Ректор Київської школи економіки Тимофій Брік — про нові затребувані спеціальності і візію майбутнього

Тимофій Брік, очільник Київської школи економіки, став наймолодшим ректором в історії української вищої школи, в 34 роки. З його подачі при виші запрацювала онлайн-платформа Global minds for Ukraine, на якій читали лекції Насім Талеб, Енн Епплбом, Тімоті Снайдер та інші лідери. В інтерв'ю українському Vogue він говорить про перспективи української вищої освіти, візію майбутнього і побудову нової спільноти.

Тимофій Брік — учасник першого друкованого видання Vogue Ukraine Leaders 2024.

Текст: Валентина Клименко

Коли чуєш назву закладу, спливає асоціація з Лондонською школою економіки — і вона невипадкова. Це типовий спосіб брендувати вищі школи — є Паризька, Стокгольмська, а з 2006 року і Київська. Якщо назва повʼязує університет із західною академічною традицією, то історія веде до найповажнішого українського університету: Kyiv School of Economics (KSE) виникла на базі англомовної магістерської програми з економіки, заснованої 1996 року в Києво-Могилянській академії. У 2006-му вона стала окремим навчальним закладом, який у 2015-му перезапустили випускники KSE і додали бізнес-школу KSE Graduate Business School з програмою МВА.

Тимофій Брік працює в KSE з 2018 року, у 2022-му став наймолодшим ректором в історії української вищої школи — в 34 роки. Він здобув ступінь магістра в Утрехтському університеті в Нідерландах і захистив докторський ступінь із соціології в Мадридському університеті імені Карлоса III. На його сторінці у фейсбуку в розділі "Про себе" написано: "Ректор-шмектор. Соціолог з Оболоні". "Це мій особистий протест проти сакралізації статусів в Україні. Я за прояв свободи, творчості, за право залишатися собою", – каже Брік.

Під час повномасштабного вторгнення KSE значно розширила список спеціальностей. "Зараз усі травмовані війною, тому виші мають посилити програми з психології, щоб були фахівці, які вміють працювати з цими проблемами, — розповідає Брік, — в рамках євроінтеграції Україна потребуватиме сильних перемовників, аби відстоювати і просувати свої інтереси в ЄС — значить варто створювати факультет права, ворог знищив міста — треба навчати урбаністів для майбутньої відбудови". Цьогоріч KSE відкрила магістерські програми з мікро- та наноелектроніки і БПЛА, у планах — посилювати інженерні спеціальності й фундаментальні науки, а саме теоретичну математику і теоретичну фізику.

Ректор KSE каже, що місія університету — бути актуальним, релевантним і професійним. "Наша амбіція — збудувати університет, який стане глобальним лідером у регіоні, — розповідає Брік. — Східна Європа, посткомуністичний простір — Казахстан, Грузія, Румунія, Україна, Білорусь, Польща — це в головах середньостатистичного американця буде один регіон, і тут має бути великий університет. Раніше ним був Центральний Європейський університет у Будапешті, але зараз він переживає кризу — прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і його політична сила витіснили його у Відень. Природа не терпить вакууму, тому ми хочемо, щоб Київська школа економіки стала таким освітнім хабом, куди студенти з Румунії, Грузії, Польщі зможуть вступати, щоб будувати подальшу міжнародну кар’єру".

У KSE вчаться до 550 студентів. Витримують не всі. Після пандемії та років онлайн-освіти молоді люди загубили навички вчитися — їм складно опанувати великий текст чи написати есей. Тому на першому курсі Школи вчать учитися. KSE — один із найдорожчих навчальних закладів України, але частині студентів навчання покриває KSE Foundation, — фонд, що є одним з найбільших фандрейзерів на підтримку Україні у війні, а також продовжує стипендійну кампанію завдяки українському бізнесу та міжнародним донорам.

Київська школа економіки відрізняється від інших вишів не лише за змістом, але і за формою: сучасні інтер’єри, технологічні аудиторії і конференц-зали, простори, де на мішках-грушах професори готують нові програми, а студенти пишуть есеї. Ми з Тимофієм сидимо в неформальній кімнаті для переговорів, де навколо низького столу — диван із подушками і крісла. Розповідає, що нещодавно тут приймали команду нідерландського прем’єр-міністра Марка Рютте (тепер він — новий Генсек НАТО), поки сам Рютте спілкувався зі студентами.

KSE сьогодні — це група компаній, в яку входять університет, бізнес-школа KSE Graduate Business School, аналітичний центр KSE Institute та благодійна організація KSE Foundation, яка до 2022 року була зосереджена на освітньому напрямку, залучаючи кошти на стипендії та розвиток університету. Після повномасштабного вторгнення Фонд розширив діяльність: за час великої війни команда акумулювала понад 100 млн доларів на підтримку України, за які обладнали 86 укриттів для 33 000 дітей, започаткували грантові програми для підтримки українців, закупили 4 гелікоптери медичної евакуації для ГУР, 100 автомобілів для ДПСУ, більше 79 000 турнікетів та аптечок, передали понад 1 700 розвідувальних безпілотників та ін.

Сьогодні керівництво Київської школи економіки може дістатися майже будь-якого світового лідера думок через одне рукостискання. По-перше, голова наглядової ради KSE — лауреат Нобелівської премії з економіки, професор Чиказького університету Роджер Маєрсон. По-друге, з початку повномасштабного вторгнення, аналітики і дослідники KSE Institute активно співпрацюють з українським урядом в оцінюванні збитків, ефективності санкцій проти Росії, розробленні сценаріїв повоєнного відновлення економіки України, а також долучилися до написання Плану до Ukraine Facility — програми фінансової підтримки України від ЄС; їхні дослідження публікують у Washington Post, The Economist та інших провідних світових виданнях.

За кілька днів після початку повномасштабного вторгнення Тимофій, який тоді ще не був ректором, прочитав у мережі Х твіт Насіма Талеба про засудження російської агресії і про те, що той відмовився читати комерційну лекцію в Москві. Тоді Брік написав під постом: "Можливо, ви прочитаєте лекцію в Україні?" Талеб погодився. Так запрацювала онлайн-платформа Global minds for Ukraine, на якій читали лекції письменники Насім Талеб і Енн Епплбом, колишній директор ЦРУ Девід Петреус, історик Тімоті Снайдер та інші лідери. Єльський філософ Джейсон Стенлі спочатку дав лекцію онлайн, потім приїхав на літню школу в Києві, а наступного року його залучили до команди як почесного професора. Гонорар за цю роботу він пожертвував фондам "Повернись живим" і KSE Foundation.

"У специфічній бульбашці економіки нас знали, — каже Тимофій Брік, — тому що випускники KSE працюють у багатьох відомих університетах і організаціях, наприклад в Університеті Співдружності Вірджинії, Університеті Каліфорнії у Берклі, і так далі. Криза, що прийшла із вторгненням, допомогла вирватись за межі бульбашки в широкий світ: був унікальний момент, коли очі світових партнерів сфокусувалися на Україні — вони хотіли допомагати, але не знали кому і як. З нами їм було комфортно: від нас було дуже багато проактивності, ми говоримо англійською, наші студенти схожі на їхніх студентів, культурно ми подібні, — це була унікальна можливість, яку ми використали".

Брік говорить, що головне завдання ректора — пошуки можливостей для розвитку університету, підтримка талантів у навчанні та дослідженнях. Він упевнений, що після закінчення своєї каденції зможе реалізувати себе в KSE. "У мене 10 ненаписаних чернеток, які я відклав через війну, але мрію повернутися до науки. В Україні є відомі світу математики, фізики, але не соціологи. Я хочу створити соціологічну лабораторію Київської школи економіки, де працюватимуть 15 фахівців, усі зірки — і я один із них".

Популярне на VOGUE