До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Знаменитості з аутизмом: Кортні Лав, Sia, Ентоні Гопкінс та інші

Аутизм, а точніше розлад аутистичного спектра (РАС), це фізіологічний стан, при якому певні функції головного мозку працюють інакше, ніж у більшості людей. РАС є різновидом нейровідмінності, з яким, за даними ВООЗ, народжується кожна сота людина. До Всесвітнього дня поширення інформації про аутизм vogue.ua розповідає про відомих людей з аутизмом.

Аутизм — це спектр. Це означає, що людина з РАС може, зокрема, вести повноцінне самостійне життя, а, можливо, потребуватиме постійної підтримки й опіки. Ми звикли до стереотипного сприйняття аутизму як стану, при якому людина не здатна про себе попіклуватися, не сприймає навколишній світ та не може розмовляти. Однак це лише один із проявів РАС, через який багато людей вже в дорослому віці стикаються зі складністю діагностувати розлад, оскільки їхні симптоми не збігаються зі стереотипно прийнятими ознаками аутизму.

Реклама

Одними з ознак РАС є особливості мислення та сприйняття, через які людям з аутизмом часто складно підтримувати спілкування з оточенням, розуміти хід думок та почуття інших. Наявна сенсорна чутливість до світла та звуків, схильність до тривожності через незнайомі ситуації та соціальні заходи, потрібно більше часу на оброблення інформації та є схильність зациклюватися на одній і тій самій думці, хобі, їжі тощо.

Так, наприклад, знаменитості з РАС часто стикаються з дискомфортом через необхідність з’являтися на червоних доріжках та бути публічно активними. Ось сім зірок, які мають розлади аутистичного спектра.

Sia

Співачка Sia дізналася про свій аутизм у 45 років. Під час інтерв’ю для подкасту RobHas A Podcast вона розповіла, що нарешті змогла повністю себе сприйняти та зрозуміти після озвучення діагнозу.

Sia. Photo: Getty Images
Sia. Photo: Getty Images

Ентоні Гопкінс

Оскароносному акторові Ентоні Гопкінсу діагностували аутизм у 70 років. Актор має синдром Аспергерависокофункційну форму аутизму, для якої характерні порушення в соціальній комунікації та взаємодії.

Ентоні Гопкінс. Photo: Getty Images
Ентоні Гопкінс. Photo: Getty Images

Тім Бертон

Культовий режисер десятків фільмів, серед яких "Чарлі та шоколадна фабрика", "Аліса у Дивокраї", "Дім дивних дітей міс Перегрін" та серіалу Netflix "Венздей" не має діагностованого в дитинстві РАС, однак багато його знайомих, зокрема ексдружинаГеленаБонем Картер, стверджують, що Тім Бертон має багато проявлень, притаманних аутизмові.

Тім Бертон. Photo: Getty Images
Тім Бертон. Photo: Getty Images

Грета Тунберг

Екоактивістка Грета Тунберг зраділа власній аутичності, оскільки отриманий діагноз приніс дівчині полегшення. Вона зрозуміла, що означали складні відчуття, які вона проживала, і чому здавалася собі не такою, як інші. Усвідомлення діагнозу допомогло Греті віднайти необхідну підтримку та відчути себе краще.

Грета Тунберг. Photo: Getty Images
Грета Тунберг. Photo: Getty Images

Вентворт Міллер

Зірка серіалу "Втеча з в’язниці" Вентворт Міллер розповів про свій аутизм фанатам на своїй сторінці в соціальних мережах. Актор діагностувався на РАС під час пандемії коронавірусу. Міллер підтримує спільноту людей з аутизмом й щиро ділиться тим, як складно відбувається процес діагностування аутизму в дорослому віці.

Вентворт Міллер. Photo: Getty Images
Вентворт Міллер. Photo: Getty Images

Кортні Лав

Акторка, співачка та дружина фронтмена бенду Nirvana Курта Кобейна була діагностована на РАС у 9 років. Про життя з аутизмом та своє становлення Кортні Лав розповіла в біографії Courtney Love: The Real Story.

Кортні Лав. Photo: Getty Images
Кортні Лав. Photo: Getty Images

Деріл Ганна

Про аутизм Деріл Ганна, відома за роллю Пріс у стрічці "Той, хто біжить по лезу" 1982 року, дізналася на початку своєї акторської кар’єри. В одному з інтерв’ю акторка зізналася, що аутизм робив неможливим відвідування публічних заходів та червоних доріжок — вона буквально відчувала фізичний біль. Згодом жінка знайшла певні техніки заспокоєння, які допомагали їй тамувати тривогу від стресових для неї подій.

Деріл Ганна. Photo: Getty Images
Деріл Ганна. Photo: Getty Images

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.