали на її прозору 6-метрову фату з тюлю, не здогадуючись, що в такий спосіб зсувають її діадему. "Я сповільнила крок, поки вони не зійшли з фати, але потім це сталося знову. На щастя, мій перукар прикріпив діадему на місце".

Весільна сукня принцеси Діани жахливо зібгалася, і вона розлила на неї парфуми
Принцесса Диана

У день весілля принцеса Діана вирішила скористатися своїм улюбленим ароматом Quelques Fleurs. Але трапилася неприємна ситуація. Барбара Дейлі, візажистка Діани в день весілля, розповіла, що аромат, який, за словами Houbigant Paris, є першою справжньою сумішшю безлічі квітів, розлився на її сукню, коли вона наносила його на зап’ясток. Ця прикрість пройшла повз увагу мільйонів глядачів, на відміну від зім’ятого 7-метрового шлейфа та сукні, коли Діана вийшла з карети. The Mirror повідомляє, що дизайнери сукні Елізабет і Девід Емануелі вжахнулися через зібганість сукні. "Ми знали, що вона трохи мнеться, але коли принцеса приїхала до собору Святого Павла, і ми побачили такі складки, нам стало зле", — сказала Елізабет.

Принц Вільям ледве надів обручку на палець Кейт Міддлтон
Принц Уильям и Кейт Миддлтон

Під час церемонії, коли принц Вільям намагався надіти обручку на палець своєї нареченої, на це знадобилося більше часу й зусиль. Кейт замовила каблучку на розмір меншою, щоб прикраса не зісковзнула з пальця, оскільки мала таку саму проблему з каблучкою на заручини.

Фата леді Шарлотти Велслі ледь не злетіла

Леді Шарлотта Велслі вийшла заміж за Алехандро Санто-Домінго на церемонії в Іспанії у 2016 році в бальній сукні з довгими рукавами й відкритими плечима авторства Емілії Вікстед. Вуаль, прикрашена швейцарським точковим візерунком, ледь не злетіла з нареченої, коли здійнявся вітер, але Шарлотта просто розсміялася. Вітру, мабуть, все одно, монархиня ти чи ні.

Сукня принцеси Діани насилу вмістилася в кареті
принцесса Диана Принц Чарльз

Неймовірно екстравагантна весільна сукня принцеси Діани ледь умістилася до скляної карети, у якій вона їхала на вінчання. Дизайнери забули взяти це до уваги.

Весілля принцеси Беатрікс і Клауса фон Амберга створило хаос

Напередодні весілля принцеси Беатрікс і Клауса фон Амсберга у 1966 році, через зв’язки останнього з Гітлер’югендом, країною прокотилася хвиля протестів. Коли пара виголошувала свої обітниці в Амстердамі, службі безпеці довелося застосувати на вулицях димові шашки.

Королева Фабіола мало не зомліла через дотримання посту

Напередодні чотиригодинного богослужіння з нагоди одруження короля Бодуена й королеви Фабіоли, що відбувалося в Королівському палаці в Брюсселі в 1960 році, наречена дотримувала важкого посту. Через це вона ледь не знепритомніла під час церемонії.

Дизайн сукні принцеси Монако Кароліни став відомий публіці напередодні весілля

У сукні Marc Bohan for Christian Dior з квітковим головним убором і фатою наречена мала ідеальний вигляд. На жаль, незадовго до дня весілля пресі стала відома інформація про дизайн її сукні. Щоб принцесі не довелося виходити заміж у сукні, яку вже багато хто бачив, за кілька днів до церемонії Дім Dior поспіхом уніс зміни в дизайн.

Тіара принцеси Діани спричинила в неї головний біль

Тіара, яку принцеса Діана носила на голові в день весілля, викликала в неї певний дискомфорт. Родинна коштовність Спенсерів, прикрашена квітами й діамантами в срібній оправі, була надзвичайної краси. Але через вагу діадеми, за словами брата Діани, графа Чарльза Спенсера, у принцеси "лускала голова від болю".

Королева Софія вирушає в подорож

Прекрасна королева Іспанії Софія випадково перечепилася в день свого весілля в 1962 році. Наречена так хвилювалася через церемонію, що не помітила, як наступила на власну сукню Jean Desses. Вбрання авторства паризького дизайнера було виготовлене зі срібного й білого ламе, вкрите тюлем і старовинним мереживом та мало п’ятиметровий шлейф, тож не дивно, що наречена трохи не так ступила.

Королеву Паолу втішали на весіллі

Всі весільні дні тривають на нервах, але наречена Паола ледь змогла опанувати себе. У 1959 році під час громадянської церемонії наречена не стримала емоцій і розплакалася. Бабуся нареченого, королева-вдова Єлизавета, мусила втішати наречену.

Принцеса Діана назвала принца Чарльза не тим ім’ям

Під час виголошення обітниці принцеса Діана назвала неправильне ім’я. Замість того, щоб сказати "Чарльз Філіп", вона помилилася й промовила "Філіп Чарльз".

Весільна сукня Марії Антуанетти не годилася за розміром

Марія-Антуанетта, королева Франції пережила одну з найжахливіших ситуацій ранком у день свого весілля. Її весільна сукня — чудове біло-срібне вбрання з білими діамантами — виявилося тісним. За легендою, занадто вузький ліф сукні так і не змогли в належний спосіб стягнути.

Принцесі Беатріс довелося вийти заміж в обмеженому колі гостей

Принцеса Беатріс мала вийти заміж за Едоардо Мапелло-Моцці на церемонії в Сент-Джеймському палаці, з гостиною в садах Букінгемського палацу 29 травня 2020 року. Через поширення коронавірусу весілля відклали. 17 липня пара здивувала світ звісткою про таємне одруження в Королівській каплиці всіх святих у Royal Lodge, сімейній резиденції Йорків. Це була церемонія в родинному колі, без гостей, але з участю королеви Єлизавети II й герцога Единбурзького.

За сукню королеви Єлизавети сплатили талонами

Королева Єлизавета вдягнула чудову сукню на весілля з принцом Філіпом у листопаді 1947 року. Але згідно з офіційним сайтом королівської сім’ї, через запровадження після Другої світової війни нормування й талонної (або карткової) системи забезпечення населення товарами в умовах дефіциту принцеса Єлизавета (нині королева Єлизавета) була змушена сплатити за сукню талонами. На сайті також зазначається, що громадськість радо зголосилася допомогти: "Сотні людей з усієї Великої Британії надіслали принцесі свої талони, щоб допомогти із сукнею, але їх довелося повернути, оскільки їхнє використання було б незаконним".

Принц Ернст-Август V не приїхав на весілля сина

Принц Ернст-Август V, зять принца Монако Альберта й пасинок принцеси Монако Кароліни, нібито не був шанувальником нареченої свого сина Катерини Малишевої. Настільки, що проігнорував весілля власного сина у 2017 році. Про своє рішення не приїздити на врочистості він сказав People: "Рішення було непростим для мене, тому що воно стосується мого сина... Але я змушений захищати інтереси Ганноверського дому і його власність, включно з культурними цінностями, які належали йому не одне століття".

Принцеса Монако Шарлен постійно плакала на весіллі

Можливо, це були сльози радості, але в день весілля з принцом Монако Альбертом принцеса Шарлен (у дівоцтві Шарлен Віттсток) неодноразово плакала впродовж дня. Однак виною всьому могли бути скандали її майбутнього чоловіка. Згідно з Vanity Fair, "за кілька днів до весілля стало відомо, що майбутня наречена спробувала покинути Монако після того, як виявила, що Альбер, батько їхніх двох позашлюбних дітей, за час їхніх п’ятирічних стосунків став батьком третьої дитини від іншої жінки". Чи були чутки правдою — достеменно невідомо, але пара все ще разом і виховує своїх близнюків.

Герцогиню Йоркську вилучили зі списку гостей весілля Кейт Міддлтон і принца Вільяма

Сара Фергюсон, герцогиня Йоркська, була розчарована, коли не отримала запрошення на весілля Кейт Міддлтон і принца Вільяма у 2011 році. Під час виступу на "Шоу Опри Вінфрі" вона жалілася з приводу зневажливого ставлення, назвала ситуацію "дуже складною" й додала: "Я хотіла бути там зі своїми дівчатками... щоб вбрати їх і вирушити всією родиною".

Королева Єлизавета II не прийшла на весілля сина з Каміллою Паркер Боулз

Після того, як принц Чарльз і Камілла, герцогиня Корнуольська, взяли шлюбу у квітні 2005 року, мати Чарльза, королева Єлизавета II, з’явилася в Ратуші у Віндзорському замку для молитовного служіння й посвяти. Однак повідомляють, що вона навмисне не була присутня на самій церемонії одруження своєї старшої дитини. Газета The Telegraph тоді писала, що для неї "обов’язки глави англіканської церкви були вищими за сімейні почуття". Стверджується, що королева не вважала слушним завітати на громадянську весільну церемонію, і не хотіла "створювати прецедент, який може завдати шкоди англіканській церкві".

На весіллі Меган Маркл був присутній тільки один член її родини

Стосунки Меган Маркл з її батьком Томасом Марклом тривалий час були в центрі уваги багатьох таблоїдів. Але що стосується її весілля з принцом Гаррі у 2018 році — здавалося, ніби все налагодилося, коли Букінгемський палац оголосив, що батько Меган вестиме її до вінця. Та після багатьох проблем, пов’язаних з продажем особистих історій засобам масової інформації, батька не запросили. А Меган виступила із заявою: "На жаль, мій батько не буде присутній на нашому весіллі. Я завжди піклувалася про свого батька й сподіваюся, що йому вдасться подбати про своє здоров’я". Однак її мати, Доріа Регланд, була на весіллі.

Принцеса Діана стресувала через присутність Камілли на її весіллі з принцом Чарльзом

Коли принцеса Діана йшла до вівтаря на своєму весіллі з принцом Чарльзом у липні 1981 року, вона зізналася, що серед гостей шукала Каміллу Паркер Боулз, до якої принц Чарльз нібито не був байдужий. Обговорюючи цю подію з біографом Ендрю Мортоном у 1991 році, вона сказала: "Я, звісно, знала, що Камілла була там. Я шукала її. Отже, йдучи проходом... Я помітила Каміллу, блідо-сірий капелюх з вуаллю, її сина Тома, що стояв на стільці. Знаєш, до сьогодні — це дуже яскравий спогад".

Двоє колишніх принца Гаррі були на його весіллі з Меган Маркл

Не так скандал, як, безумовно, цікавий факт. Добрий принц Гаррі показав, що між ним і його колишніми, Челсі Деві й Крессідою Бонас, не було будь-яких конфліктів, коли запросив обох на власне весілля.

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.