"Ми зустрінемося знову": звернення Єлизавети II під час пандемії COVID-19

LIFE
6 квітня 2020

Королева Єлизавета II виступила із загальнонаціональним зверненням, присвяченим важким часам, які спричинила пандемія коронавірусу.

Своє звернення Єлизавета II використала як можливість подякувати працівникам охорони здоров'я, тим, хто залишається вдома, і людям в усій Співдружності та всьому світі, які вживають заходи в боротьбі проти пандемії.

"Я звертаюся до вас у час, що стає дедалі тривожнішим. Час руйнування в житті нашої країни: руйнування, яке деяким завдало горя, багатьом — фінансові труднощі, і величезні зміни в повсякденному житті кожного з нас.

Я хочу подякувати всім, хто перебуває на "передовій" NHS (Національна служба охорони здоров’я Великої Британії. – Ред.). А також працівникам з догляду і тим, хто самовіддано продовжує свої повсякденні обовязки поза домом, підтримуючи нас усіх. Я впевнена, що народ прилучиться до мене, щоб запевнити вас — те, що ви робите, цінується, і кожна година вашої напруженої роботи наближає наше повернення до нормальних часів.

Я також хочу подякувати тим з вас, хто залишається вдома, допомагаючи цим захистити вразливих і рятуючи багато сімей від болю, якого вже зазнали ті, хто втратив близьких. Разом ми боремося проти цієї хвороби, і я хочу запевнити вас: якщо ми будемо єдиними й рішучими, ми переможемо її.

Я сподіваюся, що в наступні роки кожен зможе пишатися тим, як він відреагував на цей виклик. І ті, хто буде після нас, скажуть, що британці цього покоління були такими ж сильними, як і всі інші покоління. Що ознаки самодисципліни, спокійної добродушної рішучості та співчуття як і раніше характеризують цю країну. Гордість за те, хто ми є, не є частиною нашого минулого, вона визначає наше сьогодення й наше майбутнє.

Моменти, коли Сполучене Королівство зібралося разом, щоб подякувати працівникам охорони здоровя та сфери догляду, памятатимуть як вираз нашого національного духу; і його символом будуть веселки, які намалювали діти.

У всій Співдружності та в усьому світі ми бачили душевні історії про людей, які збираються разом, щоб допомогти іншим, чи то доставлення продовольчих пакунків і ліків, чи то відвідування сусідів або перетворення підприємств для надання допомоги в кризовій ситуації.

І хоча самоізоляція іноді може бути важкою, багато людей усіх віросповідань і ті, хто не вірує, бачать, що вона дає можливість сповільнитися, зробити паузу й міркувати в молитві або медитації.

Це звернення нагадує мені про мою найпершу трансляцію, яка відбулася в 1940 році з моєю сестрою. Ми, будучи дітьми, говорили з Віндзора з іншими дітьми, яких евакуювали з їхніх домівок і відрядили задля їхньої власної безпеки. Сьогодні, як і тоді, багато хто зазнав тяжкого почуття розлуки зі своїми близькими. Але тепер, як і тоді, в глибині душі ми знаємо, що це саме те, що ми мали зробити.

Ми стикалися з проблемами й раніше, але тепер ситуація зовсім інша. Цього разу ми обєднуємо зусилля з усіма народами в усьому світі, використовуючи великі досягнення науки й наше інстинктивне прагнення до зцілення. Ми добємося успіху — і цей успіх належатиме кожному з нас.

Нам треба втішатися тим, що, хоч нам, можливо, доведеться багато стерпіти, кращі дні знову настануть: ми знову будемо з друзями; ми знову будемо з нашими сімями; ми зустрінемося знову.

А поки я висловлюю вам свою подяку й найтепліші побажання".

Популярне на VOGUE