До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Від Jackie до Bamboo 1947: історія найкращих сумок Gucci

У 1897 році Гуччіо Гуччі покинув рідну Флоренцію та переїхав до Лондона, де працював у готелі SavoyHotel швейцаром. Опікування багажем шикарної клієнтури подарувало йому освіту, необхідну для повернення до Італії та виробництва власної лінії шкіряних виробів, орієнтованих на подорожі. У 1921 році Гуччіо нарешті відчинив двері власного бутика на вулиці ВіаделлаВіньяНуова у Флоренції, продаючи імпортні валізи на додаток до товарів ручної роботи місцевих майстрів. Покупцям не знадобилося багато часу, щоб захопитися виробами Гуччіо Гуччі, і незабаром Gucci стали справжньою сенсацією.

Роберто Гуччі, 1984 рік
Роберто Гуччі, 1984 рік

Реклама

Торговельне ембарго, накладене на Італію під час правління Муссоліні, означало, що матеріали, зокрема шкіра, були дефіцитними. Тож Гуччіо та його сини Альдо, Васко та Родольфо (усі тепер є частиною сімейного бізнесу) підійшли до справи творчо, створюючи моделі з лози, рафії та дерева на додаток до cuoiograsso – неймовірно гладкої телячої шкіри. Саме тоді Gucci також розробили тканину з коноплі з ромбоподібним візерунком, попередником поточної монограми з подвійним G.

Gucci Jackie, Vogue US, серпень 2021
Gucci Jackie, Vogue US, серпень 2021

У 1947 році Gucci увійшли в історію моди зі своєю сумкою з бамбуковою ручкою, зігнутою під впливом полум’я. За повідомленнями, відвідувачами магазину Gucci у Флоренції були тодішня принцеса Єлизавета (до її сходження на британський престол), Елеонора Рузвельт і Елізабет Тейлор. Упродовж наступних двох десятиліть Gucci відкривали магазини майже скрізь. Якось до міланського бутика завітала Ґрейс Келлі та придбала шовковий шарф, прикрашений квітковим візерунком, до іншого – Джекі Кеннеді, яка вибрала сумку. Цей аксесуар, до речі, нещодавно був перевиданий Алессандро Мікеле, як і сумка Diana з бамбуковою ручкою та сумка GucciAttache. Мікеле також відповідав за Dionysus і Marmont — два аксесуари, які зберегли свій статус It-bag через роки після дебюту. Час покаже, які сумки піднімуться в рейтингу, коли новий креативний директор Сабато Де Сарно керуватиме Gucci. Тим часом vogue.ua розповідає про найпопулярніші сумки Gucci.

Bamboo 1947

Gucci Bamboo 1947
Gucci Bamboo 1947

Бамбук і Gucci так само пов’язані між собою, як подвійні G у монограмі бренду. Наприкінці 1940-х років, після Другої світової війни, Італія відчувала дефіцит шкіри, а отже, і обмеження щодо кількості, яку можна було використовувати для створення сумок. І оскільки необхідність є матір’ю винаходу, Гуччіо Гуччі вигадав застосувати вигнуту бамбукову ручку (піддаючи сировину нагріванню для створення U-подібної форми) у запатентованій технології, яка витримала випробування часом. Протягом усієї історії Gucci креативні директори, від Тома Форда до Фріди Джанніні та Алессандро Мікеле, використовували бамбук у дизайні одягу та шкіряних виробів. Поточна інтерпретація культової сумки, яка тепер називається GucciBamboo 1947, мало змінилася від моменту її появи. Аксесуар без логотипів доступний у середніх, малих і мінірозмірах із різноманітної полірованої шкіри, полотна та екзотичної шкіри.

Attache

Gucci Attache
Gucci Attache

У 2020 році Gucci провели шоу LoveParade в Лос-Анджелесі — саме тоді на подіумі зʼявилася нова сумка. Attache була фактично повторенням моделі 1975 року, яка, за думкою Мікеле, мала повернутися. Сумка у формі півмісяця з двома кінцями, які можна скріпити за допомогою хитрої G-подібної частини фурнітури, зʼявилася в магазинах за декілька років, восени 2022-го. Кожна Attache прикрашена контрастною обробкою. Від цього аксесуару шанувальники естетики бренду 1970-х років прийшли у захват.

Blondie

Gucci Blondie
Gucci Blondie

Окрім Attache, на показі GucciLoveParade також зʼявилася і Blondie — стримана шкіряна сумка зі знімним ремінцем. Тут небагато прикрас чи декоративних деталей, за винятком привабливого логотипу Gucci, який бере свій початок від логотипу, поданого в патенті бренду 1971 року — переплетений G-мотив представляв пару літер, одна з яких перевернута. Blondie представляє собою ще одне сучасне бачення Мікеле історії модного Дому.

Horsebit 1955

За легендою, блискуча фурнітура увійшла в модну творчість Gucci в 1953 році. Саме Альдо Гуччі, усвідомлюючи, що покупцям подобається історія в їхніх сумочках, увічнив міф про те, що сім’я Гуччі колись була знатним виробником сумок-сідел. Під його керівництвом на сумках зʼявилися верхні шви, а зелені та червоні смуги на ремінцях стали фірмовим елементом бренду, як і в моделі GucciHorsebit. Том Форд, АлессандраФаккінетті та Фріда Джанніні додали схожі дизайни у свої колекції, а колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле представив нам останню інтерпретацію. Сумка GucciHorsebit 1955, презентована у круїзній колекції 2020 року, випускається в різних формах.

Jackie

Джекі Кеннеді, 1974 рік, Дакота Джонсон, 2023 рік
Джекі Кеннеді, 1974 рік, Дакота Джонсон, 2023 рік

Як і незмінна привабливість жінки, на честь якої вона названа, сумка Jackie ніколи не вийде з моди. У 1961 році Gucci представили аксесуар, який привернув увагу Джекі Кеннеді. Кажуть, що, побачивши фото Джекі Кеннеді з цією сумкою (тоді вона називалася FiftiesConstance), родина Гуччі швидко охрестила її Джекі. Класична форма зазнала багато інтерпретацій у часи Тома Форда та Фріди Джанніні, але її останнє втілення прийшло завдяки Мікеле, який 2021 року подарував світу моди Jackie з трохи більшою структурою, регульованим ремінцем і поршневою застібкою. У 2014-муДжанніні зробила Кейт Мосс зіркою кампанії TheJackieBag, тепер уже Гаррі Стайлз відкриває нову еру цих сумок.

Diana

Принцеса Діана, 1997 рік, Ель Фаннінг та Сієнна Міллер, 2021 рік
Принцеса Діана, 1997 рік, Ель Фаннінг та Сієнна Міллер, 2021 рік

Наприкінці 1990-х років часто можна було побачити, як принцеса Діана носила сумку Gucci з бамбуковою ручкою. Її аксесуар був виготовлений із замші, і навіть коли Леді Ді доповнювала його байкерськими шортами та світшотами під час поїздок у спортзал, вона виглядала божественно. Як згадувалося вище, сумки з бамбуковими ручками були частиною асортименту Gucci від самого початку, і цей стиль ніколи не залишав бренд. 1 липня 2021 року, коли принцесі Діані мало виповнитися 60 років, Мікеле представив аксесуар Diana – сумку з бамбуковою ручкою, дуже схожу на ту, яку носила принцеса. Алессандро також додав еластичний ремінець неонового кольору.

Marmont

Gucci, осінь-зима 2015/2016
Gucci, осінь-зима 2015/2016

Marmont — це не окрема сумка, а сімейство аксесуарів, створених Мікеле. Вони дебютували під час осінньо-зимових показів 2016 року. Сумку Мікеле прикрашає перевернутий логотип Gucci. Колекція Marmont також містить рюкзаки та сумки-відра, а іноді фурнітура всипана перлами. Хоч би що оберете, ви не помилитеся.

Dionysus

Gucci, осінь-зима 2014/2015
Gucci, осінь-зима 2014/2015

Жодна сумка не втілює краще естетику грецького шику сучасного Gucci, ніж перша сумка Мікеле для бренду, Dionysus. Діоніс є богом землеробства, вина та веселощів, і, що більше пасує Мікеле, є більш естетичним кодом — сумка, яка носить його ім’я, прикрашена фантастичною вишивкою в стилі джунглів, еклектичними засувами та застібками. Сумка Dionysus зберегла свій статус It-bag з моменту появи.

SohoDisco

Gucci Soho Disco
Gucci Soho Disco

У 2012 році Фріда Джанніні представила лінію сумок SohoDisco. Сумка через плече, виготовлена з телячої шкіри з гальковим покриттям і з тисненням логотипу подвійного G, швидко стала гітом, з’являючись у гардеробах дівчат і хлопців у насичених кольорах (хоча наразі бренд пропонує цей аксесуар лише в чорному та бежевому кольорах).

Текст: Lilah Ramzi

За матеріалами vogue.com.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.