До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Французькі канікули: 10 місць Парижа, які варто побачити хоча б раз у житті

Париж назавжди залишиться містом, про яке співав Моріс Шевальє 1939 року. Від Гранд-опери до Нотр-Дам де Парі. Ці пам'ятники архітектури є символами історії міста. Гід найкрасивішими місцями Парижа, які варто побачити хоча б раз у житті, нижче.

Ейфелева вежа

Знадобилося 665 сходинок, більше 1000 футів заліза, два роки, два місяці і п'ять днів будівництва, щоб цього року Залізна леді Парижа відсвяткувала свій 130 день народження. Ейфелеву вежу щорічно відвідують сім мільйонів людей, це чотири людини в секунду. Відкрита 1889 року для експозиції Universelle, вежа ледве уникла руйнування 1910-го. Народжена стараннями Гюстава Ейфеля, Еміля Нуг'є, Моріса Кешлена і Стівена Совестра, 2019 року вежа зустріла шеф-кухарів із зірками Мішлен, Фредеріка Антона і Тьєррі Маркса.

Реклама
Ейфелева вежа
Консьєржері

Гордо височіє над Сеною цей готичний палац, що є яскравим прикладом архітектури XIV століття. Колись він належав королівській родині, під час Французької революції палац перетворили у в'язницю, а її найвідомішим в'язнем стала Марія-Антуанетта. Можна навіть відвідати точну копію камери, в якій вона провела два місяці перед стратою за зраду.


Тріумфальна арка

Жан-Франсуа Шальгрен надихався Тріумфальною аркою Тіта в Римі, щоб побудувати Тріумфальну арку в Парижі 1806 року. Арка стоїть на перетині 12-ти проспектів, спроектованих бароном Османом. Відкритий 1836 року пам'ятник архітектури відомий тим, що в ньому зберігаються останки невідомого солдата, який загинув під час Першої світової війни. На згадку про солдата там щовечора горить вогонь, а на терасі відкривається панорамний вид на Париж.

Тріумфальна арка
Опера Гарньє

З 1875 року сцену опери поділяють зірки, артисти і виняткові голоси. За наказом Наполеона III будівлю спроектував у стилі Другої імперії архітектор Шарль Гарньє. Вона є сумішшю декоративних арабеск, скульптур, позолоти і мозаїки. Великі мармурові сходи прикрашені старовинними ліхтарями і бронзою – видовище, яке варто побачити хоча б раз у житті.

Опера Гарньє
Пантеон

За два кроки від Люксембурзького саду розміщений один з найбільших пам'ятників Парижа, натхненний римським Пантеоном. Будівля у стилі неокласицизму хвалиться куполом заввишки 272 фути, фронтоном від Давида д'Анже і маятником Фуко. Обов'язковий для відвідин склеп, у якому покояться Віктор Гюго, Олександр Дюма і Симона Вейль.

Пантеон у Парижі
Базиліка Сакре-Кер на Монмартрі

237 сходинок варті того, щоб дістатися до базиліки Сакре-Кер на Монмартрі, розміщеної на висоті 427 футів над Парижем. Поль Ебаді надихався собором Святої Софії у Стамбулі перед тим, як почати будівництво базиліки 1875 року. Базиліка стає білою завдяки особливому каменю, який чудом світлішає, коли перебуває під дощем.

Базиліка Сакре-Кер на Монмартрі
Піраміда Лувру

Площа музею становить 782 913 квадратні метри. Лувр – найбільший музей мистецтва і старожитностей у світі. Під пірамідою Бей Юйміна "живуть" Мона Ліза, Венера Мілоська й інші колекції творів мистецтва з часів Середньовіччя і до 1848 року. Відкрита 4 березня 1988 року Франсуа Міттераном споруда зі скла є невід'ємною частиною репутації Лувра на міжнародній сцені.

Піраміда Лувру
Центр Жоржа Помпіду

Символічний пам'ятник XX століття, Центр Жоржа Помпіду, відкрили всього 42 роки тому, 31 січня 1977 року. Придуманий архітекторами Ренцо Піано, Джаньфранко Франкіні і Річардом Роджерсом (всі є лауреатами престижної премії Прітцкера), музей має гармонійний вигляд з будь-якими виставками, чи то сучасне мистецтво, кіно, чи дизайн. Бібліотека Кандинського заслуговує на окрему увагу, адже в ній зібрана значна колекція книг про мистецтво, приватних архівів і рукописів. В Atelier Brancusi слід заглянути за порцією дивовижних скульптур.

Центр Жоржа Помпіду
Музей д'Орсе

Саме завдяки дизайнеру Гаї Ауленті, колишній вокзал Gare d'Orsay став музеєм 1986 року. Його стіни і стелі викладені грубим каменем, а купол відомий своїм гігантським розміром і відполірованим виглядом. Усередині стіни музею прикрашають полотна таких знаменитих імпресіоністів, як Клода Моне, Поля Сезанна і Огюста Ренуара.

Музей Орсе
Собор Нотр-Дам де Парі

Собору було 856 років, коли він згорів у пожежі, – це одна з найбільш історичних пам'яток французької архітектури. Віктор Гюго присвятив собору книгу, Папа Пій II благословив тут Наполеона I, а король Генріх IV одружився тут на Маргариті де Валуа 1572 року. Стільки подій відбулося у найбільш відвідуваному релігійному пам'ятнику Франції (13 мільйонів осіб на рік). Ми сподіваємося, що він відкриється через 5 років. Фасад спроектований Гійомом Овернським і залишається недоторканим.

Собор Нотр-Дам де Парі

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.