"Коли я вперше спробувала у Провансі такий суп, була максимально здивована поєднанням, — каже зіркова візажистка, foodie та гастроентузиастка Наталія Стрільчук. — Воно таке логічне і таке неочікуване. Я б назвала цей суп місцем зустрічі літа і осені". Сезон гарбузів на піку, тому Наталія ділиться рецептом гарбузового супу з жовтим кавуном.
Нам знадобиться 2 види гарбузиків, адже подавати такий суп я пропоную саме у гарбузику замість тарілки.
Інгредієнти
- Один цілий невеличкий гарбуз хокайдо
- Четвертина гарбуза батернат
- 3-4 корінця свіжої куркуми
- 1 великий часник
- 2 цибулини шалот
- Тимʼян
- Велика скибка жовтого кавуна (доступні весь рік у супермаркетах делікатесів)
Приготування
Чистимо і нарізаємо гарбуз батернат для супу шматочками довільної форми, слідкуючи, щоб вони мали однаковий розмір.
Зрізаємо край з цілої часничини.
Складаємо в ємність для запікання гарбуз, куркуму, часник, шалот та тимʼян, поливаємо оливковою олією.
Закриваємо зверху фольгою.
Відправляємо на 20-30 хв запікатись при 180 градусах. Поки основа супу запікається, приготуємо "посуд".
В гарбузика для подачі відрізаємо "кришечку" та вичищаємо серединку.
Змащуємо його олією та відправляємо у духовку на 200 градусів на 10 хв або можемо зробити румʼяну скоринку пальником.
Жовтий кавун тим часом зачищаємо від кісточок та нарізаємо кубиками.
За цей час овочі точно запеклись. Перевіряйте за готовністю куркуми — вона має стати мʼякою (їй треба більше часу, ніж гарбузу).
Тепер час відправити все до блендера.
Попередньо зачищаємо куркуму та часник та разом з гарбузом і цибулею відправляємо все у ємність. Туди ж додаємо трішки окропу, для більшої насиченості смаку це може бути також овочевий бульйон або навіть кокосове молоко. Мені особисто подобається більш легка версія.
Якщо ви ніколи не мали справи зі свіжою куркумою, хочу попередити, що це потужний барвник, тож будьте обережні з одягом і посудом, з яким працюєте, та одразу все ретельно мийте.
Збиваємо все до однорідності, за необхідності додаємо ще рідини, солимо на перчимо.
Переходимо до подачі. У гарбузик викладаємо кавун та наливаємо суп. Прикрашаємо насінням — і страва готова.
Фото: Дмитро Бахта