До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шопінг-філософія, яка допоможе вам вдягатися краще

Шопінг у сучасному світі, — з постійним доступом до будь-чого, швидкими трендами та відчуттям неповноцінності через соціальні мережі, — дає нам певну надію. Хто може встояти перед перспективою переосмислення себе, втечі від реальності та простої можливості стати кращою версією себе?

Реклама

Як пише Алекс Ліч, колишній модний редактор, а тепер прихильник сталого розвитку та автор блискучої книги "Світ у вогні, а ми все ще купуємо взуття" (The World is on Fire and We’re Still Buying Shoes), в основі моди та шопінгу лежить оптимізм. "Коли ми вдягаємося, то створюємо ідеалізовану версію себе, а коли виходимо у світ, ми представляємо цю фантазію іншим людям", — зазначає він.

Ідея про іншу версію себе — ось що керує нашим бажанням купити нове вбрання для побачення, знайти ту саму ідеальну білу сорочку, підібрати бездоганний костюм. Шопінг може бути чудовим способом зрозуміти, що вам подобається, а що ні, але іноді стається навпаки, й ми втрачаємо зв'язок із собою. Як пише Ліч, "шопінг дає нам надію на майбутнє, але він також відвертає нас від сьогодення, де наші проблеми дуже реальні".

Скажімо, переглядати речі на розпродажі Net-a-Porter — небезпечна розвага, під час якої можна уявити, ким ви могли б бути — танцювати на столі в короткому топі з пір’ям, вдягатися на обід у стилі "монастирський шик" від The Row, чи нарешті купити собі пару Tabi? Зрештою, бренди позиціюють свою діяльність так, ніби вони продають щастя, а люди його купують. Про це завжди знали рекламники, зокрема, Дон Дрейпер у "Божевільних". "Реклама базується на одному — на щасті", — каже Дрейпер у шоу. Іншим разом він каже: "Що таке щастя? За мить тобі знадобиться його більше".

Згадайте весь одяг у вашому гардеробі, який ви купили імпульсивно чи тому що вам було сумно, — чи зробило це вас щасливими? Можливо, на мить, але здебільшого ця мить триває недовго. Є так багато причин, чому ми купуємо одяг, і не завжди тому, що він нам потрібен. Часто є глибоко вкорінені психологічні моменти, як-от пошук статусу та, як зазначає Ліч у книзі, чи гедонічна адаптація, коли ми звикаємо до цих "ласощів" і хочемо більше. Тобто ви купуєте черговий структурований маскулінний піджак, який вам коли-небудь знадобиться, тому що він ідеальний... Однак це допоки ви не знайдете інший, який абсолютно змінить ваш спосіб переміщення світом.

Отже, що ми можемо зробити, щоб стати кращими покупцями як з практичної, так і з філософської точки зору? Прю Вебб, співзасновниця служби персонального стилю The Wardrobe Edit, каже, що люди з гардеробом, наповненим одягом, але в якому "нічого одягнути", доволі поширена історія. Аби не опинятися в такій ситуації слід просто подумати, чому ви щось купуєте. "Проведіть дослідження. Перш ніж робити покупки, проаналізуйте, що вам потрібно. Щоразу купуйте якість, а не кількість, оскільки це речі, які ви будете носити знову і знову, вони мають прожити певний час у вашому гардеробі", — каже вона.

Вебб не вважає, що купувати собі щось, щоб підбадьорити себе, завжди погано ("це даремно не називають ритейл-терапією"), але пропонує провести швидкий аналіз, щоб зрозуміти, чи справді річ у вас викликає певні почуття. "Шопінг може покращити настрій, і, коли я знаходжу те, що мені подобається, я відчуваю це "тремтливе відчуття", я намагаюся швидко подумки просканувати свій гардероб, щоб визначити речі, з якими ця річ буде поєднуватися, щоб потім обґрунтувати цю покупку!" — каже вона.

Здебільшого, як згадує Ліч у книзі, аби стати кращим покупцем варто пам'ятати одну головну річ — купуйте менше і купуйте краще. Ліч також пропонує розглядати шопінг як картку для бінго, якщо ви хочете виграти цю гру, вам потрібно заповнити якомога більше клітинок у списку необхідного.

Сенс, який часто можна втратити в усіх розмовах про те, як важливо знайти свій особистий стиль і дотримуватися його, полягає в тому, що смак — це лише те, що ви любите. Це пошук способів стилізувати предмети так, як вам подобається. Це не копіювання інших людей, чи наявність "правильних" речей, чи здатність підсумувати свій стиль одним реченням і ніколи не відступати від цього — більшість із нас не Стів Джобс, і це нормально!

Але уповільнити темп, спробувати протистояти імпульсивному потягу до покупки або принаймні запитати себе, чому ви справді цього хочете, — це гарний початок. Любити, можливо, навіть нераціональні речі, які ви купуєте. Однак, ви маєте розуміти, чому і для чого ви їх купили.

За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.