3 рецепта галети на будь-який смак

Без зайвих складнощів і з мінімальними зусиллями. Автор кулінарного блогу lacake.com.ua Антоніна Латайко ділиться з vogue.ua трьома універсальними рецептами літніх галет, які можна приготувати з будь-якими начинками.
Тонке і злегка хрустке тісто та дуже багато соковитої фруктової начинки — що ще треба для щастя? Особливо в літню спеку, коли зовсім не хочеться довго стояти біля плити.
Класична галета

Це найпростіший варіант, де тісто можна замісити за лічені хвилини за допомогою блендера. Навіть руки не забрудниш :)

• 100 г холодного вершкового масла

• 150 г борошна

• 3-4 ст. л. крижаної води

• дрібка солі

• цукрова пудра за бажанням (я зазвичай не додаю)

• 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю

Приготування:

1. У чаші блендера з насадкою "ніж" подрібнити на крихти борошно і нарізане кубиками холодне вершкове масло.

2. Додати дрібку солі і крижану воду. Можна заздалегідь поставити склянку з невеликою кількістю води в морозильну камеру хвилин на 10-15.

3. Продовжувати збивати в чаші блендера до отримання однорідної текстури.

4. Дістати тісто, воно має збитися в грудку, бути м'яким і не дуже липким.

5. Загорнути його в харчову плівку і прибрати в холодильник охолоджуватися мінімум на годину.

6. Потім між двома листами пергаменту розкачати тісто в тонкий пласт завтовшки близько 5 мм.

7. Зверху присипати поверхню галети 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю. Це необов'язково, але крохмаль допоможе запобігти розмоканню тіста від фруктового соку.

8. Перенести пергамент з розкатаним тістом на деко і викласти зверху начинку, відступаючи 5-7 см від краю тіста.

Для начинки згодяться будь-які фрукти і ягоди, цукор або цукрову пудру додавайте за смаком. Мені дуже подобаються нарізані часточками персики, нектарини, абрикоси і полуниця.

9. Загорнути краї галети всередину і трохи внапуск, закриваючи її з усіх боків.

10. Щоб краї були рум'яними, злегка змастити поверхню тіста яйцем, молоком або кокосовою олією.

11. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці в режимі конвекції впродовж 30-40 хвилин.

Цільнозернова галета з кисломолочним сиром

Цей варіант гарний тим, що тут можна використовувати корисніші види безглютенового й цільнозернового борошна. А з сиром будь-яка випічка виходить смачною. Зазвичай я використовую в цьому рецепті суміш з цільнозернової полби, мигдального борошна і борошна з бурого рису. Добре поєднуються також борошно з зеленої гречки, кукурудзяне та рисове.

• 130 г холодного вершкового масла

• 50 г пшеничного борошна

• 150 г цільнозернового борошна (або суміш рисового, полби, мигдального, з зеленої гречки)

• 200 г кисломолочного сиру

• дрібка солі

• ваніль за бажанням

Принцип приготування, як і в попередньому рецепті. Подрібнити борошно з маслом на дрібну крихту, додати сир і замісити тісто.

Зверху розподілити нарізані часточками фрукти, трохи присипати їх цукром і загорнути краї галети всередину. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці в режимі конвекції впродовж 30-40 хвилин.

Зі вказаної кількості продуктів виходить одна велика або дві середні галети.

Веганська заварна галета з ягодами

• 250 г борошна

• 70 мл олії

• 100 мл дуже гарячої води

• 2 ст. л. цукру (можна не додавати)

• 1 ч. л. з гіркою розпушувача

• 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю

• дрібка солі

• ягоди для начинки

Приготування:

1. Борошно просіяти з сіллю, цукром і розпушувачем. Частину борошна можна також замінити на цільнозернове.

2. Додати олію і гарячу воду. Замісити тісто, загорнути його в харчову плівку і покласти до холодильника відпочити.

2. На аркуші пергаменту розкачати тісто у вигляді великого тонкого круглого коржа (діаметром близько 40 см), перекласти його на деко.

4. Ягоди (полуницю, малину, чорницю) змішати з 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю і 2-3 ст. л. цукру (на ваш смак).

5. Викласти начинку на посипану крохмалем галету, відступаючи кілька сантиметрів від краю.

6. Загорнути краї галети всередину. Краї змастити олією для того, щоб скоринка вийшла рум'яною.

5. Випікати при 180-200 градусах в режимі конвекції приблизно 40 хвилин.

Популярне на VOGUE