Пам'яті Небесної сотні: 15 фото з Майдану, які має бачити весь світ

20 лютого в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні – людей, які десять років тому поклали своє життя в боротьбі за незалежність України.

"Небесна Сотня" — так в Україні називають героїв, загиблих на Майдані взимку 2013—2014-го у дні найзапеклішого протистояння під час Революції Гідності. Тоді ці мирні люди, українські активісти та патріоти, загинули від рук снайперів і назавжди увійшли в історію України як герої.

Сергій Нігоян. Фото – maidanmuseum.org, автор Максим Білоусов

Першими загиблими були активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Зижневський, які загинули від снайперської кулі 22 січня 2014 року. Наймолодшим героєм Небесної сотні став 18-річний Назарій Войтович, родом з Тернополя. Загалом у цьому списку — 108 людей. Жорстокі розстріли мирного населення стали переломним моментом Революції, а вечір 21 лютого, коли Київ та вся Україна проводжали героїв в останній путь піснею "Пливе кача по Тисині" у виконані "Піккардійської терції", навряд чи зможе забути той, хто тоді був присутній на Майдані.

Лютий 2014 року, Київ

Указом Президента від 11 лютого 2015 року тепер кожне 20 лютого є Днем пам’яті Героїв Небесної Сотні, адже саме з 18 по 20 лютого в центрі Києва, на Майдані Незалежності, загинула найбільша кількість українців — 78 осіб.

Фото – maidanmuseum.org, автор Олексій Фурман

Фото – maidanmuseum.org, автор Богдан Пошивайло

Фото: Мстислав Чернов

Популярне на VOGUE