До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 легендарних речей, створених Івом Сен-Лораном

"Сен-Лоран прокладає шлях", — саме так у березні 1973 року написав Vogue про провідного дизайнера 60—70-х років Іва Сен-Лорана. Через 50 років згадуємо 5 культових речей бренду. Здається, усе, що створював великий француз у період свого творчого розквіту, одразу отримувало величезний потік критики та не сприймалося поважно. Причина — у прогресивному погляді на стиль жінки та її тіло, у бажанні підкреслити сексуальність та ламати стереотипи. Vogue.ua згадує 5 культових речей бренду, які належать до спадку модного Дому.

Ів Сен-Лоран
Ів Сен-Лоран

Реклама

Чорний смокінг

Сен-Лоран став першим, хто трансформував класичний чоловічий смокінг в одяг для жінок. Він хотів подарувати жінці свободу та владу, із якими в нього асоціювався саме костюм. До того ж приталений піджак мав вигідно підкреслювати фігуру. Поява на подіумі у 1966 році викликала обурення, та ще довго дамам у брючному костюмі був заборонений вхід до ресторанів, бо такий одяг вважався відхиленням від норм пристойності. Наразі смокінг є класикою у жіночому гардеробі, та майже кожен дизайнер намагається запропонувати свій погляд на його сучасну інтерпретацію.

Прозора блузка

Дизайнер запропонував цілком прозору блузу в середині 60-х років, яку слід було вдягати без спідньої білизни. Черговий скандальний атрибут його особистого бачення сучасної, вільної та розкутої жінки. Шістдесяті були досить сприйнятливі до бунтарських тенденцій, тож, оговтавшись від відчуття шоку, жінки почали використовувати блузу у своїх образах та навіть поєднувати із смокінгом цього ж бренду – "подвійний постріл" по головах критиків та моралістів.

Сукня "Мондріан"

Пітер Корнеліс Мондріан, або, як частіше говорять, Піт Мондріан був видатним художником із Нідерландів, поряд з Малевичем він поклав початок абстрактного живопису. Саме його стиль надихнув маестро на геометричний малюнок, який, до речі, не був принтом, а являв собою зшиті разом шматочки різнокольорової тканини. Вперше колекція, де були продемонстровані сукні-трапеції із яскравими вставками та контрастними смугами, побачила світ у 1965 році. Виріб став іконічним і повернув моду на сюрреалістичний малюнок в одязі.

Зелена шуба

Ів упродовж усього творчого шляху вмів шокувати публіку своїм новаторським підходом, але колекція 1971 року викликала шок серед публіки, багато критиків назвали її вульгарною. Головними елементами стали: широкі плечі, короткі спідниці, взуття на платформі, кольорове хутро. Сьогодні ці елементи є головними характеристиками стилю 70-х років, що доводить головну модну аксіому: усе, що спочатку здається дивним, стає трендом через досить короткий час. Шуба була виконана із хутра лисиці, пофарбованого в зелений колір, наразі зберігається в музеї Сен-Лорана.

Ботфорти

Перші ботфорти, у звичному для нас вигляді, були продемонстровані у колекції YSL осінь-зима 1963/1964. Черговий виклик негласним правилам суспільства ­­— високі шкіряні чоботи, що щільно облягають ногу — вони увійшли до гардероба модниць протягом наступного десятиріччя, вдало поєднуючись із трендом на міні та колготки.

Текст: Катерина Асоскова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.