Що варто знати про квадробінг, нове божевілля соцмереж

Що таке квадробінг та чому він може бути корисний всім

42-річний японський атлет Кенічі Іто, який встановив рекорд Книги рекордів Гіннеса з бігу на 100 метрів на чотирьох кінцівках у 2015 році, навряд чи підозрював, що його захоплення стане предтечею тренду на квадробінг. Квадробери — люди, які наслідують рухи тварин і пересуваються як чотирилапі.

Іто дев'ять років вивчав, як рухаються африканські мавпи пата, — і, щоб краще імітувати рухи цих ссавців, навіть щоденну роботу виконував на чотирьох (варто сказати, що це була робота двірником). Із розвитком соцмереж "джензери" почали відкривати для себе добре забуте старе, надаючи старим явищам нових сенсів і прочитання.

На час публікації цього матеріалу у гештегу #quadrobics — 365,1 тис. публікацій. Часто квадробери носять маски тварин, які можна описати англійським словом ‘cute’; іноді до масок додаються пухнасті хвости. Для захисту рук, які задіяні в складних пластичних рухах, квадробери можуть вдягати рукавички.

Достатньо переглянути лише кілька відео, щоб зрозуміти: такий спосіб пересування вимагає пластичності, розтяжки та чималих фізичних зусиль.

У квадробінгу є і терапевтична дія — адже люди дозволяють собі самовираження, яке радикально відрізняється від загальноприйнятого, звертають на себе підвищену увагу, вчаться діяти без огляду на думку суспільства.

Тема наслідування тварин у моді не нова. Дизайнер Ріккардо Тіші, тодішній дизайнер Burberry, з’явився на обкладинці журналу DSection з оленем. У самого дизайнера на знімку були вуха, як у тварини, яку він обіймав. Із такими самими вухами на подіум вийшли й моделі під час показу колекції Burberry весна-літо 2022. "Ми походимо від тварин. Маємо тваринний інстинкт, який особливо проявляється, коли ми відчуваємо щастя, депресію, смуток або жаль", — сказав тоді Тіші.

Наслідування рухів тварин входить до фітнес-напрямку Animal Flow, яке ще 5 років тому було дуже популярне у фітнес-студіях Києва та є частиною модного йога-напрямку "будокон" (в перекладі з японської bu — "боєць", do — "шлях", kon — "дух"), про який VOGUE UA писав тут.

У будокон це носить назву ‘animal locomotion’ (систему розробив засновник будокон-йоги Кемерон Шейн) — вважається, що воно допомагає позбутися блоків і затисків в тілі. "Наслідуванням тварин ми досліджуємо наші тіла, забуту силу і прихований потенціал. До того ж дикі, витримані, сильні та плавні рухи — це красиво", — казала VOGUE UA Вікторія Пінхасова, яка опановувала будокон в США, в університеті будокон в Маямі.

У цьому контексті цікаво також згадати слова Кемерона Шейна: "Те, як ти думаєш, впливає на те, що ти говориш, а це, своєю чергою, — на твої рухи. Ти або рухаєшся, як левиця, або сутулишся і плутаєшся в ногах, як Бембі".

Отже, квадробінг, animal flow та будокон-йога — це різні грані одного явища. Варто сказати, що тварини — не найгірший приклад для наслідування в контексті взаємодії з власним тілом та управління ним. І якщо це ще один спосіб заохотити себе рухатися — краще скористатися ним, ніж, затишно влаштувавшись на дивані, переживати, куди котиться світ, де люди в масках котиків імітують рухи тварин.

Популярне на VOGUE