До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Форма правління: ідеї скульптурного вечірнього вбрання на рік наперед

Створюючи скульптурне вечірнє вбрання, дизайнери вдаються до витончених кутюрних технік.

Loewe

У жовтні минулого року Кейсі Кадволладер, креативний директор паризького Дому Mugler, представив нову осінньо-зимову колекцію — у вигляді фільму. Одягнені в облягаючі костюми супергероїнь зі шкіри, спандексу і латексу, дефілюють і падають у прірву музи дизайнера — супермоделі Амбер Валлетта і Белла Хадід, актриса Домінік Аркет і донька Мадонни Лурдес Леон. В основі дизайну Кадволладера — як і раніше, тіло, яке він трансформує у різний спосіб. У його словнику фігурні вирізи та складносурядні об’єми працюють на контрасті з екстремально вузькими силуетами з ефектом другої шкіри.

Реклама
Mugler

Кейсі — один із найцікавіших дизайнерів нової хвилі. Сьогодні він в одній лізі з Деніелом Роузберрі з Schiaparelli, Пітером Мюльє з Alaïa та Джонатаном Андерсоном з Loewe. Вийшовши з локдауну, кожен на свій лад експериментує з конструкцією та кроєм – дизайнери працюють з формою без відриву від змісту. Роузберрі включає в колекції скульптурні бра і корсети із позолоченої шкіри, що імітують оголене тіло. У дебютній колекції для Alaïa, показаній у Парижі торік у липні, Пітер Мюльє влаштовує конструкторські експерименти у стилі засновника Дому: обтягуюча спідниця закінчується пухнастим гігантським хвостом, а корсаж шкіряної сукні на шнурівці продовжує поділ, ніби висічений з каменю. Джонатан Андерсон у новій колекції Loewe взагалі скасував принти й декор, зосередившись на вправах у дусі японського деконструктивізму. Він показав сукні з джерсі з нагрудними пластинами, що нагадують розплавлені обладунки, з полотен Сальвадора Далі, і прозорими вставками з пластику, схожими на захисні екрани. Такий підхід відсилає до програмних колекцій Рей Кавакубо: дизайнер багато років за допомогою тканини трансформує людську фігуру, тому колекції Comme des Garçons менше нагадують одяг і більше складні скульптурні об'єкти.

Schiaparelli

Не відстає і креативний директор Balenciaga Демна Гвасалія. Працюючи над першою після 49-річної паузи кутюрною колекцією Balenciaga, яку він представив торік у липні, Гвасалія занурився в архіви Дому — і знову відчув радикалізм і актуальність дизайнерських рішень Крістобаля Баленсіаги. Результат не змусив на себе чекати: на шоу Balenciaga у жовтні були представлені драматичні драпірування, плісування, масивні кріноліни й широкі плечі.

Ідеальне тіло, яке ми щодня бачимо у соцмережах, цікавить дизайнерів дедалі менше. А разом з ним і арсенал для його ефектного обрамлення: розсипи леліток, сексуальні вирізи і прозорі тканини. Тіло тепер стає плацдармом для складних конструкторських експериментів, до прикладу, у колекціях Ріка Оуенса або Олів'є Рустена в Balmain. З належним пієтетом до жіночих форм вони перетворюють клієнтку на живий об'єкт мистецтва. У Balmain — за допомогою об'ємних блуз і шкіряних костюмів. У Rick Owens взагалі здається, що над силуетами попрацював потужний ураган. Інакше не поясниш появу ламаних ліній суконь і жакетів, асиметричних збирань на топах і театрального вигляду спідницях із басками, деконструйованих і зібраних наново.

Balenciaga Haute Couture

Багаторічна мода на oversize, що передбачає повне заперечення природних форм і необхідність до них пристосовуватися, зробила свій внесок — як і тренд на "голі" сукні, які ми бачили на червоних килимових доріжках в останні роки. Модний маятник знову хитнувся: дизайнери почали втілювати авангардні амбіції за допомогою інструментів, доречних у кутюрному ательє.

Цікаво, що ажіотаж стосовно скульптурних суконь зріс в умовах пандемії, коли досвідчені клієнтки великих домів були позбавлені можливості літати на індивідуальні примірювання до Парижа. Мабуть, задля турботи про них дивовижні конструкції, зазвичай гідні робіт haute couture, тепер з'являються в колекціях prêt-à-porter. Цінність таких речей підтверджена прецедентом Рей Кавакубо, що була відзначена у 2017 році прижиттєвою сольною виставкою у нью-йоркському Metropolitan. До неї такої честі був удостоєний лише Ів Сен-Лоран.

Текст: Рената Харькова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.