До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Інтерв'ю з Юніс Олуміде — однією з найвідоміших активісток у модельному світі

Британська модель нігерійського походження ЮнісОлуміде (EuniceOlumide) — одна з найвідоміших активісток у модельному бізнесі. Власним прикладом вона довела, що можна водночас займатися різноплановим розвитком своєї кар'єри і захищати права інших. Ми поговорили з Юніс про початок її творчого шляху, расизм, активізм та плани.

Сережки Ghazal Paris
Сережки Ghazal Paris

Реклама

Promotion

Про старт кар'єри

Я народилася в Единбурзі — дуже красивому і затишному місті на півночі Сполученого Королівства, де у 15 років мене знайшов скаут місцевої модельної агенції. Росла у сільській місцевості, яку ще називають муніципальними маєтками, — багато тамтешніх мешканців мають низький дохід і потребують підтримки. Ми жили скромно, було важко, але мама завжди вчила нас наполегливо працювати, вірити в себе і робити все по максимуму. Насправді спочатку я не ставилася до модельної кар'єри серйозно — просто не розуміла, що це теж робота і нею можна заробляти на життя. До мене зверталися разів п'ять, доки ми з мамою не вирішили спробувати. Я дуже добре пам'ятаю той день, навіть свій образ — кросівки InsideOutAirForceOne, мішкуваті джинси, укорочений топ і бомбер. Завершальним штрихом було моє буйне афроволосся. Я була сором'язливою дівчинкою з низькою самооцінкою та вже добре знала, що таке дискримінація. Але в той день я почула, що гарна. Агент став першою людиною після мами, хто сказав мені про це. І це дуже багато важило.

Сукня Grace Weller
Сукня Grace Weller

Тепер люди називають мене першою супермоделлю Шотландії, проте для мене головне зараз — не подібні гучні визначення, а можливість завдяки своїй роботі й упізнаваності говорити про важливі речі. Я щаслива, що мала змогу співпрацювати з Вів’єн Вествуд в межах її проєкту "Кліматична революція". Ми організували акцію протесту, в якій взяли участь 70 000 людей: пройшли до парламенту у Вестмінстері, щоб привернути увагу до змін клімату. Також я працюю з об’єднаннямEquity — і вперше в історії ми разом створили підрозділ, який представляє моделей і захищає їхні права. Мені приємно сказати, що я працюю в галузі, яка зараз є однією з найбільш інклюзивних у світі. Ми пройшли довгий шлях і не зупиняємося.

Протягом моєї багаторічної кар’єри відбулося дійсно багато знакових подій — від знімань у Vogue й інших модних виданнях до співпраці з улюбленими брендами, наприклад, Prada чи AlexanderMcQueen. Щодня я зустрічаю неймовірних людей — дизайнерів, фотографів, редакторів, які наповнюють і надихають. Це неабияка цінність в роботі моделі.

Сукня MME Mink
Сукня MME Mink

Про різноманітність в індустрії

На власному прикладі я знаю, що можна втратити все, коли починаєш говорити незручні для загалу речі. Але для мене надважливо захищати права темношкірих дівчат. Я усвідомлюю, що для того, аби дати старт реальним змінам, щоб допомогти людям, мені довелося піти на певні жертви у власній кар’єрі. І водночас тішуся, що наступним поколінням моделей буде легше. Вже зараз ми бачимо зміни.

Я напевно відчуваю, що індустрія моди змінюється на краще, особливо для моделей різних розмірів, форм, кольорів, етнічної приналежності та релігії. Нам важливо, щоб ці моделі отримували справедливу винагороду, особливо коли беруть участь у показах. Також ми шукаємо діячів, відданих ідеї різноманітності та стійкості. Світ має погану звичку вибирати відомих, а не достойних. Я співпрацюю з багатьма організаціями, як-от FashionRoundtable і ModelAlliance, які докладають чималих зусиль, щоб це змінити.

Пальто Chanel, прикраса TRNAIR
Пальто Chanel, прикраса TRNAIR

Про активізм

Дуже важко поєднувати модельний бізнес з активізмом і громадською роботою. З одного боку, здається, що люди хочуть цього, але, чесно кажучи, у вас більше шансів досягти успіху, коли ви сконцентровані на чомусь одному. Із сучасним активізмом є ще одне велике питання: багато дій відбуваються тільки онлайн, в соціальних мережах, а в реальному житті немає жодної реалізації. Нам потрібні люди, які роблять конкретні дії — суспільству треба їх підтримувати та відзначати. Маємо працювати з юним поколінням, щоб показати, що краса може бути багатовекторною і різною. Саме тому я започаткувала програму NextGenerationRegeneration, в межах якої ми відвідуємо різноманітні школи, університети і відомі громадські місця на кшталт галереї Тейт Модерн, Британського музею чи Музею Вікторії та Альберта. Нам вдалося об'єднати 100 родин, які представляють покоління Віндраш, що були неправомірно депортовані кілька років тому.

Про проєктTheOutsiders на Netflix

Це був абсолютно неймовірний досвід. Я щаслива була взяти участь у такому проєкті разом із талановитими героями, як-от режисерка Марсія Мартін, співачка ТінашеКачінгве, модель Шон Росс, актор НкутіГатва. Це був мій дебют на Netflix і величезна віха у кар'єрі. У цьому шоу ми розповідали свої життєві історії. До речі, я була вдягнена в Dior. Цей бренд я обрала і ще для однієї важливої події — церемонії отримання лицарського звання від королеви Єлизавети II за заслуги у царинах благодійності, мистецтва та телерадіомовлення.

Сукня Grace Weller
Сукня Grace Weller

Про письменництво і не тільки

Перша книжка, яку я написала, називається "Як потрапити в моду". Вона спрямована на запобігання експлуатації та сприяння сталій різноманітності в модній індустрії. Також я брала участь у створенні кількох інших видань по всьому світу, зокрема "Загальної культурної декларації ЮНЕСКО", "Чорної Британії", антології "Гучні чорні дівчата" та "Дім не один". Щойно завершила нову книгу, яка буде супроводжувати мій фільм, що знаменує собою важливий поворот у кар’єрі. Він називається SecretLives і наразі вибраний для перегляду на Raindance та Tribeca, тож просто зараз я переживаю надзвичайно захопливі часи. Відчуваю, що йду за своїм справжнім покликанням — бути кінорежисеркою.

Про талант комікеси

Якщо бути чесною, то комедія — одна з найважчих і водночас найбільш фантастичних речей, які я коли-небудь робила. Це чудова можливість дослідити себе і власну здатність спілкуватися з реальною аудиторією, вийшовши із зони комфорту. Вперше я відчула, що змогла перетнути межі вуаєристського досвіду, коли на мене просто дивилися, — я змусила людей сміятися і відчувати емоції у часи, коли в світі так багато страждань. І трапилося це в найпрестижнішому гумористичному клубі Великої Британії. Зазвичай коміки спочатку пишуть 10 хвилин, потім 20, тоді пів години, а я через свою наївність одразу пішла і зробила годинне шоу. Стояти в кімнаті, заповненій людьми, і розважати їх протягом години, — непросте завдання. Я дуже вдячна всім глядачам, які купили квитки. Це досі вражає мене.

Сукня Cecilie Bahnsen, капелюх Edwina Ibbotson
Сукня Cecilie Bahnsen, капелюх Edwina Ibbotson

Також цей новий досвід іще раз довів мені: краще робити одну справу, але дуже добре, ніж братися за багато речей. А якщо все ж беретеся, маєте оволодіти кожною професією чи ремеслом на найвищому рівні або принаймні на рівні ваших однолітків. Саме цьому я вчу підлітків, з якими працюю. Я модель, арткураторка, письменниця, комікеса, і в кожному з цих амплуа я намагаюся досягти максимуму.

Про жінок-натхненниць

Мене надихають великі люди минулого — від філософів, як Сократ чи Умберто Еко, до геніальних жінок на кшталт Ніни Сімон і ЛорінГілл. Здебільшого мене захоплюють сміливці — ті, хто прокладає шлях, проявляє милосердя і жертвує, щоб іншим було добре. Я дивлюсь на свою матір і вклоняюся її хоробрості: із крихітного села в Африці вона мігрувала на Захід і дала нам добре виховання. Я зачарована моїми предками — жінками нашого стародавнього племені та роду, які створили стільки речей, якими ми користуємося й сьогодні — наприклад, вузол Келозе, 2000-річна традиція йоруба, яку ще називають кукурудзяним рядом.

Поради молодому поколінню

Всім дівчатам, які тільки планують почати працювати в моді, я рекомендую вивчити, як працює індустрія. Саме тому я написала книгу "Як потрапити в моду". Зрозумійте ваші принципи і червоні лінії — це допоможе завжди контролювати ситуацію, і ніхто не примусить вас робити те, чого ви не хочете. Також знайте свою цінність, потенціал і вірте у себе. Усвідомте, що в моді велика конкуренція, і ви повинні бути дуже стійкими. Ви маєте бути сильними, щоб вийти на успішний рівень. Любіть себе, тому що ніхто не полюбить вас так сильно, як ви самі. Індустрія моди величезна. Є так багато різних можливостей, про які я розповідаю у своїй книзі, — ви можете бути модними юристками, баєрками, артдиректорками, креативними директорками, кастинг-директорками, фотографками, а не тільки моделями, — насправді багато інших професій оплачуються набагато краще.

Про плани

Я щойно зняла та спродюсувала свій перший короткометражний документальний фільм "Таємні життя" та заснувала власну продюсерську компанію під назвою OrunFilms. Зараз стрічку переглядають на різних кінофестивалях, і я спостерігаю, куди мене заведе цей шлях.

Над зніманням працювали:

PhotographerPhilipSinden @philipsinden

Model Eunice@euniceolumide

Head MakeUpArtist: @michelle.leandra.makeup

On SetMakeUpArtist @louiselerego

Styling & Hair @olumidegallery

Shoot StylingAssistant @meghaneasland

Set Support @wendybevanofficial

Shoot ProductionCreative & ArtDirectionOlumideGalleriesLTDwww.ogallerylondon.com @olumidegallery @orunfilm

Special thankyou @mywardrobe_hqsustainablefashionboutiqueLondon @harrods www.mywardrobehq.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.