До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Принцесам можна: 11 дивовижних фактів про принцесу Маргарет

Принцеса Маргарет вирізнялася з-поміж своєї родини бунтарським духом і сміливістю робити те, що їй заманеться. На честь її дня народження, 21 серпня, ми зібрали 11 фактів про цю унікальну жінку, яка водночас обурювала і викликала захват.

Молодая принцесса Маргарет в 1960 году.Принцеса Маргарет у 1960 році. Photo: Getty Images

"Для багатьох принцеса Маргарет була темною овечкою серед свого покоління королівських осіб. Але ця репутація не надто її непокоїла", — писалося в некролозі на честь принцеси Маргарет у The New York Times. За словами біографа Тео Аронсона, якось принцеса сказала французькому режисерові і поетові Жану Кокто такі слова: "Непослух — моя радість". Схоже, таким був девіз молодшої сестри королеви Єлизавети II, яка протягом 71 років свого життя вирізнялася складним характером. Вона курила і пила, у неї був роман з чоловіком, молодшим за неї на 17 років, і на її долю випав приречений на нещастя роман з полковником Королівських Військово-Повітряних Сил Великобританії Пітером Таунсендом. Дивовижне життя принцеси Маргарет було наповнене дивовижними подіями, і ось 11 дивовижних фактів з її життя.

Реклама
  1. Вона підписувалася як Маргарет. Без титулу. Без прізвища. Просто Маргарет.
  2. У неї була розкішна — і дивна — ранкова рутина. Все починалося зі сніданку в ліжку о дев'ятій ранку, "після чого упродовж двох годин у ліжку вона слухала радіо, читала газети (які незмінно залишала розкиданими на підлозі) і викурювала кілька сигарет підряд", — писав про неї Крейг Браун у своїй книзі Ma ' am Darling. Потім, о 12:30, був час для горілки.

  3. Коли принцесі було дуже нудно під час званих вечерь, разом з чоловіком Ентоні Армстронг-Джонсом, графом Сноудоном, вони грали в хлібну гру. Щоразу, коли хтось вимовляв кліше, Маргарет або Ентоні відламували кусень хліба і залишали його на середині столу. В кінці вечора перемагав той, хто залишив більше хліба.
  4. Коли Армстронг-Джонс хотів розлучитися зі своєю колишньою дружиною, то особистий секретар Маргарет, лорд Найджел Нейпір, повідомив їй про це по телефону. На що принцеса відповіла: "Спасибі, Найджел. Я думаю, що це найкраща новина, яку я коли-небудь від вас чула ".

  5. Королівський протокол передбачав, що вечеря не може початися без принцеси Маргарет. І це було проблемою, адже Маргарет могла сильно запізнюватися. Ось розповідь з The Letters of Nancy Mitford: "Вечеря була призначена на 8:30, і о 8:30 прибув перукар Маргарет, тому ми чекали кілька годин, поки він споруджував їй зачіску".

  6. Принцеса Маргарет ненавиділа білок. Її ненависть була настільки сильною, що побачивши в парку жінку, яка годує білок, принцеса підійшла і почала бити їх парасолькою.

  7. Її дотепність була легендарною — і часто досить жорстокою. Ось що нібито сталося, коли принцеса Маргарет зустріла Твіггі на одному зі званих вечорів. "Хто ти?" — запитала Маргарет. Супермодель відповіла: "Я Леслі Хорнбі, мем, але люди звуть мене Твіггі". "Як шкода", — відповіла принцеса Маргарет.

  8. Чи був у принцеси Маргарет роман з Міком Джаггером? Ця тема все ще цікавить багатьох. Але сам факт існування цих чуток вражає. Як і чутки про те, що Пікассо відчайдушно хотів одружитися з принцесою.

  9. У принцеси був екстравагантний спосіб життя: її шеститижневий медовий місяць на королівській яхті Britannia в 1960 році, наприклад, коштував близько 90 000 фунтів стерлінгів. Для тижневої поїздки в США в 1995 році вона взяла з собою одяг на суму 7 200 фунтів стерлінгів. Якось принцеса зажадала, щоб під час поїздки від Кенсінгтонського палацу до станції Ватерлоо її супроводжував кортеж мотоциклів.

  10. В день свого весілля принцеса одягла тіару Полтімор — діадему, яка не була частиною королівської колекції, а була власністю самої Маргарет. Тоді вона була повністю незалежною і сама купила тіару на аукціоні приблизно за 4 320 фунтів стерлінгів.

  11. Вона настільки любила пити і курити, що, як написано в Ma'am Darling, принцеса Маргарет "намагалася поєднати куріння і випивку, наклеюючи сірникові коробки на тумблери, щоб можна було відразу пити і підпалювати сірник".

Текст: Elise Taylor

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.