До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Річ дня: балаклава Bevza, натхненна княгинею Ольгою

Балаклава, без перебільшення, наймодніший головний убір зими. Облягаючі балаклави з'явилися у поточних колекціях багатьох світових брендів, але ще раніше на цей елемент звернула увагу Світлана Бевза, яка постійно черпає натхнення в українській історії та етніці – від трипільської культури до колосків.

Балаклава "Княгиня", BEVZA

Так, ключовим образом колекції Bevza осінь-зима 2021/22 стала велика княгиня Ольга — одна із найзнаковіших постатей для України. Вона була першою жінкою правителькою в Київській Русі, а рішення, які вона прийняла, стали поворотними в нашій історії. З давніх літописів відомо, що київську княгиню дуже поважали, вона була хорошим стратегом і мала гострий розум. Ольга є взірцевим прототипом для сучасної жінки і надихнула Світлану Бевзу на створення унікального крою балаклави, який уособлює головний убір, що його носила київська княгиня. Балаклава BEVZA, яка так і називається "Княгиня", за своєю формою нагадує діадему, одягнену поверх убруса. Саме в такому образі княгиня відбита у монументі на Михайлівській площі в Києві.

Реклама
"Княгиня Ольга", М.Реріх, 1915

Навіть у роботі з історичними референсами Світлана Бевза робить ставку на лаконічність і мінімалізм, завдяки чому балаклава пасуватиме до найрізноманітнішого верхнього одягу. Так, на думку Бевзи, міському луку з класичним пальтом вона додасть гостроти, адже балаклава вже кілька сезонів є найактуальнішим головним убором. Її легко стилізувати з об'ємним пуховиком: вона допоможе зробити образ жіночнішим. Тим, хто віддає перевагу більш зухвалим комбінаціям, варто звернути увагу на шкіряне пальто.

Балаклава "Княгиня", BEVZA

"Спочатку ідея для балаклави була іншою: ми хотіли створити оригінальну річ, поєднавши шапку з коміром. Але при виробництві зразка припустилися помилки і замість виробу, який щільно прилягатиме до шиї ззаду, вийшов навал. Коли приміряла балаклаву, я і вся команда побачили схожість з головним убором, який носила княгиня Ольга. Ось така вдала помилка виробництва й надихнула мене на цілу колекцію. У ній, безумовно, є безліч посилань до української етніки: форма хустки, колоски, але княгиня Ольга і балаклава стали центральними", — розповідає Світлана Бевза. — Цей образ настільки мене надихнув, тому що Ольга стала першою жінкою-правителькою ще в Х столітті, тоді жінки не правили країнами, в них у принципі не було прав, до прикладу, золоте століття правління королеви Єлизавети припало аж на ХVI століття. А Ольга була сильною лідеркою, її поважали далеко за межами Київської Русі, вона була мудрою і далекоглядною. Ідея, яку я закладаю в колекцію, не пов'язана безпосередньо з фемінізмом, а з тим, що жінка, яка носить BEVZA, крім краси, вирізняється розумом і силою духу".

Балаклава "Княгиня", BEVZA
Балаклава "Княгиня", BEVZA

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.