До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Метт Райф — найпопулярніший та найсексуальніший комік 2023 року

Давайте пограємо в гру: чи знайоме вам ім’я Метта Райфа? Якщо ні, ви, ймовірно, не належите до покоління зумерів (або, можливо, ви просто мало часу проводите в мережі). Адже величезна кількість молодих людей не тільки чули про 28-літнього коміка, а й вважають, що "він неймовірно гарячий".

Photo: Mathieu Bitton/Netflix
Photo: Mathieu Bitton/Netflix

Реклама

Стрімкий підйом Метта Райфа до популярності розпочався влітку 2021 року, коли він опублікував відео, на якому "просмажив" глядачку, яка розійшлася зі своїм хлопцем, працівником швидкої допомоги, тому що він "нічого не робив". Райф сказав: "Ой, вибачте, ви розійшлися з героєм?" Всі сміялися, відео стало вірусним, і так народився тікток-комік.

Протягом наступних кількох місяців він продовжував публікувати орієнтовані на натовп відео, чарівні кліпи, у яких спілкувався з аудиторією про татуювання, "червоні прапорці" та найбільші страхи. Він має тенденцію заглиблюватися в теми, ставлячи запитання — такі, яких ви не очікуєте від комедійного шоу — наприклад, про те, чи хтось із натовпу має членів родини з аутизмом. Райф якимось чином вправно жартує на цій складній території.

Але в деяких зі своїх найбільш пам’ятних фрагментів він відповідає на обурливі вчинки своєї аудиторії. В одному кліпі жінка робить йому пропозицію в середині виступу з футболкою з непристойним написом: "Я приїхав в Айову, і все, що я отримав, це цю футболку та мінет". "Слухайте, друзі, я ніколи не закінчував шоу раніше", — каже Райф із розпашілими щоками, перш ніж запитати у шанувальниці її ім’я.

Після перегляду його творчості в тіктоку, інстаграмі чи на ютубі, неважко зрозуміти, чому Райф — з його чарівністю, кмітливістю та обличчям попзірки — так швидко став популярним. Він справді схожий на створеного штучним інтелектом підліткового кумира.

В інтерв'ю Vogue Метт Райф розповів про плюси та мінуси статусу серцеїда, подвійні стандарти в індустрії та відповідальність мати велику аудиторію шанувальників.

На Netflix вийшов твій перший концерт, ти даєш інтерв'ю на популярних токшоу, знімаєшся для журналів і вирушаєш у свій всесвітній тур з аншлагами. Як ти почуваєшся в цей момент?

Якщо бути повністю відвертим, це приголомшливо. Протягом 10 років я щодня прокидався, не маючи жодної справи, яку мав би зробив. Поки, нарешті, не дав собі стусана і не сказав: "Ти маєш сам собі створити роботу". Врешті я отримав усе, що нині відбувається в моєму житті, і це чимало, але часто не можу насолодитися моментом так, як мав би. Наприклад, минулої ночі я був у Джиммі Феллона. І я був настільки втомленим, що, коли ми відзняли епізод, найбільше хотів спати, а не дзвонити і хвалитися мамі та всім своїм друзям. Якби я міг спати як нормальна людина, думаю, моє життя було б набагато простішим.

Ти став популярним завдяки спілкуванню з аудиторією під час своїх стендапів, але у твоїй новій спеціальній програмі цього немає.

Я просто радий, що можу охопити ширшу аудиторію. І сподіваюся, що люди подивляться мій концерт і скажуть: "Він справді добре жартує й без спілкування з публікою".

Ти плануєш говорити з аудиторією під час гастролей?

Напевно, тому що це весело. Але я не робитиму цього, коли люди цього очікують — коли вони цього вимагають. Мені писали: "Я купив квитки на шоу Метта Райфа; якщо він не буде жартувати та спілкуватися із залом, я хочу, щоб мені повернули гроші". Я відповів: "Тоді не приходьте. Не чекайте цього". Я навіть не знаю, де ти сидиш. А якщо ти на балконі? Я, мабуть, не зможу поговорити з тобою там, нагорі. А якщо я це зроблю, це означатиме, що ти крикнув і перервав шоу, а це вже вельми недоречно.

Однак на твоїх шоу часто зустрічається непристойна поведінка. Як ти вважаєш, чому твої фанати так божеволіють?

Я думаю, велика частина моєї аудиторії не знайома з комедією, тому вони не знають, як правильно реагувати. Вони дивляться на це радше як на концерт, ніж на виставу. Під час гри ти сидиш і спостерігаєш, як розгортається історія, що насправді і є стендапом, а концерти пов’язані з обміном енергією, чи не так? Ніби ти хочеш, щоб музикант знав, що ти до біса любиш те, що він робить.

Більша частина твоєї аудиторії просто шаленіє від тебе — наприклад, одна жінка освідчилася тобі під час твого виступу. Подібні речі викликають у тебе дискомфорт?

Щоразу, бо я просто прийшов пожартувати. Я просто хочу вийти на сцену, розповісти жарти, можливо, поговорити з кількома людьми, подивитися, чи станеться щось смішне. І все. Я часто опиняюся в незручних ситуаціях, бо ми живемо в світі подвійних стандартів. Наприклад, якось мене вкусили за соски під час зустрічі з фанатами. Ви можете собі уявити, щоб хлопці так поводилися з жінкою-гумористкою? Таке навряд чи б сталося, а якби сталося, то виникли б серйозні проблеми, правда? Але, звісно, до чоловіків виявляють менше емпатії та симпатії, адже вони не відчувають себе в небезпеці. Ця увага лестить, але в цілому я почуваюся дивно.

Як ти ставишся до свого статусу серцеїда?

Це має свої плюси і мінуси. Плюси в тому, що я здобув таку велику пристрасну базу шанувальників, але зворотна сторона медалі полягає в тому, що люди сприймають мене менш серйозно як коміка. І я повинен особисто вибирати, як я хочу це збалансувати. Якщо люди думають, що я серцеїд, — круто; якщо ти поважаєш мою комедію і любиш сміятися, ти можеш думати про мене що завгодно, мені байдуже. Окрім того, що я зробив собі зуби, я ніколи не робив нічого, щоб покращити свій зовнішній вигляд. Хіба що ходжу в спортзал, але я роблю це не з естетичних міркувань.

Ти навіть спиш мало!

Ні, я не сплю. Я зомбі. [Сміється.] Я так стараюся бути якомога потворнішим, я тобі клянусь. Зовнішність — одна з тих речей, про які в певний момент я перестану говорити, тому що знаю, що я більше, ніж це. І що частіше люди дивляться на мене лише заради милого личка, то менше їх хвилює мій комедійний талант і те, що я хочу сказати. Зрештою я скажу: чи можемо ми просто зосередитися на роботі?

Ти сказав, що не любиш соціальні мережі. Як даєш раду з інтернет-тролями?

Це те, над чим мені потрібно працювати. Я такий незрілий, мені так важко їх ігнорувати. Ми живемо у світі, де кожен має помилкове відчуття безпеки, бо ховається за екраном комп’ютера чи смартфона. Я просто не можу спускати людям з рук їхню невихованість та агресію — це зводить мене з розуму.

У своїй спеціальній програмі ти націлюєшся на багато "дівчачих" речей — астрологію, кристали тощо. Твоя дівчина захоплюється цим?

Ні-ні. Вона не захоплюється ні кристалами, ні астрологією, ні чимось подібним — слава Богу. Це був би найбільший "червоний прапорець".

Чи побоюються твої рідні та друзі, що стануть однією з тем твоєї програми?

Я не так часто говорю про речі, які пов'язані з домом та особистим. Більшість цих речей здаються мені зовсім не смішними, адже вони є частиною мого життя. Наприклад, коли я говорю про своє виховання, звідки я родом і таке інше, людей це захоплює, але мені ці теми зовсім не смішні.

Ти зазвичай запитуєш у людей в залі, чого вони найбільше бояться. Який твій найбільший страх?

Ну, жартівлива відповідь — павуки. Я до біса ненавиджу павуків і висоту. Глибока відповідь: я боюсь за свою роботу. Те, що зараз зі мною відбувається, неймовірно, і я намагаюся увібрати ці відчуття та насолоджуватися моментом. Це неймовірне досягнення — зайти так далеко, але це такий мінливий бізнес. Та й узагалі, фокус уваги публіки короткий, вас можуть просто забути. Тож треба користатися кожною можливістю.

За матеріалом vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.