До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все про новий ювелірний аукціон Sotheby's, присвячений Парижу

Новий аукціон Sotheby's Joaillerie Paris присвячений столиці Франції. Про його найцікавіші лоти розповідає Тетяна Соловей.

Модель: JOSÉPHINE DE LA BAUME Фото: Molly SJ Lowe для Sotheby’s

Вечірня сумка Cartier 1960-х років, яку Ален Делон подарував Мірей Дарк. Коштовності з рідкісними каменями з приватних колекцій як-от перстень Chaumet з кашмірським сапфіром в 12.84 карати або сережки Rene Boivin з бірманськими рубінами.

Реклама
Вечірня сумка Cartier з колекції Мірей Дарк, 1960-і

Рідкісне зібрання коштовностей французьких ювелірних брендів представлять на аукціоні Sotheby's 11 жовтня. Він називається Joaillerie Paris, і торги обіцяють стати постійними в графіку аукціонного будинку.

Фото: Molly SJ Lowe для Sotheby’s

Разом з Joaillerie Paris відзначають два ювілеї: 50-річчя американського аукціонного дому у Франції і 20-річчя перебування в нинішній штаб-квартирі – Galerie Charpentier, розташованій навпроти Єлисейського палацу в помпезному будинку часів Другої імперії.

У колекції багато коштовностей, які відсилають не тільки до популярних ювелірних стилів, а й історії міста.

Фото: Molly SJ Lowe для Sotheby’s

Прикраси в стилі арт-деко презентує ювелірна скринька легендарної танцівниці, дівчини півсвіту і одночасно однією з найпопулярніших героїнь Парижа Зізі Жанмер. Танцівниці джазової епохи визначали культурний ландшафт Парижа не менше, ніж художники модерністи. Тут безліч прикрас з діамантами ограновування "троянда" з плоскою основою і розташуванням граней, що нагадують квітку. Такі антикварні камені здаються менш блискучими, ніж нинішні. Звичне традиційне огранювання з 57 фасетами – винахід нового часу, розрахованого на електричне освітлення.

Зізі Жанмер

Особливо примітні годинник Cartier класичного ар-деко стилю, з прямокутним корпусом і діамантами по безелю і ювелірним браслетом. Мінодьєр зі срібла із застібкою у вигляді металевої стрічки з сапфірами невідомого автора – данина традиції поправляти макіяж на публіці, наприклад, після викуреної сигарети: всередині є дзеркало, відділ для пудри, помади і сигарет.

<b>Сотбис_Соловей</b>

Найдорожчий лот аукціону ( вартість оцінюють у € 350,000- 550,000) – "загадковий" настільний годинник Cartier 1930-х років. Годинники з прозорим корпусом, в якому без механізму парять стрілки, були головною технічною сенсацією Cartier на початку ХХ століття. Натхненням для Луї Картьє і годинникового майстера Моріса Куе були фокуси ілюзіоніста Жана Ежена Робер-Удена. Перша модель побачила світ 1912 року, і сама ідея годинника була простою. Корпус виготовляли з прозорого гірського кришталю, на ньому загадковим способом кріпили стрілки, а сам механізм ховався на обідку циферблату, який був захований в рамці годинника.

"Загадковий" годинник Cartier, 1930-і

"Паризький" акцент аукціону – не тільки в естетиці, але і суспільно-корисній справі. Прибуток від продажу деміфологізованою парюри M. Gerard з золота з рубіновими кабошонами і діамантами (попередня вартість € 30,000-50,000) спрямують благодійній організації Notre Dame foundation.

Демі-парюра з рубінами, M. Gérard, 1970-і

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.