До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Співачка Марія Квітка представила щемливу пісню "Кохала"

"Кохала" — нова прониклива пісня співачки та фольклористки Марії Квітки. Композиція увійде до дебютного альбому переможниці "Голосу країни-12" "Дай серцю ВОЛЮ", реліз якого заплановано на травень цього року.

Реклама

Марія Квітка відома як палка популяризаторка української етнокультури, а її новий трек знайомить нас з українською піснею, якій понад 100 років. Слова до пісні "Кохала" Марія Квітка віднайшла у збірнику "Пісні Явдохи Зуїхи", а музику написала разом із композитором Ярославом Татарченком. До наших днів пісня збереглась завдяки фольклористу Гнату Танцюрі, який занотував її ще у 20-х роках минулого століття від Явдохи Зуїхи у селі Кущинці Вінницької області.

Марія Квітка
Марія Квітка

Марія розповідає, що Явдоха Микитівна знала напам’ять більш ніж тисячу народних пісень:

"Це справді вражає, адже ця жінка народилась у кріпацькій сім’ї і була неписьменною. В пам’яті вона тримала неймовірну кількість пісень, народні казки і сотні прислів’їв та приказок. Завдяки їй ми знаємо, що 100, 200, 300 років тому українці так само співали про щасливе та нещасливе кохання, про втрати та боротьбу з ворогами".

"Кохала" є оповіддю дівчини, яка назавжди втратила свого обранця. Для запису саме цими днями Марія Квітка вибрала її з особистих причин, адже на війні зараз перебуває чимало близьких їй людей. "Мені відгукується кожне слово з цієї пісні, — говорить Марія. — Сьогодні так багато людей назавжди втрачають своїх коханих, друзів, батьків, братів і сестер. Можливо, слухаючи цю пісню, люди зможуть хоча б трохи виплакати цей біль і відчути, що вони не одні у своєму горі".

Новий альбом Марії Квітки буде присвячено відродженню давніх українських пісень.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.