Коли насправді з’явилась Україна

LIFE
18 квітня 2022

Наші вороженьки стверджують, що Україну створив Ленін. Сміємося їм межи очі: вперше топонім "Україна" було вжито 18 квітня понад 800 років тому.

image
XII—XIII ст.

18 квітня 1187 року Київський літопис за Іпатіївським списком описує сум за загиблим Володимиром Глібовичем, князем Переяславським: "був же він князь чеснотний і сильний у бою, і мужністю міцною відзначався, і всякими доброчесностями був сповнений. За ним же Україна багато постогнала".

1189 рік у літописі в оповіданні про князя Ростислава Берладника згадується, що він приїхав "в Україну Галицьку" (князь в’їхав у князівство, щоб заволодіти ним як одним цілим, а не його околицями).

1213 рік — у Галицько-Волинському літописі зафіксовано запис: "Данило ж повернувся додому і їхав з братом і прияв Берестій, і Угровеськ і Верещин, Столпе, Комов і всю Україну". (Ідеться про князівство Забужжя з центром в Угровеську, нині городище у с. Новоугрузьке Любомльського району на Волині.)

Про те, що означало слово "Україна" в добу Київської Русі, точилися суперечки. На сьогодні найімовірнішою версією є така, що під "оукраиною" літописці мали на увазі окреме самостійне князівство. Від дієслова "краяти" — тобто "украяна" земля, наділена як батьківщина, відокремлена.

ХVI ст.

1500 рік — великий князь Литовський і Руський Олександр у листі до кримського хана Менглі-Гірея згадує про "наші україни": Київську, Волинську й Подільську землі, тобто весь південь Великого Князівства Литовського.

1567 рік – у Сорбонні студент Адріан Загорікус вписаний як представник "нації рутенської з України".

1585 рік – у поемі Epicedion імовірно шляхтича Ж. Білецького, що оспівувала чесноти померлого князя Михайла Вишневецького, є такі рядки:

На Поділлі лихо те й на Волині знають,

Наддніпрянці од татар часто потерпають

Дякувати долі є на Дніпрі потужні

України оборонці, сміливі і мужні.

XVII ст.

1608 рік – у Кракові виходить друком поема Мартина Пашковського "Ukraina od tatar utrapiona, xiązat i panów pogranicznych o ratunek żałosnym lamentem pros." ("Україна, татарами терзана, князів та панів прикордонних про порятунок із жалісним лементом просить")

У XVII ст. назва "Україна" фігурує на численних географічних картах: Миколая Радзивілла, Джакомо Кантеллі да Віньола (з розрізненням земель, заселених українцями: "Україна, край запорозьких козаків" і "Україна, край донських козаків, залежних від Московії"), Юбера Жайо (з розрізненням: "Вкраїна, край запорозьких козаків" і "Окраїна", з Бєлгородом і Єльцем), Вінченцо Марії Коронеллі (теж із розрізненням: "Вкраїна" і "Окраїна"). Не дивно, що назва "Україна" стала тоді широко відомою в Західній Європі, — долучилося до цього й славнозвісне видання "Description d'Ukrainie" Ґ. Л. де Боплана 1661 року. І саме з цього часу можемо говорити про Україну як козацьку державу.

Назва "Україна" використовується в безлічі козацьких листів, універсалів тощо. Так, у 1622 році Петро Конашевич-Сагайдачний надіслав лист до короля Жиґмонта III Вази про "Україну, власну, предковічну отчизну нашу, городи українські, народ український". 1671 року старшина Петро Дорошенко в листі до козаків-запорожців згадував "всю Україну", "народ наш український", "українські міста". 1685 року про "отчизну Україну" писав гетьман Павло Полуботок у листі до старшини Василя Кочубея. Понад те, назва "Україна" побутувала не лише в художніх творах чи епістоляріях, а й офіційних документах: 1672 року в Бучацькому мирному договорі, укладеному між Річчю Посполитою та Османською імперією, землі з козацьким устроєм польська сторона називала Panstwo Ukrainskie ("Українська держава").

XVIII ст.

Назву "Україна" вживав і в офіційних актах, і в приватних листах гетьман у вигнанні Пилип Орлик. В обох текстах (латиною й українською) його Бендерської конституції 1710 року побутують "Ucraina", "in Ucrainam", "в Украйні", "Кіев и иные украинскіе городы". У договорі з Кримом 1711 року Пилип Орлик титулується "dux Ucrainae".

Пилип Орлик

У XVIII ст. історики налічують не менше 5 карт голландських і німецьких картографів з написами Ukraina, Vkrania, Ukrain. Поза тим у 1721 році цар Петро I змінює назву своєї держави "Московське царство" на "Російську імперію", а для країни козаків офіційно впроваджує назву "Малоросія".

XIX — початок XX ст.

У ХІХ ст. на тлі відмежування від усього "великоруського", згасання москвофільських настроїв і формування модерної національної свідомості "Україну" й "українське" обстоювали численні письменники, поети, філософи й історики. У культивуванні національної самосвідомості важко переоцінити діяльність автора чотиритомного "Словаря української мови" Бориса Грінченка, творця "Історії України-Руси" Михайла Грушевського, популяризатора "козаків-українців" як назви і самоназви українського народу Миколи Міхновського, літературного критика Сергія Єфремова, який створив фундаментальну "Історію українського письменства".

На час проголошення Української Народної Республіки (універсали Центральної Ради III — 20 листопада 1917 і IV — 22 січня 1918), Української (Гетьманської) Держави (29 квітня 1918) і Західноукраїнської Народної Республіки (1 листопада 1918), назви "Україна" й "український народ" остаточно усталилися як офіційні назви Української держави та її народу.

Популярне на VOGUE