Про це потрібно говорити: 5 фільмів про ментальні розлади

Психічні розлади мають прямий стосунок до тем, які замовчували ще кілька десятків років тому. Інклюзивність сучасного світу дає змогу говорити на серйозні соціальні теми голосно і усвідомлено, а кіно стало інструментом, здатним наочно показати особливості багатьох психічних захворювань. Vogue.ua пропонує добірку з 5 художніх фільмів, в яких головні герої борються з ментальними розладами.

"Меланхолія", 2011

У фільмі Ларса фон Трієра зображено, як люди з депресією справляються з труднощами. В "Меланхолії" головна героїня Жюстін (Кірстен Данст) впадає у депресію напередодні власного весілля та знаходить розраду в особі сестри Клер (Шарлотта Генсбур). На тлі цих переживань набирає обертів ще одна проблема – наближається катастрофа, під час якої прогнозують зіткнення двох планет. Головною ідеєю фільму є бажання показати, як спокійно і усвідомлено люди з депресією здатні справлятися з великими проблемами. Адже для тих, що страждає від депресії, світ розвалюється щодня.

"Меланхолія"

"Спліт", 2016

Психологічний трилер американського режисера М. Найта Ш'ямалана про дисоціативний розлад особистості. Джеймс Макевой грає Кевіна, в якому живе не менше двадцяти трьох особистостей, але активно проявляються лише сім. Одна з них викрадає трьох дівчат, але після скоєного головний герой продовжує своє звичне життя, включно з відвідуванням психіатра. Але є ще дещо – найбільш егоїстичні його особистості працюють над створенням Чудовиська – найсильнішої і найбільш моторошної особистості Кевіна.

"Спліт"

"До кісток", 2017

У цій кінострічці до уваги глядачів представлена анорексія – один з найнебезпечніших розладів, до якого найчастіше схильні дівчата. Еллен (Лілі Коллінз) потрапляє до рук лікаря Бекхема (Кіану Рівз), що володіє особливими методами боротьби з ментальними недугами. Разом з Еллен лікування проходять ще шестеро осіб з різними захворюваннями.

"До костей"

"Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975

Герой Джека Ніколсона, Мак потрапляє до психіатричного закладу за власним бажанням: він вміло імітує психічний розлад, щоб уникнути в'язниці. Втім, крім Мака є ще кілька абсолютно здорових персонажів. Цікаво, що у фільмі беруть участь реальні люди з тривожними розладами, епілепсією, глухотою, німотою та іншими ментальними проблемами.

"Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975

"Машиніст", 2004

Цей психологічний трилер щонайменше запам'ятовується виснаженим тілом Крістіана Бейла в ролі Тревора, що страждає від безсоння. Через нестачу сну у Тревора починаються галюцинації, які стають причиною неуважності на роботі – колега Тревора потрапляє в пастку машини і втрачає руку. Після цього випадку головного героя усувають від роботи, і він живе наодинці зі своїми галюцинаціями.

"Машиніст"

Популярне на VOGUE