До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як приготувати різдвяні пампухи: родинний рецепт Богдани Неборак

Пампухи — традиційна різдвяна страва. Своїм родинним рецептом ділиться журналістка Богдана Неборак

"У моїй родині пампухи смажать двічі: на Святвечір і на Щедрий вечір. Запах теплого дріжджового тіста завжди повертає мене в дитячий стан: чекаю, коли нарешті можна буде сісти до столу, а бабуся (чи як частіше кажуть на Галичині й у нас удома — бабця) співає давню коляду „Бог предвічний". Саме бабця замішувала тісто й готувала пампухи, смажила ж їх разом з мамою. З пампухами ми вічно не встигали, а точніше їх готували в останню чергу, щоб були якнайсвіжіші. А ще бабця казала, що з ними багато мороки. Це правда, та сьогодні я ніколи не відмовляюся від нагоди повернутися в теплий стан родинного свята й час, коли плануєш прийдешній рік і відчуваєш турботу від близьких".

Реклама


"Для мене не було нічого кращого, ніж зранку, ще до сніданку, з’їсти пампуха й запити його узваром із сушених яблук і слив. Недавно я прочитала історію про те, як жінки із "Союзу українок" в Америці зустрічали біженців з України наприкінці 40-х років: частували їх пампушками й какао, щоб створити відчуття комфорту й турботи в складний час, коли українці тікали від більшовиків".


"Якщо саме Різдво я завжди зустрічаю з родиною у Львові, то на Щедрий вечір ми любимо запрошувати гостей у Києві й частувати традиційними стравами: кутею й пампушками. Я розповідаю історії про своїх бабусь і дідусів і пригощаю друзів пампухами. Цьогоріч ми святкуємо Різдво 25-го грудня, тож залюбки ділюся рецептом, за яким готую цю святкову страву, щоб ви також встигли спробувати".


Інгредієнти:

  • ½ л молока
  • 100 г дріжджів пресованих
  • 1 скл. цукру
  • Ванільний цукор / ваніль
  • 10 яєць
  • 200 г масла несоленого
  • 10 г солі
  • 1 кг борошна + додатково для формування пампухів

Приготування:

  1. Підігріти молоко. У ледь теплому молоці розчинити дріжджі, додати столову ложку цукру й столову ложку борошна.

  2. Розтопити 200 г масла.

  3. Відділити жовтки від білків. Жовтки збити з рештою цукру, додати ванільний цукор або есенцію. Окремо збити білки до піків.

  4. До дріжджової суміші додати масло, жовтки, білки, акуратно замішати.

  5. Додати просіяне борошно (1 кг, додавайте частинами), постійно помішуючи, та сіль. І вимішувати тісто 15 хвилин руками чи за допомогою кухонного комбайна. Тісто буде дуже ніжне, але має триматися купи — хай буде напоготові борошно, щоб за потреби додати трішки.

  6. У теплому місці залишити підходити, накривши рушничком. Коли тісто виросте вдвічі, акуратно обім’яти й дати вирости ще раз.

  7. На стільницю щедро насипати борошна й викласти шматок тіста. Особистий лайфгак — я вкриваю стіл харчовою плівкою й готую вже на ній, потім простіше це все прибирати. Тісто активно вбиратиме борошно, тому підсипайте його. Розкачати завтовшки приблизно 1—1,5 см й вирізати пампушки бажаного розміру. Якщо готуєте з начинкою, то в центрі викладаєте вишні чи інший наповнювач, збираєте пампух, як пиріжок, формуєте кульку й ставите підростати швом донизу. Традиційно пампухи у Львові готують з вишнями чи рожею — трояндовим густим варенням. Я пробувала також з айвою й інжиром, райський смак. Головне, щоб наповнювач був густим. Пампухам дати підрости щонайменше вдвічі.

  8. Розігріти олію без ароматів у великій каструлі з міцним, бажано стовщеним, дном. Олія має бути гарячою, а вогонь — не надто великим. Моя тітка додає в холодну олію трохи спирту або горілки, щоб пампухи менше вбирали олію.

  9. Викладаєте пампухи верхом на олію. Смажите до золотисто-коричневого кольору, перевертаєте виделкою на інший бік. Не кладіть одночасно забагато пампухів, щоб залишити простір для їхнього росту!

  10. Готові пампухи викладати на серветки чи паперові рушники, щоб увібрали зайву олію. Перед тим, як подати на стіл, потрусити цукром-пудрою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.