До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кремзлики з грибною мачанкою: рецепт закарпатської кухні

Кремзлики, гуглі, деруни. Опановуємо й далі закарпатський діалект та готуємо локальну їжу. Food-колумністка, журналістка Олена Сагун ділиться новим рецептом кремзликів з грибною мачанкою.

Власне, кремзлики мають багато назв на території України. У Франківську, наприклад, ви радше почуєте "терті пляцки"; у Тернопільській області поширена назва "тертюхи". Бульбаники, бараболяники, гуглі, тертики, беци – всі назви стосуються однієї й тієї ж страви, млинчиків з тертої картоплі. Отже, кремзлики.

Реклама
КРЕМЗЛИКИ

Якось я побачила цю назву в кулінарному відділі одного з ужгородських супермаркетів. Подумала: "Гм, цікаво, що то за кремзлики такі? На вигляд наче деруни". Виявилося, що кремзликами на Закарпатті називають ті самі картопляні оладки. І ще виявилося (після того, як я пошукала в гуглі), що, крім кремзликів і дерунів, страва має ледь не з десяток різних назв, залежно від регіону України. Ну й так, картопляні оладки поширені не тільки в нас, а й в інших країнах – близьких і далеких. І там також свої назви.

Фото: Олена Сагун

Мені так припало до душі слово "кремзлики", що тепер я саме так страву й називатиму. Впевнена, що багато хто з вас і так знає, як готувати оладки з тертої картоплі. Але все ж рецептом сьогодні поділюся. Може комусь стане в пригоді.

Інгредієнти (на 12 кремзликів по 7–8 см діаметром)

– 4 великі сирі картоплини;
– 1 середня цибулина;
– 2 середні зубки часнику;
– 1 середнє яйце;
– 1 ст. л. борошна;
– 1 ст. л. сметани (у мене 20%);
– сіль та перець на смак;
– олія для смаження.

Фото: Олена Сагун

Приготування

Картоплю чистимо й натираємо на дрібній терці. Я використовувала не колючу сторону терки. Цибулину й зубки часнику можна також натерти, а можна дуже дрібно накришити (я накришила).

Натерту картопляну масу злегка віджимаємо, щоб прибрати частину вологи. Ви можете або просто стискати масу в долонях, або перекласти натерту картоплю в сито, і притискаючи масу до сита, дати стекти волозі. Тільки дуже не захоплюйтеся, щоб кремзлики не були сухими.

Далі перекладаємо картопляну масу в глибоку ємність, додаємо цибулю, часник, сметану, яйце, все перемішуємо до однорідності. Далі додаємо борошно, а також сіль і перець на смак і знову все перемішуємо до однорідності. Рекомендую дати масі постояти хвилин 10, потім перемішати й перейти до смаження.
Розігріваємо пательню, наливаємо олію (смажитимемо на невеликому вогні). Робимо кремзлики. Маса виходить досить густа, тож я просто брала її столовою ложкою, перекладала на долоню, відтак робила кульку, а потім долонями розплескувала на круглу котлетку. Після цього рукою викладала кремзлик на пательню. Таким способом робила стільки кремзликів, скільки вміщує пательня.

Смажити кремзлики треба з обох боків до золотавої скоринки. Але також важливо, щоб сира картопля встигла приготуватися, тому це не справа 1–2 хв. Кожну партію кремзликів я смажу на мінімальному вогні приблизно по 8–10 хв, час від часу перевертаючи, щоб і скоринка була, і серединка приготувалася. І щоб жодна зі сторін кремзлика не пригоріла.

Так смажимо всі кремзлики (партіями). За потреби доливаємо олії. Готові кремзлики перекладаємо з пательні на тарілку, застелену паперовими рушниками, щоб прибрати зайвий жир.

Подання кремзликів у мене вийшло ультрасучасним – на подушці з мікрогріну (сучасне, але українське, бо мікрогрін соняшниковий). Але взагалі кремзлики можна подавати просто зі сметаною (ви й так це знаєте). А ще я вичитала, що страва дуже смакує з грибною підливою.

Грибна мачанка
Фото: Олена Сагун

Грибна мачанка – це грибна підлива. Вона смакує з відвареною картоплею, але й з кремзликами це неперевершене поєднання.

Інгредієнти (на 2–3 порції):

– 50 г сушених різаних білих грибів;
– 1 середня цибулина;
– 1–2 середні зубки часнику;
– приблизно 250 г сметани (жирність на ваш розсуд);
– 1 ст. л. борошна;
– вода (в рецепті докладніше про кількість);
– сіль та перець на смак;
– трохи олії для смаження.

Приготування

Сухі гриби спершу замочуємо. Кладемо в глибоку посудину, заливаємо окропом, щоб вода повністю покрила гриби, перемішуємо ложкою, накриваємо тарілкою або кришкою й даємо постояти приблизно пів години. В цей час можна дрібно накришити цибулю й часник. Коли гриби розбухнуть, зливаємо воду й дуже добре промиваємо шматочки грибів під проточною водою.

Ставимо пательню на середній вогонь, наливаємо олії, кладемо цибулю, часник та обсмажуємо до легкої золотавості, зменшуємо вогонь. Додаємо промиті гриби, перемішуємо, наливаємо трохи води, щоб вона майже покрила гриби. Тушкуємо гриби на мінімальному вогні до готовності, час від часу перемішуємо. Якщо вода википатиме, додаємо ще.

Коли гриби будуть м’які, добре їх солимо й перчимо, потім додаємо сметанну підливу.

Для приготування підливи в глибоку ємність кладемо сметану, в окремій склянці змішуємо ложку борошна з невеликою кількістю води (приблизно 50 мл) до однорідності. Можна відразу сипати борошно в сметану без води, але я вже звикла змішувати окремо, бо так точно не буде грудочок. Перекладаємо борошняну масу в сметану й знов добре все перемішуємо.

Додаємо сметанну підливу до грибів, перемішуємо, а далі доливаємо воду з огляду на власні побажання щодо густоти страви. Я, наприклад, додала небагато, бо люблю густу консистенцію. А ви вирішуйте на власний розсуд. Страву фінально перемішуємо, солимо й перчимо, доводимо до смаку. Коли почне закипати, знімаємо з плити. Подаємо з кремзликами, а можна й просто з вареною картоплею. Смачного!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.