До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зірковий камбек: сукні з відкладним коміром повертаються

Характерний відкладний комір повертається в осінні гардероби. Це була одна зі стилістичних максим 1980 років, яку сама Леді Ді також повторювала знову й знову в перші роки шлюбу. У 2022-му цей комір з його впізнаваною округлою формою став одним з несподіваних осінньо-зимових трендів. Від Chanel з романтичними сукнями, які відсилають до моди 1960-х, до Paul & Joe з їхніми ностальгічними червоними мінісукнями – радимо придивитися до цієї тенденції вже зараз.

Kenzo
Carolina Herrera

Сукні є ключовим одягом, на якому ці коміри знайшли своє місце цього сезону. Carolina Herrera представили найурочистіший варіант з вишивкою ніжних квітів з великокаліберних каменів. Chanel же зробили ставку на монументальність: сукня букле з мереживними мотивами була представлена в осінній колекції Haute Couture 2022 року. Tory Burch презентували чорно-білу сукню довжини міді, а Kenzo не проґавили змоги позагравати зі шкільною естетикою.

Реклама
Chanel
Paul & Joe
Tory Burch
Чому їх називають коміром Клодін або коміром Пітера Пена?

Цікаво проаналізувати назви різних понять, які складають конкретний модний словник. Так само, як туфлі Мері Джейн або картатий візерунок "Принц Уельський", комір Клодін або Пітера Пена також має свою історію. Зокрема, пов’язану з двома літературними джерелами. З одного боку, йдеться про суперечливу романну сагу, що скандалізувала Францію на початку XX століття. Claudine a l'école ("Клодін у школі") — твір письменниці Колетт, опублікований у 1900 році, який спершу приписували її чоловікові Віллі. Це історія передчасно дорослого підлітка, в якій авторка розсипала пікантні подробиці та кілька автобіографічних нотаток.

Чоловік одягав Колетт, як Клодін, і змушував її писати щогодини, видаючи одну книгу за іншою. До 1907 року провокаційна Клодін розійшлася тиражем у пів мільйона примірників і заполонила все. Окрім цього, була й вистава за мотивами історії головної героїні. Тож не дивно, що незабаром молоді француженки захотіли наслідувати образ Клодін, включно з округлими комірами, які назвали її ім’ям.

Французький плакат (1910) до оперети "Клодін".

Що стосується коміра Пітера Пена, то ця назва пов’язана з п’єсою драматурга Дж. М. Баррі. Під час прослуховування автор зрештою вибрав Мод Адамс, зірку американської естради, щоби дати життя усміхненому головному героєві. Готуючись до ролі, Адамс познайомилася з художником і дизайнером Джоном Олександром і його дружиною Елізабет. Подружжя взялося вдягати актрису як хлопчика, який ніколи не виріс, включно з тим самим коміром Пітера Пена. Робота була настільки успішною, що ця деталь прислужилася до тренду, який поширився як у жіночій, так і дитячій моді.

Мод Адамс у ролі Пітера Пена (1906)

Текст: Nuria Luis

За матеріалами vogue.es.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.