До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На повен голос: alyona alyona — про небажання мовчати й запуск гіп-гоп-лейбла

Зірка українського репу alyona alyona — про небажання мовчати й запуск гіп-гоп-лейбла

Сукня з віскози та поліестеру, Bobkova; чокер, латунь, браслет, латунь, все — JW Anderson (theicon.ua)

Ще два роки тому 27-річна Альона Савраненко жила в селі Дернівка Київської області й завідувала дитячим садком. До цього вона, педагог і психолог з двома вищими освітами, працювала вихователькою в кількох дитсадках області, майже чотири роки ставила спектаклі й танцювальні номери, розучувала з дітьми вірші. Альона обожнює малюків — вважала соціальну роботу своїм покликанням і виїздити із селища не збиралася. А наприкінці 2018 року її підопічні дізналися, що "Альона Олегівна" стала зіркою.

Реклама

Все змінили чотири кліпи, які вона виклала на YouTube в жовтні-грудні 2018-го: "Рибки", "Голови", "Відчиняй" і "Залишаю свій дім". За місяць дебютні "Рибки" набрали мільйон переглядів (нині — 2,5 мільйона), під відео з’явилися захоплені коментарі шанувальників українською, французькою, англійською і російською. З першого ж кліпу, на зніманні якого Альона танцює у власноруч пофарбованому в сріблястий колір купальнику й читає реп про людей, які живуть, "немов риби в акваріумі", стало ясно, що за правилами артистка не гратиме.

Хлопці казали мені: "Це сопливий реп, ти маєш писклявий голос". Але це тільки розпалювало мій бунтівничий дух

"Я почала читати реп у 12 років, а в 19 випустила перший трек, — згадує Альона. — Він називався „Жіночий удар по стереотипах" і був дуже войовничий. Я з дитинства тусувалася з реперами й звикла чути: жінка має варити борщ, а не читати реп. Хлопці казали мені: „Це сопливий реп, ти маєш писклявий голос". Але це тільки розпалювало мій бунтівничий дух". За пів року після тріумфального дебюту The New York Times занесли alyona alyona до переліку двадцяти найяскравіших артистів Європи; вона потрапила до рейтингу Forbes "30 Under 30 Europe 2020" (поряд з Карою Делевінь); здобула премію Woman in Arts від організації "ООН-Жінки"; а недавно її номінували на премію Європейського Союзу The Music Moves Europe Talent Awards.

Alyona alyona сидить переді мною в одному з веганських кафе в центрі Києва. Ми зустрічаємося у вересні — у неї розпал шоу "Танці з зірками". Вона щойно з репетиції, де разом з партнером шість годин розучувала джайв. Замовляє комбучу з лемонграсу та сейтан-боул. Я цікавлюся, навіщо Альоні, яка має аж задосить занять — музика, концерти, соціальні ініціативи, — ще й танці?

Жакет з вовни, бавовни й поліестеру, Bobkova; сережка, латунь, JW Anderson (theicon.ua)

"Для мене це вихід із зони комфорту. Я довго вагалася, бо маю проблеми зі спиною, і думала сказати „ні". Але ухвалюючи будь-яке рішення, я звертаюся до своєї місії — чим я можу бути корисною світу. І я подумала, що можу прийти й показати всій країні, що немає нічого неможливого, що дівчина нетипової зовнішності може бути популярною, може танцювати".

Про місію alyona alyona говорить цілком серйозно — і хто хоч раз чув рядки її композицій, знає, що кожен з них — маніфест. Якщо послухати її дебютний альбом "Пушка", легко зрозуміти, що для артистки становить цінність: сім’я ("Залишаю свій дім"), діти ("Відчиняй"), гуманізм і прийняття себе ("Велика і смішна", "Булінг"). "Я прописала цю місію ще в тому житті, коли працювала в дитячому садку, а потім вже, відповідно до неї, переосмислила свою музику. Наприклад, перестала складати реп, який містив агресію або нарікання на життя. Реп — це сильний меседж, який ти надсилаєш у всесвіт. І водночас серйозна розмова із собою. Тому що він починається з не дуже приємного запитання: а що ти зробила за свої мало не 30 років? І виходить, що не так багато, просто витрачала свій ресурс. Коли розумієш це, все змінюється: більше допомагаєш людям, легше віддаєш речі й гроші".

Місія в alyona alyona цілком конкретна — змінити світ на краще. Для цього, впевнена артистка, потрібно зовсім небагато — наприклад, не мовчати. У січні разом з командою вона полетіла на Балі записувати новий альбом (через карантин його вихід відклали до 2021 року). На острові між двох океанів Альона очікувала побачити рай — "а побачила пляж, встелений пластиком". "Перше, що я відчула, коли прилетіла туди, — жахливе розчарування. Я приїхала до океану й хотіла побачити острів-баунті, а замість цього — пляж, укритий сміттям. Я взяла сумку й пішла прибирати пластик". Дійсно, за даними організації The Bali Partnership, острів переживає екологічну катастрофу: щорічно він виробляє майже 2 млн тонн відходів і тільки половину з них утилізують, а решта забруднює океан. Свої суперечливі почуття від побаченого на острові артистка висловила в кліпі "Тихо діти сплять": у ньому мальовничі краєвиди тропіків сусідять з постапокаліптичними кадрами екологічної катастрофи на Балі. Після повернення до Києва alyona alyona запустила спільну ініціативу з кампанією NowasteUkraine — екопікнікі, під час яких з друзями й фанатами прибирає парки й ліси Києва.

Жакет з вовни, бавовни й поліестеру, Bobkova; штани з бавовни й поліестеру, adidas; шкіряні туфлі, The Attico (theicon.ua); чокер, латунь, JW Anderson (theicon.ua); бра, власність моделі

Ще одна тема, яку не боїться обговорювати артистка, — насилля над жінками. У вересні вона випустила кліп "Сумно" з Анастасією Луговою в головній ролі: історія цієї дівчини, яку намагалися зґвалтувати в потязі Маріуполь — Київ цього літа, збурила всю країну. Злостивцям, які встигли дорікнути alyona alyona тим, що вона паразитує на темах, які у всіх на язиках, артистка знає, що відповісти: "Сумно" — далеко не тільки про ситуацію з Луговою.

"Ідея треку народилася давно, мені хотілося написати про те, що я бачила, коли працювала психологом у соцслужбі в Києві. Ми допомагали жінкам, що постраждали від насилля в сім’ї. Я йшла на роботу, як мати Тереза: зараз усіх врятую, розповім, як правильно жити. Але виходило не так: я приходила до цих жінок додому, а вони мені: ти, мовляв, продукти лишай і йди. Багато хто з них не хотів мене чути: їхні матері так жили, і вони звикли. Вони бачили в мені агресора, який втручається в їхнє родинне життя. Ті пів року пошматували мене морально, я зрозуміла, що як психолог не можу допомогти своїм підопічним, — і пішла із соцслужби в дитсадок. Але відтоді мені дуже хотілося написати трек-маніфест про жінок, які в спідньому тікали з дому і ховалися від своїх чоловіків по сусідах".

Для мене дуже важливо, що мої слова працюють. Якщо хоч одній жінці трек "Сумно" допоможе піти від аб’юзера, це моя перемога

Після виходу "Сумно" служба допомоги жінкам, контакти якої вказали під відео на YouTube, надіслала Альоні звіт. "У день прем’єри було 23 дзвінки й 30 жінок прийшли на консультацію. Всього за добу! Для мене дуже важливо, що мої слова працюють. Якщо хоч одній жінці трек "Сумно" допоможе піти від аб’юзера, це моя перемога".

Чи стикалася особисто Альона з булінгом, про який заспівала в спільному з Джамалою однойменному треку? В одному з перших інтерв’ю вона розповідала, що навчилася давати раду цьому ще в дитинстві — коли в школу приїздили фотографи з костюмами принцес і фей та влаштовували фотосесії для дітей. Альоні костюми були не за розміром, що викликало в її однокласників напади реготу й потік образливих слів на адресу дівчинки. "Було важко, але зараз я можу спокійно про це говорити". Ще рік тому артистка навіть не думала худнути, але влітку, напередодні 29-річчя, зважилася (ваги показали 127,5 кг), пройшла медичне обстеження, і з’ясувалося, що Альона — за крок від цукрового діабету. Тепер вона веде в Instagram щоденник свого схуднення й планує скинути за рік 29 кг.

Жакет з вовни, бавовни й поліестеру, Bobkova

Весела, сміхотлива й дуже відверта alyona alyona — надзвичайно відповідальна в роботі. Каже, що під час карантину їй пропонували стати обличчям різних брендів — від алкогольних до кредитних. "Але ж мене діти слухають — я таке ніколи собі не дозволю. Я прийшла сюди не грошей зрубати". Вона навіть тату зробила зі смислом. На її правій руці — орнамент у стилі петриківського розпису, українського декоративного живопису. "Я тримаю мікрофон у правій руці, тому на концертах у Європі люди відразу бачать, звідки я". 2019 рік став для Альони справжнім проривом: вона виступила на бієнале у Венеції, на фестивалі Sziget, мала концерти в Ізраїлі, Нідерландах, Польщі, Німеччині. "У нас відбулося 80 концертів, що для мене, дебютантки, було стресом. Траплялося й по два перельоти на день. Але мені так хотілося показати Європі, що ми, українці, — класні, соціально орієнтовані й сучасні!"

У жовтні в Альони та її менеджера й друга Вані Клименко здійснилася мрія: вони відкрили гіп-гоп-лейбл — перший в Україні, що спеціалізується на репі. "Я десять років була одна, писала в стіл, поневірялася — шукала себе. Все вийшло тільки тоді, коли в мене з’явилася команда". Олена має плани: допомагати реперам з невеликих міст записувати музику й достукуватися до слухача. Теж місія?Так, її продовження.

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Stephan Lisowski

Стиль: Venya Brykalin

Зачіски: Pavel Lotnik

Макіяж: Vitalia

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Асистент фотографа: Sasha Zemliakov

Асистент стиліста: Daria Bihun

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.