Як Пабло Пікассо вплинув на моду

Форма, деталі, колір — Пабло Пікассо назавжди змінив сучасне мистецтво, а його творчість вплинула на покоління дизайнерів, які інтерпретували естетику кубізму у своєму одязі.

imageПабло Пікассо

Хвиля змін в моді припала на кінець ХІХ століття, коли почали активно розвиватися технології. Фотографії відтворювали зображення точніше, ніж художники. А польоти на літаку і поготів дали новий погляд на світ: зблизька будинки є складною конструкцією з безліччю деталей, але з повітря — це звичайні квадрати. Кубізм став крутим поворотом у культурі. Він зруйнував всілякі традиції та підніс сучасну епоху зображення. Цей рух, можливо, почався з художників, але вельми стрімко поширився на архітектуру, скульптуру, колаж і навіть на моду.

Мода 1890-х

Промислова революція змінила спосіб виробництва одягу. Перша світова війна призвела до того, що тисячам жінок довелося працювати. Їм був потрібен більш практичний одяг, а нестача тканин ускладнювала придбання великої кількості текстилю. Саме тоді новатори Поль Пуаре і Коко Шанель почали створювати дизайни плоских і кутастих форм. Складних й пишних деталей довелося уникати. Замість них нішу зайняли сукні з силуетами пісочного годинника і прямокутних обрисів. Саме з Шанель Пікассо зробив свої перші кроки в модній індустрії. 1924 року вони разом придумали дизайн декорацій і костюмів для балету "Синій експрес" Жана Кокто.

Фото балету "Синій експрес", 1924 рік

Але безпосередню участь у створенні модного одягу Пікассо взяв лише 1955 року, коли виробники тканин почали використовувати його роботи як натхнення для візерунків. Таке масове виробництво зробило його ще відомішим.

Уже 1960 року французький дизайнер Андре Курреж разом із британкою Мері Квант направили русло моди в геометричні форми і колорблокінг. Експерименти з радикально простими формами привели їх до створення і популяризації мініспідниці, яку почали виробляти у всіляких формах і кольорах. Також у 1960-х роках П'єр Карден почав використовувати нетрадиційні матеріали, як-от пластик і метал, щоб створювати свої унікальні кутові форми. Інноваційна робота французького модельєра стала початком футуристичної епохи, яка вплинула на все — від подіумів Нью-Йорка і до костюмів для фільму "Стартрек".

Pierre Cardin, 1960-ті

Від геометричних конструкцій Issey Miyake до сміливого колорблокінга Tata Naka — творчість Пікассо стала натхненням для численних модних колекцій. Так на світ з'явилися сукні Оскара де ла Ренти, натхнені технікою колажу іспанського художника. А Жан-Шарль де Кастельбажак випустив на подіум моделей, які буквально були вдягнені в картини Пікассо.

Глобальна сила течії кубізму продовжує впливати на індустрію моди навіть сьогодні. На показі Jacquemus відсиланням до творчості Пікассо стали намальовані обличчя на моделях. А голландський модний Дім Viktor & Rolf навіть створив колекцію haute couture на честь абстрактної естетики кубізму. Balenciaga, Proenza Schouler і Prada часто звертаються до елегантної і багатої палітри картин кубістів, чим втілюють їхню спадщину в життя. Від найбільш незвичайних прикладів до тонкого впливу — роботи Пікассо присутні всюди.

Популярне на VOGUE