Як собі допомогти: чому важливо говорити про менопаузу, навіть якщо вам не 45

Кожна жінка середнього віку проходить через період менопаузи, під час якого проживає фізичний і психологічний стрес. З нагоди Всесвітнього Дня Менопаузи, який щороку відзначають 18 жовтня, спільно з Vichy розповідаємо, що таке менопауза, як полегшити симптоми цього стану й чому важливо підвищувати поінформованість на тему серед жінок і не тільки.

image
Менопауза — це…

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначає менопаузу, як "припинення менструації через скорочення фолікулярної активності й закінчення оваріального резерву".

Іншими словами, у середньому, починаючи із 45 років, репродуктивна функція жіночого організму сповільнюється, у такий спосіб скорочуючи фолікулярну активність. ВООЗ досліджувала менопаузу в 1990 році, щоб ліпше зрозуміти, що відбувається з жіночим організмом у цей період. Дослідження засвідчили, що період перименопаузи — це так звана репетиція перед повним припиненням менструації, яка може тривати від 2 до 10 років. Серед очевидних ознак — нерегулярні менструації. Серед поширених симптомів: припливи, перепади настрою, швидка стомлюваність.

Так, у середньому в 52 роки, настає період менопаузи, коли впродовж року відбуваються останні менструації, а фолікулярна активність зупиняється остаточно.

Через 12 місяців без менструації настає період постменопаузи, для якого характерна повна відсутність менструації, скорочення вироблення естрогену й зникнення деяких, типових для ПМС, симптомів — наприклад, припливів. Також відбуваються інші зміни — старіння шкіри і її провисання. За статистикою, період постменопаузи настає у віці 65 років і триває до кінця життя.

Як менопауза впливає на жіночий організм

Крім загальновідомих наслідків менопаузи, як-от припинення менструації, є також менш відомі, серед яких — глобальні зміни в жіночому організмі.

Очевидно, що менопауза впливає на репродуктивну функцію організму жінки, але так само суттєво вона позначається на стані опорно-рухової та сечостатевої системи, статевої функції, роботі центральної нервової системи, спричинює метаболічні зміни, які в комплексі призводять до стоншення і випадіння волосся, сухості шкіри, втрати еластичності й тьмяності.

Серед явних фізичних змін, спровокованих менопаузою:

Від зовнішніх змін унаслідок менопаузи дуже залежить психоемоційний стан жінок. Поява небажаного волосся на обличчі, втрата еластичності шкіри, перепади настрою, набір ваги та інші зовнішні прояви спричинюють тривожність, сумніви у власній привабливості, погіршення якості життя й зниження самооцінки.

І хоча менопаузі не можна запобігти, до неї можна підготуватися. Щоб симптоми не застали зненацька й тривали легше, важливо регулярно проходити обстеження в гінеколога, а для підвищення якості життя також важливо дотримуватися здорового й збалансованого харчування, вести активний спосіб життя, доглядати за собою і своєю шкірою. Підтверджено, що перші ознаки менопаузи можна відстежити за станом шкіри — для цього важливо педантично спостерігати за шкірними змінами з допомогою дерматолога й косметолога.

Менопауза та шкіра

Скорочення вироблення естрогену, який відповідає за наповненість і пружність шкіри — перше, що впливає на шкіру з настанням менопаузи. Шкіра стоншується, провисає, утворюються зморшки. Друге — кортизол. Нещодавні дослідження засвідчили, що менопауза підсилює вироблення гормону стресу, який провокує сухість, почервоніння і зморшки.

Одночасне скорочення естрогену й підвищення кортизолу порушують захисний бар’єр шкіри та її захисні функції. Дослідження засвідчили, що еластичність шкіри в перші роки менопаузи знижується щороку на 1,5%, водночас рівень колагену в шкірі знижується на 30% у перші п’ять років менопаузи. Також з менопаузою пов’язане підвищення гіперпігментації, чутливості шкіри й сухості.

Як допомогти шкірі?

Попри стрес, з яким шкіра стикається під час менопаузи, негативний вплив подразних чинників можна компенсувати за допомогою об’єднання активних інгредієнтів. Їх правильне використання і комплексний підхід здатні відновити захисні механізми шкіри й допомогти відновити здоровий і сяйливий вигляд.

Для щільності шкіри й заповнення зморщок:

Для відновлення сяяння і рівного тону:

Для боротьби із сухістю:

Для зміцнення захисного бар’єра:

Що треба знати про антивіковий крем Neovadiol, Vichy

Упродовж менопаузи, включно з пери- й пост- періодами, важливо доглядати за шкірою відповідно до того, чого вона потребує в цей момент найбільше. Використання правильних і спеціально підібраних засобів дає змогу знизити ризик пришвидшеного старіння шкіри, а також допомагає швидше і якісніше відновити її захисну функцію.

Neovadiol, Vichy

Для профілактики вікових змін Vichy створили лінійку Neovadiol.

Для періоду менопаузи:

Для постменопаузи:

Neovadiol, Vichy

Це антивіковий крем, що допомагає комплексно боротися з віковими змінами шкіри. Серед активних інгредієнтів крему: вулканічна вода, Проксилан та екстракт Касії, які допомагають компенсувати вплив менопаузи на шкіру. На сторожі збереження вологи й усунення глибоких зморщок — вітамін В3 та Омега 3-6-9.

Neovadiol допомагає шкірі менше піддаватися стресу, зберігати природну еластичність і наповненість. Підтвердження тому — численні клінічні тести Vichy, в одному з яких взяли участь 220 жінок, які використовували Neovadiol упродовж трьох місяців, перевіривши ефективність крему на власній шкірі. Об’єднані в ньому інгредієнти — потужна суміш, що покриває потреби шкіри, коли організм і психологічний стан жінки перебувають під впливом менопаузи. У результаті інструментального тесту було виявлено підвищення еластичності шкіри на 22% й тонусу на 39% через чотири години після нанесення крему (у тесті взяли участь 24 жінки). І це важлива підстава, щоб використовувати засоби для догляду відповідно до потреб тіла, адже в такий спосіб вдається як знизити вплив внутрішніх процесів на зовнішній вигляд, так і не втрачати відчуття контролю над власним тілом, звільняючи себе від зайвої тривоги та стресу.

Популярне на VOGUE