До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 досягнень Андрія Павелка, які змінили український футбол

За останні 5 років під керівництвом президента Української асоціації футболу Андрія Павелка в українському футболі сталася низка позитивних змін. З його ініціативи Андрій Шевченко був призначений головним тренером збірної, завдяки чому наша команда вперше показала такий високий результат, а саме вийшла в 1/4 фіналу Євро-2020. Наша молодіжна збірна U-20 вперше стала чемпіонами світу в 2019 році, а в 2018 році в нашій країні було проведено один із найкращих фіналів Ліги Чемпіонів за всю історію футболу.

Андрій Павелко

Андрій Павелко придумав ідею дизайну нової спортивної форми національної збірної з картою України, що сприяло просуванню іміджу та підвищенню інтересу до нашої країни. За цей час також було приділено значну увагу футбольній інфраструктурі, що допомогло розвитку дитячого і юнацького футболу, а ще в Україні розпочався активний розвиток жіночого футболу. Про це, а також на інші теми редакторка vogue.ua Валерія Лакома спілкувалася з Андрієм Павелком.

Реклама
Євро-2020

Безперечно, гра збірної України на Чемпіонаті Європи-2020 посилила зацікавленість українців щодо футболу, і це, без сумніву, сприятиме його розвитку. "Найперше, що було потрібно, — цікаво і якісно виступити на турнірі, і друге — зробити так, щоб наша гра привернула увагу, в тому числі, увагу батьків, які вирішать привести своїх дітей, дівчаток і хлопчиків, у футбол. Я вважаю, що ми досягли на цьому чемпіонаті чудового результату", — розповідає Андрій Павелко. Потрапити до вісімки найкращих команд Європи Україні ніколи раніше не вдавалося. Цього разу вдалося завдяки різним чинникам: можливостям гравців, майстерності нашої команди і професійному рівню всього тренерського складу.

Національна збірна України

"Приклад того, що глобального результату досягнуто — діти, які дивилися по телевізору гру збірної України на Євро аж до ¼ фіналу. Зараз вони виходять грати у футбол у своєму дворі, кладуть руку на серце і співають гімн України. Це свідчить про те, що на підсвідомому рівні у них виробляється код футболу і код країни. Ці діти, побачивши футбол по телевізору і подивившись гру нашої збірної, хочуть бути схожими на футболістів. Вони хочуть перед грою співати гімн і це ще раз підтверджує важливість футболу в нашому житті", — каже Андрій Павелко.

Національна збірна України
Андрій Шевченко

Багато в чому завдяки Андрію Павелку головним тренером збірної України в 2016 році було призначено Андрія Шевченка. У той час на адресу Шевченка лунало багато критики, його кандидатуру багато хто не підтримував через відсутність достатнього тренерського досвіду і з ряду інших причин. Проте Павелко наполіг на своєму рішенні і пішов до кінця. Як наслідок, разом з Шевченком у збірну прийшли чудові фахівці європейського рівня. "Симбіоз величезного тренерського досвіду помічників Шевченка, сучасне бачення футболу з можливістю розвитку і тренерський талант Андрія Шевченка — якраз ця синергія і зробила можливим розвиток українського футболу," — вважає Андрій Павелко.

Андрій Шевченко

Значним недоліком збірної України до приходу Андрія Шевченка було невміння грати проти сильних суперників, проте Шевченко все змінив. Наша збірна без поразок пройшла відбірковий турнір Євро-2020 і в фінальному турнірі змогла дійти до 1/4 фіналу. "В процесі призначення Андрія Шевченка було багато критики. Але тоді я вважав, що свіжий погляд Андрія Шевченка, сучасне бачення футболу у виконанні національної збірної — дуже потрібні нашому футболу. І це спрацювало!" — згадує Андрій Павелко.

Андрій Шевченко і Андрій Павелко

Вже після чемпіонату Європи стало зрозуміло, що Андрій Шевченко зі своїм тренерським штабом не продовжуватиме роботу в збірній України, позаяк хоче спробувати себе в роботі на клубному рівні. 18 серпня стало відомо, що УАФ офіційно підтвердила призначення Олександра Петракова на пост виконуючого обов'язки головного тренера збірної України.

Олександр Петраков і Андрій Павелко

"Олександр Петраков — досвідчений фахівець, який привів молодіжну збірну України до золотих медалей чемпіонату світу в 2019 році. Його поважає українська футбольна громадськість, він має необхідні знання та досвід для того, щоб на цьому етапі очолити національну збірну України. Тому цілком заслужено його одностайно підтримали члени виконкому УАФ", — прокоментував призначення Андрій Павелко.

Форма

Одним із найрезонансніших рішень Андрія Павелка на посаді президента УАФ була розробка ідеї дизайну нової форми збірної України і успішна реалізація цього проєкту, завдяки якому Україною у світі почали цікавитися більше. "Нова форма з картою України по центру футболки з визнаними міжнародними кордонами нашої країни, тобто — з Кримом, Донецьком і Луганськом — і написами "Слава Україні" і "Героям слава", як головними гаслами нашої команди, змогла об'єднати всіх уболівальників в кожному куточку України," — розповідає Павелко.

Андрій Павелко і Андрій Шевченко

В процесі консультацій з УЄФА і спілкування з виробниками нашої форми, іспанським брендом Joma, однією з ідей стало саме нанесення карти. Це була моя ідея і я розумів, наскільки важливо пройти всі етапи узгодження. Я долучався до роботи на всьому дизайнерському шляху — від і до. Ми узгоджували дизайн форми в штаб-квартирі бренду в Іспанії, розробляли ідею, яка з'явилася задовго до Євро. Наступні пів року були присвячені узгодженням з УЄФА всіх деталей щодо реєстрації цієї форми, щоб вона була легітимною. Через пів року ми отримали всі документи і підтвердження, що форма повністю відповідає всім правилам УЄФА, і ще пів року ми чекали підходящого моменту для її презентації. Ми хотіли за допомогою форми об'єднати всю країну і, як з’ясувалося, це привернуло увагу всього світу не лише до нашої збірної, а й до України в цілому".

Форма збірної України
Форма збірної України
Форма збірної України
Чемпіони світу U-20

Перемога нашої молодіжної збірної з футболу U-20 на Чемпіонаті світу в 2019 році стала великим досягненням українського футболу. Цей результат свідчить про те, що ми перебуваємо на правильному шляху стосовно розвитку дитячо-юнацького футболу. Проте цій перемозі передувало багато чого, в тому числі — не дуже вдалий виступ на такому ж форумі в 2015 році в Новій Зеландії, після якого було зроблено висновки. "Через чотири роки ми здивували світ тим, що збірна України, перемігши всіх суперників, досягла мрії будь-якого футболіста — стала чемпіонами світу", — сказав Андрій Павелко.

Молодіжна збірна України з футболу до 20 років

В Україні благодатний ґрунт для розвитку зірок європейського рівня. Ми виростили трьох володарів Золотого м'яча (Блохін — 1975-й рік, Бєланов —1986-й рік, Шевченко — 2004-й). Ми два роки тому стали чемпіонами світу серед U-20 — це свідчить про те, що у нас є потенціал, і ми чекаємо від футболістів-чемпіонів світу, які на підході до національної збірної, що вони будуть основними виконавцями і стануть справжніми зірками вже в найближчому майбутньому. Прикладом для цих хлопців можуть бути Руслан Малиновський і Олександр Зінченко, які на наших очах в останні роки стали топзірками європейського футболу.

Розвиток інфраструктури та популяризація дитячого футболу

"Всі в українському футболі мають розуміти, що майбутнє наших перемог — це якісні поля. Залучити дітей до футболу ми не зможемо, якщо не забезпечимо для них сучасні умови підготовки. Я пишаюся тим, що у нас є завод, який виготовляє найсучасніше покриття для полів. Уже зараз ми виконали своє головне завдання — побудували в Україні достатню кількість стадіонів і полів, куди приходить багато дітей, які бажають займатися футболом. Найголовніше — ми працюємо над фундаментом майбутніх перемог, а саме — будуємо поля і стадіони, щоб залучити мільйони дітей в спорт, залучити їх до здорового способу життя. Ми робимо правильні системні речі, які дадуть нам можливість через п'ять, сім, десять років отримати нові покоління зіркових футболістів. Друга мета, яку ми поставили перед собою — залучення кваліфікованих тренерів для навчання цих дітей і посилення програм з розвитку тренерської майстерності на всіх рівнях", — поділився Андрій Павелко.

Андрій Павелко
Ліга Чемпіонів

Ще одним досягненням Андрія Павелка, як президента УАФ, стало отримання прав на проведення в Україні в 2018 році фіналів Ліги Чемпіонів — жіночого і чоловічого. Наша країна опинилася в епіцентрі уваги всього світу, а київський фінал чоловічої Ліги чемпіонів, на думку УЄФА, став одним із найкращих за всю історію футболу. "Це був важливий проєкт, який привернув до нашої країни, до проблем, з якими зіткнулася Україна, увагу всього світу. Я вдячний УЄФА за довіру щодо проведення цих матчів. Успішна реалізація фіналу Ліги Чемпіонів дає нам великі шанси для того, щоб провести, до прикладу, в Україні Суперкубок УЄФА в 2024-му або 2025-му роках. Усі ми віримо в позитивний результат", — розповідає Андрій Павелко.

Фінал Ліги Чемпіонів – 2018
Просування жіночого футболу

Одна з глобальних цілей Андрія Павелка — просування жіночого футболу. Це серйозна і важлива місія. До того ж, популяризацією жіночого футболу зараз активно займаються ФІФА і УЄФА. "Я впевнений, що через 10 років жіночий футбол не буде вже здаватися чимось незвичайним, а викликатиме інтерес нарівні з чоловічими турнірами. Наприклад, УЄФА уклав з Disney угоду з просування дівочого футболу — вони будуть знімати спеціальні мультики на футбольну тематику і таким чином популяризувати футбол серед дівчаток".

Катерина Монзуль і Андрій Павелко

"Жінки давно присутні в футболі: вони показують цікаву гру і добре в ньому розбираються. До того ж, як показує світова практика, це тренд, який з кожним роком лише набиратиме оберти. До прикладу, Катерина Монзуль, успішна міжнародна арбітриня з України, яка проводила матчі на Олімпійських іграх в Токіо, в тому числі — один із півфіналів. Це була моя пропозиція перевести її в чоловічий в футбол, до цього вона проводила винятково матчі за участю жіночих команд і кілька неофіційних ігор чоловічих команд. Але ми повірили в неї, десь ризикнули і довірили їй матчі УПЛ. Вже потім у неї були матчі єврокубків і збірних чоловічих команд. Упевнений, це правильно, що жінка отримала однакові права з чоловіками на футбольному матчі. Зараз Монзуль входить до рейтингу Forbes "50 головних людей українського футболу", а в 2015 році вона була визнана найкращою жіночою арбітринею світу", — поділився Андрій Павелко.

Благодійність

"Я вважаю, що однією з головних і важливих речей, зроблених мною під час Чемпіонату Європи 2020 року, була соціальна допомога. Коли інтерес до нової форми збірної України досяг піку, ми запустили аукціон, на якому можна було виграти оригінальну футболку, а всі виручені кошти пішли на допомогу в придбанні ліків для маленького хлопчика з Вишгорода, у якого діагностували генетичне захворювання СМА (спинальна м'язова атрофія). Вартість уколу, який може врятувати життя дитині, — 2 000 000 $, це найдорожчі ліки в світі.

Оригінальна футболка національної збірної України

Під час аукціону було цікаво спостерігати за боротьбою між двома лідерами і, в результаті, за згодою переможця ми вручили ще одну футболку людині, яка посіла друге місце. До кожного з цих перших двох лотів я додав таку ж суму від себе і, як результат, ми зібрали близько 1 000 000 грн. Зрозуміло, що ця сума не закрила питання з придбання уколу, проте я пишаюся, що ми змогли звернути увагу українців на цю проблему. Ми повинні розуміти, що є певні завдання, які мають вирішуватися спільними зусиллями всього суспільства. Адже якщо кожен перерахує від себе суму, яку він може собі дозволити, то життя однієї маленької людини буде врятовано", — резюмував Андрій Павелко.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.