До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 чеських топмоделей, що підкорили світ

Згадуємо чеських топмоделей, які зробили приголомшливу кар’єру.

Кароліна Куркова

Вік: 38

Реклама

Зріст: 180

Інстаграм: 950 К

Кароліна Куркова з дизайнером Нарцисо Родрігезом у Нью-Йорку, 2003

Модель, актриса, телеведуча Кароліна Куркова народилася в чеському Дечині в сім’ї баскетболіста. Коли дівчинці було всього три місяці, її батьки розлучилися. Мати виховувала дівчинку сама. В дитинстві Кароліна не була задоволена власною зовнішністю: високий зріст, великий рот і зуби. Всі ці риси принесли їй славу та мільйонні контракти.

Кароліна Куркова Chanel Haute Couture Spring-Summer 2001

Її модельна кар’єра розпочалася в 15, коли з невеличким досвідом роботи на батьківщині вона поїхала до Мілана. Там Міучча Прада відразу розгледіла її потенціал та відкрила шоу Prada. Це був вхідний квиток до великого визнання. Забігаючи наперед, у 2007 Кароліна Куркова ввійшла до десятки найвисокооплачуваніших моделей світу за версією Forbes, заробивши за рік $3,5 млн.

Кароліна Куркова Jean Paul Gaultier Spring/Summer 2002

Куркова з’являлася на обкладинках двадцяти видань Vogue, включно з італійською, французькою, німецькою, корейською та українською.

Кароліна Куркова на обкладинці VOGUE UA

Кароліна брала участь у рекламних кампаніях Dior, Louis Vuitton, Chanel, Versace, Valentino, Hugo Boss, Stella McCartney, Ralph Lauren тощо. З 2005-го була "ангелом" Victoria's Secret та демонструвала body positive задовго до того, як це стало мейнстримом: через хірургічну операцію, перенесену в дитинстві, Кароліна не має пупка.

Кароліна Куркова Valentino Spring/Summer 2002

У топмоделі двоє синів: 12-річний Тобін Джек та 6-річний Ноа Лі. Модель заміжня за продюсером на прізвище Друрі та проживає в США.

@karolinakurkova
Петра Нємцова

Вік: 42

Зріст: 178

Інстаграм: 155 К

Петра народилася 24 червня 1979 року в чехословацькому Карвіні й захопилася моделінгом у 16: тоді вона перемогла в чеському конкурсі Elite Model Look та почала жити між модними столицями Європи, Міланом і Парижем. Серед брендів, з якими їй довелося працювати, були як ювелірні гіганти класу Bvlgari та Cartier, так і масмаркет-бренди, зокрема Benetton, Max Factor, Pantene.

Петра Нємцова, 2003

У 2004 році Петра з бойфрендом, англійським фотографом Сімоном Атлі, перебувала в Тайланді, коли там сталося цунамі, що забрало життя 280 тисяч осіб. Симон загинув, а Петрі вдалося вижити, протримавшись багато годин на пальмі. Тоді її знайшли рятувальники. Після довгих тижнів відновлення Петра заснувала фонд "All Hands and Hearts", який спершу допомагав тим, хто вижив після страшного цунамі в Південно-Східній Азії, а потім – і всім, хто страждає від гуманітарних криз у світі.

Фонд Петри активно долучився до порятунку біженців з України. Разом із чоловіком, Бенджаміном Ларретчем (вони одружилися у 2019 й тоді ж стали батьками сина), модель активно допомагає українцям.

Вероніка Варжекова
@czechstervv

Вік: 44

Зріст: 178

Інстаграм: 40,6 К (закритий)

У 19 років дівчина, родом з Оломоуца, переїхала до Нью-Йорка, щоб навчатися в школі дизайну Parson's, але її знайшли скаути агентства Next Models і запропонували контракт.

Вероніка Варжекова

Її знімали видатні фотографи, як-от Патрік Демаршельє та Пітер Ліндберг, вона з’являлася на обкладинці Vogue Австралія та в кампаніях Chanel, Chopard тощо.

Варжекова активно займається благодійністю. У 2008, під час сходження на Кіліманджаро, вона познайомилася з командою Африканського фонду дикої природи в Танзанії – і невдовзі стала послом доброї волі організації. Вона також допомагає дитячому будинку SZPD у своєму рідному місті Оломоуц.

2014
Пауліна Порізкова

Вік: 57

Зріст: 179

Instagram: 784 K

Коли народилася Пауліна, до трагічних подій "Празької весни" залишалося всього три роки. Тоді ж, у 1968, її батьки стали вимушеними біженцями та розлучилися з дівчинкою на довгих сім років. Лише 1975 її вдалося вивезти до Швеції: для цього знадобилося сприяння шведського прем’єр-міністра та громадського діяча Улофа Пальме.

Пауліна Порізкова – обличчя Estee Lauder. Фото зроблено в Москві під час відкриття першого бутика бренду в москві

У 1980-х вона опинилася в Парижі й відразу почала кар’єру моделі: з її виразною зовнішністю це було визначено наперед. Проте згодом, після одруження з музикантом, актором Ріком Окасеком, лідером The Cars, та народження дитини, вона перервала моделінг і почала зніматися в кіно. Один з визначних її фільмів – "Арізонська мрія" Кустуріци, у якому також узяли участь Джонні Депп, Мікі Рурк, Рутгер Гауер.

Пауліна Порізкова

Пауліна досі активно знімається. Нині вона стала героїнею кампанії Karen Millen, а у 2020 році виходила на подіум Fendi Couture.

Fendi Couture Fall 2021

Завдяки пережитому в дитинстві вона опікується подіями в Україні та публікує відповідні матеріали у своєму інстаграмі.

Єва Герцигова

Вік: 49

Зріст: 180

Instagram: 334 К

Сьогодні Єва – не просто легендарна модель, а ще й редактор VOGUE CZ. В її кар’єрі – багато справді зіркових моментів: її знімали Пітер Ліндберг, Патрік Демаршельє, Паоло Роверсі та Елен фон Унверт. Але пік слави настав для Єви після підписання контракту з "Wonderbra", маркою білизни.

Єва народилася 10 березня 1973 року ув містечку Литвинові, на півночі Чехословаччини. Її мати була секретаркою, а батько – електриком. Єва захоплювалася гімнастикою, баскетболом і лижами, вивчала іноземні мови, мріяла про математичний факультет Празького університету. Проте Прага зустріла її оголошенням про набір моделей до Metropolitan Models. 16-річня дівчина з успіхом пройшла кастинг. І вже зовсім скоро здобула світову славу.

Рекламний слоган Wonderbra, обличчям якого була Єва, став мемом: "Дивися мені в очі. Я кажу – в очі". Декольте Єви тим часом притягувало погляд магнітом. Окрім того, були гучні контракти з Calvin Klein, Dior, Versace, Louis Vuitton тощо. Кількість обкладинок VOGUE, де позує модель, важко перелічити.

Єва – мати трьох синів: Джорджу 15, Філіпу 11, Едварду Джеймсу 9. З партнером Грегорі Марсіаєм вони вже 20 років разом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.