До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто такі пансексуали?

Феномен пансексуальності, коли людина обирає собі партнерів, не зважаючи уваги на їх стать, досліджувала Олександра Камінська

На показах Rick Owens, Givenchy і Alexander McQueen демонструють чоловічі спідниці; джинси-"бойфренди" є в гардеробі чи не кожної дівчини; жінки щосили купують одяг і взуття в чоловічих відділах. У лондонському Harrods є навіть секція для тих, хто не обмежує себе гендерними рамками: чоловік тут може купити собі сукню, і в цьому не буде нічого дивного. У суспільстві розмиваються межі між статями, а сексологи розповідають про новий феномен – пансексуальність.

Хто ці люди?

Пансексуалів не турбує розмір грудей партнера. Відверто кажучи, їх не турбує наявність грудей у партнера, як така. Статева приналежність, вважають вони, – чи не атавізм, а притяжіння і відносини можливі між будь-якими двома особистостями. Важливий характер, індивідуальність і все те, за що людину можна любити чи ненавидіти. Пансексуали пишаються тим, що не звертають уваги на первинні статеві ознаки. Для них секс постає з інтелектуальної та духовної близькості. Ні зовнішність, ні стать значення не мають.

Реклама

У список своїх кумирів і прикладів для наслідування пансексуали внесли легендарних Девіда Боуї, Мадонну, Фредді Меркьюрі, Марлен Дітріх, Грету Гарбо і навіть Маркіза де Сада. Із сучасних знаменитостей в пансексуальності зізнаються Шейлін Вудлі ("Дивергент"), Джош Гатчерсон ("Голодні ігри") та Алан Каммінг ("Гарна дружина"). Реперша Енджел Хейз так і коментує: "У любові немає рамок. Якщо ти змусиш мене відчувати, сміятися – значить, це будеш ти. Що б ти собою не являв".

Сексолог Тетяна Славіна вважає, що в сучасному суспільстві межі між статями справді розмиті. "Це не просто мода на унісекс, як на початку 1990-х, або бісексуальність в 80-х, коли були популярні Девід Боуї, Енні Леннокс і Фредді Меркьюрі, – каже вона. – Це зміщення ідентичності зі статтю, зовнішніми якостями і ролями, властивими цій статі. Ймовірно, у нас і справді настала ера пансексуальності".

Пансексуали вперто відгороджуються від бісексуалів: у других статева ідентифікація все ж відіграє вирішальну роль. Для пансексуалів (які, як правило, сміливі та впевнені в собі) стать не важлива, тому в боротьбі за їхню прихильність у всіх, в тому числі трансгендерів та геїв, шанси рівні. Тетяна Славіна пояснює, що пансексуали сприймають стать партнера приблизно так само, як, скажімо, колір очей, – просто як додаткову характеристику зовнішності.

Психолог Світлана Мітрофанова вважає, що пансексуальність відображає глобальну тенденцію швидких змін у всьому: професії застарівають, все менше людей довго працюють на одну компанію на одній посаді. У моді гнучкість, легкість і спонтанність. Людям доступний новий досвід, майже без обмежень. І тому все частіше вони говорять собі: "Я хочу випробувати нові відчуття". І яка різниця, як це називається. Пансексуальність? Нехай буде так.

Любити всіх

"У 13 років я усвідомила, що я бісексуальна. Я ніколи не робила так званого камінг-ауту, але в розмові з батьками якось сказала, що у мене може з'явитися і хлопець, і дівчина. Не очікувала, що вони абсолютно нормально це сприймуть, – сказали, що вирішувати мені. Потім у мене були довгі стосунки з хлопцем, але і тоді я не втрачала потягу до дівчат. Коли ж я познайомилася з трансгендером, зрозуміла, що для мене справа не у статі, а в тому, що людина собою являє. І яка тоді різниця?", – Францисці 30, і вона не хвилюється щодо того, з ким буде потім, – головне, щоб усім учасникам процесу було добре.

У соцмережах повно зізнань про те, якими вільними від гендерних умовностей вважають себе люди, і наскільки вони готові до відносин з ким завгодно. Однак у реальному житті сором'язливість і суспільні рамки не дають відійти від традиційної моделі поведінки. Пансексуальність – не для скромних.

"Раніше, – пояснює психолог Світлана Мітрофанова, – самоідентифікацію визначав попередній досвід: був з чоловіком – отже, гей. Пансексуали ж декларують інтерес до людини незалежно від її попереднього досвіду і статусу. Проблема в тому, що відсікти свій досвід ще нікому не вдавалося". Найчастіше, на думку сексологів, стать, як таку, заперечують тінейджери – в ім'я загальної андрогінності. А ще тому, що в підлітковому віці поведінкою керують емоції і спрага до експериментів.

Психотерапевт Ірина Морозовська вважає, що будь-які заперечення своєї природної статі і експерименти з іншими варіантами – це не проблема суспільства, а особиста криза людини. "Гендерно сліпим" потрібно звертатись до "гендерних офтальмологів", – тобто до психотерапевтів. Тому що це невирішена криза трирічного віку, коли людина визначається з тим, куди їй – до дівчаток чи до хлопчиків. Якщо з трьох до восьми років вона так себе і не класифікувала (за статевими ознаками або внутрішнім відчуттям), то вихід тільки в психотерапії. А невирішена криза впливатиме на всі сфери життя. "Юні не закохуються в старих або калік, – каже Морозовська, – будь у них розуму хоч понад голову, тому пансексуальність – просто модна гра".

Соціальне питання

У Huffington Post регулярно піднімають тему про те, якою неповноцінною є "бінарна" система оцінки відносин, коли людину числять або до натуралів, або до геїв. У неї неприємний відтінок, такі погляди можуть руйнувати кар'єри і ламати долі. Наприклад, ходять чутки, що Меттью Бомер не отримав ролі в "50 відтінках сірого" саме через свою гомосексуальність. Пансексуальність, з її орієнтацією на особистість і натяком на інтелектуальне, а не статевий потяг, здається значно комфортнішою. Її досить легко вписати в суспільні рамки. Це майже ідеальний варіант: "аби людина була хорошою".

Але на практиці поки все не так. У суспільному мисленні інститут шлюбу і постійних гетеросексуальних стосунків значно вагоміший. Так, рівень популярності бой-бенду навіть у толерантній Америці сильно знизиться, якщо в групі будуть геї або бісексуали. І ребрендинг "пансексуал" плюсів не додасть – ймовірніше, поставить нові питання.

Згідно з опитуванням в День святого Валентина в США, більше 50% людей – в пошуку любові і більше 20% – в депресії. Нестача любові і нудьга, викликані постійно обновлюваним потоком розваг та інформації, змушують людей з жадібністю прагнути до відносин. І пансексуальність з цього бачення надає більше можливостей.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.