Костянтин Євтушенко — про інновації, ефективність і вікно можливостей для України

Костянтин Євтушенко говорить ясно і чітко — вміє пояснити складні речі простими словами. Він харизматичний та відкритий — як і належить сучасному управлінцю. Дев’ять років на посаді керівного партнера Євтушенко розвиває амбітний проєкт технологічних парків UNIT.City та займається відновлюваною енергетикою в межах іншого бізнесу, UDP Renewables.

Фото: Lesha Berezovskiy
Текст: Віталіна Коваленко

Лляний піджак, бавовняна футболка, джинси, усе — власність героя

Євтушенко отримав диплом Києво-Могилянської академії та закінчив МBА в Американському університеті. Першу консалтинг-фірму заснував у 2004-му. "Після Помаранчевої революції в Україні ринок цінних паперів за темпами зростання був другим у світі — поступаючись лише китайському. У цей золотий час країна була потрібна міжнародним компаніям. Ми надавали клієнтам послуги в банківському та страховому секторах, потім у нерухомості, в альтернативній енергетиці, далі почали працювати з інвестиційними проєктами". З 2018 року Євтушенко керує столичним парком UNIT.City — складною екосистемою для компаній та бізнесів, які створюють нові продукти та сервіси. На 25 гектарах на території колишнього Київського мотозаводу розбудовані сучасні бізнес-кампуси, коворкінги й акселератори. Є лабораторії, працюють інвестиційні фонди для підтримки, розвитку й масштабування українських стартапів.

Костянтин зауважує: "Сьогодні 60 % інновацій у світі генерують у США, бо там найрозвиненіша інфраструктура для винахідників. 30 % — за Китаєм, 10 % — решта світу". Зазвичай розвитком інновацій опікується держава, але в Україні цю відповідальність взяв на себе приватний бізнес: "Це дорого, довго, енерго- і трудомістко, — пояснює Євтушенко. – За структурою економіки ми як держава не можемо бути конкурентними в традиційних сферах — машинобудуванні чи агросекторі, — бо експортуємо переважно сировину. У винахідництві весь світ рівний, і якщо хтось придумав новий продукт чи технології покращення наявних процесів, він автоматично входить у клас інноваторів, які є максимально конкурентними, ефективними — і в питаннях прибутків, зокрема".

У сучасному світі нові продукти та технології народжуються саме в інноваційних парках — центрах, де об’єднуються компанії різних напрямів з різними компетенціями. Тут вони можуть співпрацювати симбіотично, незалежно від рівня: маленькі стартапи взаємодіють з трансатлантичними корпораціями. Перед запуском проєкту в Україні Євтушенко з партнерами обʼїздив увесь світ: "Ми побували в Китаї, США, Ізраїлі, проїхали всю Європу — набралися досвіду і збудували UNIT.City".

До великої війни планували створити мережу інноваційних парків в Україні. Запустили менші за масштабом парки LvivTech.City (Костянтин народився у Львові) та UNIT.Kharkiv, а також сателітні проєкти в Чернігові та Кривому Розі. В останньому побудували корпус, який об’єднав коворкінг, навчальний заклад і центр розвитку талантів.

У липні 2023 року за кілька метрів від LvivTech.City прилетів снаряд і зніс велику частину фасаду будівлі, у Харкові за час повномасштабного вторгнення було чотири прильоти – зараз там неможливо працювати. У UNIT.City в Києві обійшлося прибиранням залишків збитих ракет, якими росіяни цілили в центральну телевізійну вежу, що розташована неподалік, та ремонтом фасадів. "Українські стартапи надзвичайно гнучкі, — каже Костянтин. — Наші партнери шоковані тим, як в умовах блекауту, перебоїв з інтернетом, необхідністю що кілька годин ходити в укриття ми можемо створювати нові продукти, нові сервіси і бути надійними партнерами для компаній з інших країн".

"Ми побували в Китаї, США, Ізраїлі, проїхали всю Європу — набралися досвіду і збудували UNIT.City"

Попри війну, паралельно з "робочою частиною" інноваційного парку в Києві розвивається житловий фонд — комплекс UNIT.Home. Там реалізують концепцію комфортного життя за правилом "15 хвилин": дістатися до ключових елементів інфраструктури та сервісів, від медзакладів і дитячих садочків до ресторанів, можна не більш ніж за чверть години.

"Це глобальна тенденція — всі столиці й великі міста Європи тестують такий підхід до розбудови районів, – розповідає Євтушенко. — Ми відчули цей тренд ще 2016 року, коли задумали UNIT.City, і почали впроваджувати його до того, як це стало мейнстримом. Люди, які тут житимуть, можуть не виходити за межі юніту, оскільки їхні базові потреби будуть закриті". Під час великої війни здали першу чергу житла в "місті майбутнього" — 880 квартир. Костянтин каже, що наступного року також переселиться в UNIT.Home. Щодня він витрачає на дорогу до роботи й назад 80 хвилин і вважає це критично неефективним способом використання часу.

Ефективність — ключове слово, яким оперує мій співрозмовник, говорячи про держуправління, електромобілі, дітей, економіку та спорт. "Для мене це одна з основних цінностей. Валідність знань, які ми отримуємо, стала дуже короткою, і якщо ми хочемо досягати більших результатів, ніж наші конкуренти, на рівні держави, компанії, технологій, маємо використовувати час — щоб ставати кращими".

У день інтервʼю Євтушенко одягнений у штани й оверсайз-футболку, в офісі на вішаку висить лляний піджак — для офіційних заходів. На руці — електронний годинник Garmin, Костянтин розповідає, що чотири рази на тиждень відвідує тренажерний зал і займається падл-тенісом, який стрімко набирає популярності в світі. "Це щось середнє між великим тенісом, сквошем і пінг-понгом", — пояснює він. Зараз у UNIT.City будують три корти для падл-тенісу.

"Мені здається, що більшість успішних підприємців спортивні, бо ті якості, які потрібні в спорті, стають у нагоді і в бізнесі — це системність, вміння терпіти, дотримуватися правил, — перераховує Костянтин. — Коли працюєш у вищій лізі і бачиш доглянуту спортивну людину, розумієш, що в неї є набір якостей, з яким можна досягти великої мети".

Костянтин одружений з олімпійською чемпіонкою в багатоборстві Наталією Добринською. Зараз із трьома їхніми дітьми вона живе за кордоном. 10-річний Дарій займається джиу-джитсу, 8-річна Алісія бере участь у міжнародних змаганнях з гімнастики, 4-річний Макс робить перші кроки у спорті. Торік Добринська доєдналася до Всесвітньої ради атлетики — тепер вона функціонерка міжнародного рівня. Помітно, що чоловік нею дуже пишається.

Євтушенко — шанувальник електрокарів і амбасадор BMW в Україні. В умовах загальнодержавного дефіциту енергії електрокари — неочевидний вибір. "Блекаути — це форс-мажор, але і в найскладніших умовах є 4–5 годин на повну зарядку Для мене це шість днів їзди, — рахує Костянтин. — Я не вважаю, що потрібно ставити життя на паузу і припиняти робити правильні речі через те, що в конкретний історичний момент нам складно. Маємо адаптуватися до тих умов, які є".

Євтушенко розраховує на велике вікно можливостей, яке відкриється перед нацією після перемоги України. Але зауважує: в запасі буде лише 5–7 років. "У нас є унікальний історичний шанс стати крутими локальними партнерами для цивілізованих країн, які прийдуть сюди після війни. Наші діти вже знають англійську, розуміють, що світ багатокультурний і багатонаціональний, і водночас усвідомлюють себе українцями, — вони будуть ідеальними компаньйонами для британців, французів, американців". І з оптимізмом додає: "Ми побачимо найбільший розвиток серед усіх ринків на Землі".

Зачіска та грумінг: Daria Zhadan

Популярне на VOGUE