Хто такі пансексуали?

Феномен пансексуальності, коли людина обирає собі партнерів, не зважаючи уваги на їх стать, досліджувала Олександра Камінська

На показах Rick Owens, Givenchy і Alexander McQueen демонструють чоловічі спідниці; джинси-"бойфренди" є в гардеробі чи не кожної дівчини; жінки щосили купують одяг і взуття в чоловічих відділах. У лондонському Harrods є навіть секція для тих, хто не обмежує себе гендерними рамками: чоловік тут може купити собі сукню, і в цьому не буде нічого дивного. У суспільстві розмиваються межі між статями, а сексологи розповідають про новий феномен – пансексуальність.

image

Хто ці люди?

Пансексуалів не турбує розмір грудей партнера. Відверто кажучи, їх не турбує наявність грудей у партнера, як така. Статева приналежність, вважають вони, – чи не атавізм, а притяжіння і відносини можливі між будь-якими двома особистостями. Важливий характер, індивідуальність і все те, за що людину можна любити чи ненавидіти. Пансексуали пишаються тим, що не звертають уваги на первинні статеві ознаки. Для них секс постає з інтелектуальної та духовної близькості. Ні зовнішність, ні стать значення не мають.

У список своїх кумирів і прикладів для наслідування пансексуали внесли легендарних Девіда Боуї, Мадонну, Фредді Меркьюрі, Марлен Дітріх, Грету Гарбо і навіть Маркіза де Сада. Із сучасних знаменитостей в пансексуальності зізнаються Шейлін Вудлі ("Дивергент"), Джош Гатчерсон ("Голодні ігри") та Алан Каммінг ("Гарна дружина"). Реперша Енджел Хейз так і коментує: "У любові немає рамок. Якщо ти змусиш мене відчувати, сміятися – значить, це будеш ти. Що б ти собою не являв".

Сексолог Тетяна Славіна вважає, що в сучасному суспільстві межі між статями справді розмиті. "Це не просто мода на унісекс, як на початку 1990-х, або бісексуальність в 80-х, коли були популярні Девід Боуї, Енні Леннокс і Фредді Меркьюрі, – каже вона. – Це зміщення ідентичності зі статтю, зовнішніми якостями і ролями, властивими цій статі. Ймовірно, у нас і справді настала ера пансексуальності".

Пансексуали вперто відгороджуються від бісексуалів: у других статева ідентифікація все ж відіграє вирішальну роль. Для пансексуалів (які, як правило, сміливі та впевнені в собі) стать не важлива, тому в боротьбі за їхню прихильність у всіх, в тому числі трансгендерів та геїв, шанси рівні. Тетяна Славіна пояснює, що пансексуали сприймають стать партнера приблизно так само, як, скажімо, колір очей, – просто як додаткову характеристику зовнішності.

Психолог Світлана Мітрофанова вважає, що пансексуальність відображає глобальну тенденцію швидких змін у всьому: професії застарівають, все менше людей довго працюють на одну компанію на одній посаді. У моді гнучкість, легкість і спонтанність. Людям доступний новий досвід, майже без обмежень. І тому все частіше вони говорять собі: "Я хочу випробувати нові відчуття". І яка різниця, як це називається. Пансексуальність? Нехай буде так.

Любити всіх

"У 13 років я усвідомила, що я бісексуальна. Я ніколи не робила так званого камінг-ауту, але в розмові з батьками якось сказала, що у мене може з'явитися і хлопець, і дівчина. Не очікувала, що вони абсолютно нормально це сприймуть, – сказали, що вирішувати мені. Потім у мене були довгі стосунки з хлопцем, але і тоді я не втрачала потягу до дівчат. Коли ж я познайомилася з трансгендером, зрозуміла, що для мене справа не у статі, а в тому, що людина собою являє. І яка тоді різниця?", – Францисці 30, і вона не хвилюється щодо того, з ким буде потім, – головне, щоб усім учасникам процесу було добре.

У соцмережах повно зізнань про те, якими вільними від гендерних умовностей вважають себе люди, і наскільки вони готові до відносин з ким завгодно. Однак у реальному житті сором'язливість і суспільні рамки не дають відійти від традиційної моделі поведінки. Пансексуальність – не для скромних.

"Раніше, – пояснює психолог Світлана Мітрофанова, – самоідентифікацію визначав попередній досвід: був з чоловіком – отже, гей. Пансексуали ж декларують інтерес до людини незалежно від її попереднього досвіду і статусу. Проблема в тому, що відсікти свій досвід ще нікому не вдавалося". Найчастіше, на думку сексологів, стать, як таку, заперечують тінейджери – в ім'я загальної андрогінності. А ще тому, що в підлітковому віці поведінкою керують емоції і спрага до експериментів.

Психотерапевт Ірина Морозовська вважає, що будь-які заперечення своєї природної статі і експерименти з іншими варіантами – це не проблема суспільства, а особиста криза людини. "Гендерно сліпим" потрібно звертатись до "гендерних офтальмологів", – тобто до психотерапевтів. Тому що це невирішена криза трирічного віку, коли людина визначається з тим, куди їй – до дівчаток чи до хлопчиків. Якщо з трьох до восьми років вона так себе і не класифікувала (за статевими ознаками або внутрішнім відчуттям), то вихід тільки в психотерапії. А невирішена криза впливатиме на всі сфери життя. "Юні не закохуються в старих або калік, – каже Морозовська, – будь у них розуму хоч понад голову, тому пансексуальність – просто модна гра".

Соціальне питання

У Huffington Post регулярно піднімають тему про те, якою неповноцінною є "бінарна" система оцінки відносин, коли людину числять або до натуралів, або до геїв. У неї неприємний відтінок, такі погляди можуть руйнувати кар'єри і ламати долі. Наприклад, ходять чутки, що Меттью Бомер не отримав ролі в "50 відтінках сірого" саме через свою гомосексуальність. Пансексуальність, з її орієнтацією на особистість і натяком на інтелектуальне, а не статевий потяг, здається значно комфортнішою. Її досить легко вписати в суспільні рамки. Це майже ідеальний варіант: "аби людина була хорошою".

Але на практиці поки все не так. У суспільному мисленні інститут шлюбу і постійних гетеросексуальних стосунків значно вагоміший. Так, рівень популярності бой-бенду навіть у толерантній Америці сильно знизиться, якщо в групі будуть геї або бісексуали. І ребрендинг "пансексуал" плюсів не додасть – ймовірніше, поставить нові питання.

Згідно з опитуванням в День святого Валентина в США, більше 50% людей – в пошуку любові і більше 20% – в депресії. Нестача любові і нудьга, викликані постійно обновлюваним потоком розваг та інформації, змушують людей з жадібністю прагнути до відносин. І пансексуальність з цього бачення надає більше можливостей.

Популярне на VOGUE