До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як антиінфлюенс-рух вплине на модну індустрію

В мережі набуває широкої популярності так званий антиінфлюенс-рух — соціальне явище, яке називають deinfluencing та corecore. Ця тенденція є ознакою того, що часи flex culture — контенту в соціальних мережах, що демонструє явні показники багатства, — добігають кінця. Можливо, завинила всесвітня економічна криза. А може, суспільство просто втомилося від надлишкового споживання.

Леоні Ганне
Леоні Ганне

Реклама

Власне, антиінфлюенс-рух ставить під сумнів концепцію консюмеризму загалом. Corecore — сатиричний термін, завдяки якому користувачі соціальних мереж висміюють цінності капіталізму. Зазвичай #corecore додають до контенту, який передражнює швидкоплинні, вигадані на рівному місці тенденції та естетики, до яких припасовують суфікс -core, скажімо, cottagecore або balletcore.

Нова антиспоживацька течія, типова для покоління зумерів, заснована на критичному усвідомленні того, що "більше — це занадто". Deinfluencing має на меті зупинити нестримний цикл трендів, мікротрендів і вірусних продуктів. Цей рух прагне змусити людей замислитися над явищем тренду як такого та спонукати їх мислити критичніше.

Кайлі Дженнер
Кайлі Дженнер

І corecore вдається подати консюмеризм в новому світлі, без гламурного фасаду. Усунення впливу медійних осіб дає зрозуміти, що надмірне споживання їхнього контенту спричиняє той же стан, що й професійне вигоряння, з наслідками психічного виснаження, з хронічним незадоволенням, яке викликає невстигання за тенденціями.

Можна розмірковувати, що це все означає для інфлюенсерів, брендів і платформ на кшталт тіктока та інстаграма, які на цьому заробляють. Було б наївно думати, що це початок кінця потужного явища, яке, ймовірно, буде переосмислюватися, набувати нових форм і ставати дедалі підступнішим. У будь-якому разі deinfluencing та corecore варто сприймати як попереджувальний сигнал про зміни, симптом загального нездужання — "втому споживача".

К'яра Ферраньї
К'яра Ферраньї

Одним із ключів до цієї зміни для інфлюенсерів може і має стати пошук більшої прозорості в спілкуванні зі своєю аудиторією. Більш привабливим має бути і партнерство з брендом з фокусом на якості, а не на кількості. Бо якщо ваш улюблений інфлюенсер щотижня публікує контент від різних брендів, ви ставите під сумнів обґрунтованість його вибору. Це також відлякує вас від покупки того чи іншого продукту.

Багато брендів предметів розкоші та моди вже переходять від яскравих логотипів і реклами до принципу "тихої розкоші". Тут основна увага приділяється інвестиціям, продуманим покупкам і тонкому смаку. Наступний крок для компаній — переглянути свої стосунки з інфлюенсерами.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.