До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рідкісна перлина: 20 розкішних фотографій танцівниці Жозефіни Бейкер

Жозефіна Бейкер — справжня легенда, у житті якої було і загальне обожнювання, і справжні шпигунські пригоди. Її кар'єра розпочалася у 1920-х, коли вона шокувала публіку своїми розкутими та еротичними танцями, так що доходило до скасування її концертів. Однак під час Другої світової війни Бейкер показала абсолютно інший свій талант — вона стала таємною агенткою, яка допомагала добувати важливу інформацію про пересування німецьких військ та плани нацистів, передаючи її партизанам на листах з нотами. Після перемоги антигітлерівської коаліції вона отримала безліч премій за свою діяльність, але продовжила свою боротьбу — вже з расизмом. Крім того, ця легендарна жінка була прийомною матір'ю для 12 дітей.

Жозефіна Бейкер
Жозефіна Бейкер

Реклама

Майбутня зірка почала танцювати у 13 років, але не від хорошого життя — їй, дівчинці з родини музиканта та прачки, треба було заробляти. Спочатку вона виступала у рідному Сент-Луїсі, а у 19 років переїхала до Парижа, де почалася її справжня кар'єра. Її син Жан-Клод згадував враження Жозефіни від Франції: "Тут чоловіки та жінки цілуються прямо на вулицях і їх за це не посадять до в'язниці, як у Америці. Така свобода мене дуже тішить та надихає". А потім вже Європа дивилася на свободу від Бейкер — під час свого дебюту вона закохала у себе публіку, виконавши на сцені Театру Єлисейських Полів енергійний чарльстон. На ній була вдягнута лише спідниця з пір'ям та білизна. Наступного ранку про неї говорив увесь Париж.

Жозефіна Бейкер
Жозефіна Бейкер

Говорили про неї й надалі, адже Бейкер не боялася епатувати публіку. То одягала спідницю зі штучних бананів, то брала з собою у поїздки живого гепарда, то позувала оголеною. Окремою темою розмов у паризькому суспільстві були її романи — їй приписували стосунки і з художницею Фрідою Кало, і зі шведським принцом Густавом Адольфом. Але Жозефіну Бейкер чутки не турбували — вона займалася улюбленою справою, насолоджувалася життям і водночас не залишалася осторонь важливих соціальних питань, які заслуговують на окремий великий текст. А ми на честь її дня народження згадуємо фотографії, які не раз сколихнули світ.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.