5 чудових артбуків, якими варто поповнити бібліотеку

У нашій добірці — 5 артбуків, що вийшли цього року в українських видавництвах: від проникливого фотоальбому про життя в Києві під час повномасштабної війни до артбуку про українські хати. Кожне з цих видань стане окрасою будь-якої бібліотеки.

A Life That Never Stopped, Мушег Циронян

Артбук київського фотографа Мушега Цироняна виходить із підзаголовком: "Життя в українській столиці, яке змінила, але не зламала війна". Через естетичні чорно-білі світлини автор фіксує важливий історичний момент: перші місяці повномасштабної війни в Києві. У фокусі уваги фотографа — ті, хто залишився в столиці, продовжує жити та займатися власною справою з вірою в перемогу. На сторінках альбому як публічні люди — Ада Роговцева, Ніна Матвієнко, Андрій Данилко, Катя Сільченко, так і невідомі українці, зайняті своєю щоденною роботою: хлібарі, робітники Укрзалізниці, лікарі та продавчині квітів, які, перечекавши чергові ракетні обстріли у метрополітені, виходять та продовжують працювати, аби дарувати людям настрій. Світлини доповнені короткими історіями людей, яких ми бачимо на фото.

Фотограф зазначає: "Війна, що обрушилася на Україну, об’єднала нас спільними переживаннями, болем та жахом людей, і неважливо, відоме твоє імʼя чи ні. Головне, що у нас одна мрія на всіх. Українці сьогодні доводять, що війна не зупиняє життя".

Книга символічно відкривається кадром народження дитини, яке Мушег зафільмував у Київському пологовому будинку №5 навесні 2022 року — потужною метафорою того, що життя триває попри все.

"Сучасна українська проза та поезія в Vogue"

Двомовна збірка "Сучасна українська проза та поезія в Vogue" — чудовий подарунок як для українців, так і для іноземців: для тих, хто тільки відкриває для себе сучасну українську літературу чи для тих, хто вже має своїх улюблених авторів. Твори антології написані спеціально для українського Vogue — більшість із них створена вже після початку повномасштабної війни. Вони розповідають про тремке кохання і жаский біль, незвичайні пригоди та потаємні мрії, про українські архетипи й артефакти, історичні рефлексії та виклики сьогодення.

Збірка доповнена чуттєвими та незвичними ілюстраціями американської художниці українського походження Олени Ємчук. Під обкладинкою зібрані голоси Сергія Жадана, Євгенії Кузнєцової, Мар'яни Савки, Ірини Цілик, Оксани Забужко, Тетяни Малярчук, Олі Русіної, Ірини Славінської, Тетяни Власової, Людмили Горової, Катерини Калитко, Олександра Михеда, Мирослава Лаюка, Гаськи Шиян, Міріам Драгіної, Ірени Карпи, Ольги Купріян та Ганни Улюри. "Сучасна українська проза та поезія в Vogue" — колекційне видання, яке прикрасить будь-яку бібліотеку.

"Книга Love 2.0. Любов і війна"

У нову поетичну збірку "Книга Love 2.0. Любов і війна" увійшли 89 поетичних творів українських поетів минулого та сучасності — від Лесі Українки, Богдана-Ігора Антонича і Євгена Плужника до Юрія Іздрика та Павла Вишебаби. Це поетична лірика про любов, написана у часи війн та у контексті проживання війн — різних війн, які точилися на нашій землі впродовж останніх трьох століть.

Проте це незвичайна збірка: її упорядниця — поетка, акторка та психологиня Надія Коверська зізнається, що місія цієї збірки — насамперед терапевтична. "До створення "Книга Love 2.0" я підійшла насамперед не як мисткиня, а як психологиня. Ми прагнули сформувати збірку, у якій за всім — навіть за ненавистю, болем і люттю — стоїть любов. Бо поезія — це своєрідний підвид медитації і потужна терапія. Особливо зараз".

За словами Надії Коверської, підбираючи вірші до збірки, команда прагнула показати "різні стани любові й кохання під час війни". "Наша збірка — поетичні рефлексії українців, які зляться, кохають, ненавидять, люблять, сумують, мріють, кричать від болю й люті, а після утрат знову вчаться складати себе по цеглинках. Людей, які сумують від розлуки й водночас пишаються тими, хто є для нас усіх опорою".

Видавництво #книголав

OLD KHATA BOOK

Якими є українці, що для них краса, що таке для них дім? Ці питання досліджують авторки чудового артбуку OLD KHATA BOOK, фотографка Анна Ільченко та журналістка Світлана Ославська.

OLD KHATA BOOK — це фотокнига про хати й людей. У 2020–2023 роках авторки об’їздили майже 100 сіл України: від Закарпаття до Луганщини й від Чернігівщини до Херсонщини (деякі з них тепер окуповані). На світлинах і в записаних розмовах вони прагнули зафіксувати сільські хати в нинішню мить історії, адже цей пласт української культури змінює час і руйнує війна. До книжки увійшли дібрані фото та фрагменти інтерв’ю. Всі тексти перекладені англійською мовою.

Видавництво "Човен"

"Мистецтво любові, смерті + роботів"

Якщо ви — фанат серіалу Netflix "Любов, секс і роботи" чи знаєте тих, хто його любить, то цей артбук стане хорошим подарунком. Книга занурює у таємниці створення перших трьох сезонів популярної анімації Netflix — черед ілюстрацій та тексти. Тут також містяться інтервʼю з ключовими художниками та творцями, як-от Тімом Міллером і Девідом Фінчером, прекрасні концепт-арти, розробки персонажів, скетчі костюмів, картини, дизайни транспортних засобів, сторіборди та перші замальовки й завершені кадри.

Видавництво Arthuss

Популярне на VOGUE