До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Художниця костюмів Леся Патока — про шоу "Маска", виклики та проєкт мрії

10 квітня відбудеться грандіозний фінал телевізійного шоу "Маска" на каналі "Україна", який б’є всі рекорди переглядів. У прямому ефірі шоу вже побачили понад 13 мільйонів осіб, а Youtube-канал "Маски" зібрав ще 30 мільйонів переглядів. Одна з причин цієї популярності — неймовірні костюми, під якими ховаються головні герої. Напередодні гранд-фіналу vogue.ua розпитав одну з їхніх авторів, художницю костюмів Лесю Патоку, яка придумала й утілила 13 з 22 костюмів, про процес створення образів, труднощі, які виникали, і проєкт мрії.

Леся Патока
Про роботу над шоу "Маска"

Шоу "Маска" абсолютно неможливо порівняти із жодним з проєктів, над якими я працювала до цього. Його масштаби на вигляд абсолютно космічні, порівнюючи з процесом створення сценічних образів для знаменитостей або зніманням музичних кліпів. "Маска" стала справжнім викликом для мене і тепер я, не соромлячись, можу сказати, що вмію створювати драконів.

Реклама
Леся Патока

Підготовка до шоу тривала близько шести місяців — це з моменту складання мудборда до фінального знімання. За цей час ми встигли створити 13 приголомшливих і абсолютно не схожих між собою костюмів. Весь цей час мені хочеться порівняти з процесом виношування дитини, адже з розмитих ідей поступово вимальовується образ, і на нього дивитимуться мільйони глядачів.

Леся Патока

Команду для "Маски" я збирала по шматочках. Наш кістяк складався із семи осіб, але також залучали безліч підрядників, які спеціалізуються на будь-яких унікальних технологіях. Це і скульптори, і художники, і закрійники, і швачки. Щодня ми стикалися з новими викликами і що менше часу залишалося до старту знімання, то напруженішою ставала атмосфера. Нам хотілося досягти WOW-ефекту і я сподіваюся, що команді це вдалося. Захоплені відгуки в соціальних мережах ми отримуємо не тільки від українців, а й від закордонних глядачів. Всі чекають уже на другий сезон.

Шоу "Маска"
Про найскладніші костюми

Для команди у втіленні найскладнішими виявилися костюми Сома й Дракона, заради яких лазером ми нарізали 8000 лусочок, а потім мої феї в кілька змін днями їх викладали. За створенням цим костюмів криється величезна праця — вони наймасштабніші і найскладніші, але результат того вартий.

Ескіз костюма Сома
Ескіз костюма Дракона

Також для мене став особливим костюм Носорога, який зроблений у концепції ресайклу. Мені хотілося показати всій країні, який крутий вигляд може мати костюм, який на 90% складається зі вторсировини. За легендою, це бойовий носоріг, який брав участь у боях у всьому світі й на ньому буквально немає живого місця, він весь у латках. Для втілення цієї ідеї ми два місяці скуповували вінтажні кросівки, мотозахисне спорядження, жіночі сумки, жилети з різною фактурою та величезну кількість шкіряних курток, щоб досягти бажаного результату. Досі згадую обличчя моїх дівчат, які дивляться на всю цю купу речей і запитують, чим допомогти, а в мене навіть немає референсу — це унікальний герой, який народився в моїй голові. На 80% його створювала я, він був останнім і найскладнішим особисто для мене.

<b>КОстюм_Носорога</b>

Про улюблені костюми

У кожного члена команди є свої улюбленці, я ж не можу вирізнити якийсь один костюм. Кожен з них — моя дитина. У когось неймовірно довгі пальчики, хтось має одне око, зате якого розміру... Хтось мерехтить, а хтось світиться. В одних хвости, а в інших крила... Хтось із фантастичними рогами, а хтось має ідеальні бивні. З пір’я, хутра, лаку, шкіри, сітки, плюшу, оксамиту... з довжелезними віями, вусами, сивими пасмами... Вийшло все як у житті .. все по-справжньому...

<b>Костюмы_Маска</b>

Про кумедні ситуації на шоу

Кумедні ситуації у нас траплялися постійно — ми то лагодили хвости й крила, то збільшували Бабці очі за три години до знімання, щоб збільшити огляд, то по кілька разів за знімальний день змінювали абсорбувальну білизну артистам, оскільки в костюмах вони почувалися як у сауні. У кожного члена нашої команди була сумка "невідкладної допомоги", щоб будь-якої миті під час знімання можна було врятувати ситуацію.

За лаштунками шоу "Маска"
Про життя після "Маски"

Життя після "Маски" є, хоча за цим драйвом і постійним відчуттям поїзда у вогні я досі сумую. Нині моя команда залучена до кількох дуже різнопланових проєктів — від колаборацій і кліпів до участі в музичному фестивалі. Багато проєктів тепер переносять через карантин, але я вірю, що саме в такий нестабільний час народжуються найгеніальніші ідеї. У червні ми всією командою працюватимемо на фестивалі OSTROV, організатори якого запросили мене стати головним художником-постановником. Хочеться показати, що така подія може бути не тільки танцювальним місцем, а й фантастично гарним. Також щодня я працюю над розвитком нашого сервісу оренди головних уборів NAGOLOVY, де кожен зможе знайти щось для надзвичайної вечірки, фотосесії та будь-якого перевтілення. Наприкінці весни ми плануємо випустити лінійку сучасних українських традиційних уборів і вже активно готуємо дві окремі колекції, присвячені сонячному й місячному затемненням.

Леся Патока
Про проєкт мрії

Мені б хотілося реалізувати великий зимовий етнічний проєкт. Я зібрала фантастичну команду, професіоналів з різних сфер, які надихнулися моєю ідеєю й погодилися втілити в життя все задумане. Поки ми шукаємо меценатів.

Цей проєкт орієнтований на молодь і покликаний дати друге дихання нашим традиціям, тому що вони в нас просто фантастичні. Цього року це моя головна мрія. Я завжди прицілююся в Місяць, адже навіть якщо цього разу в мене не вийде в нього поцілити, я обов’язково влучу в зірку.

Гранд-фінал шоу "Маска" відбудеться 10 квітня о 21.00 на каналі "Україна".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.